Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Artvin Hurması (Diospyros lotus L.) Üzerine Aşılanmış Trabzon hurması (Diospyros kaki L.) Çeşitlerinin Peroksidaz Enzim Aktiviteleri Arasındaki Farklılıkların İncelenmesi

Yıl 2018, Cilt: 35 Sayı: 3, 264 - 267, 31.12.2018
https://doi.org/10.13002/jafag4501

Öz

Türkiye’de Trabzon hurması yetiştiriciliği çok eski tarihlerden beri yapılmasına karşın yeterli gelişme sağlanmamıştır. Bunun başlıca nedeni buruk olmayan çeşitlere yeterli ilgi gösterilmemesidir. Ekonomik açıdan önemli buruk olmayan çeşitlerin (PCNA ve PVNA grubu çeşitler) önemli bir sorunu fidancılık aşamasından itibaren görülmeye başlanan anaç ve kalem uyuşmazlığıdır. Buruk olmayan çeşitlerin yetiştiriciliğinin artması için uyuşma açısından sorun göstermeyen anaçlara gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışma Diospyros lotus anacı üzerine aşılanmış bazı Trabzon hurması çeşitlerinin aşı uyuşma durumları peroksidaz enzim profilleri incelemek suretiyle ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışmada O’Gosho, Matsumoto Wase Fuyu, Jiro, Hachiya ve Harbiye çeşitleri yonga göz aşısı yapılarak aşılanmıştır. Peroksidaz profillerinin araştırılması için aşılamadan 4, 8 ve 12 hafta sonra aşı noktasından, aşılanmamış Diospyros lotus anaçlarından ve 5 Trabzon hurması çeşidinin yıllık sürgünlerinden kabuk örnekleri toplanmıştır. Alınan örneklerin peroksidaz aktiviteleri nişasta jel elektroforezi ile ortaya çıkarılmıştır. Buruk olan ve olmayan çeşitlerin peroksidaz aktiviteleri arasında farklılıklar olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Güçlü SF (2010). Kirazlarda Anaç/Kalem İlişkilerinin Biyokimyasal Yöntemlerle İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 103s, Isparta.
  • Gülen H (2000). Ayva ve Armutlarda Anaç/Kalem İlişkilerinin İzoenzim Analizleriyle Araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 135s, Adana.
  • Gülen H, Küden A, Kreps SL, Arora R (2002). Armut ve Ayvada Nişasta Jel Elektroforez Tekniğine Göre Peroksidaz İzoenzim Analizleri İçin En Uygun Yöntemin Belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16, 191-200.
  • Nurdan E (2006). Çanakkale Koşullarında Diospyros lotus Anacı Üzerine Aşılanmış Değişik Hurma (Diospyros kaki L.) Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri, Klorofil Düzeyleri ile Peroksidaz Enzim Aktivitelerinin Ölçülmesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 63 s, Çanakkale.
  • Şeker M (1999). Aurantioideae Alt-familyasındaki Önemli Turunçgil Genotiplerinin Tanılanmasında Genom Büyüklükleri ve İzoenzim Analizlerinden Yararlanma Olanakları. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi, 206 s, Adana.
  • Şeker M (2004). Dünya’da Trabzon Hurması ıslahı üzerinde yapılan çalışmalar ve hedefleri. I. Trabzon Hurması Yetiştirme ve Pazarlama Sempozyumu, 6-13, Ordu.
  • Yonemori K, Sugiura A and Masahiko Y (2000) Persimmon Genetics and Breeding. In: Plant Breeding Reviews (Ed. J. Janick). 19: 191-225.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mehmet Ali Gündoğdu Bu kişi benim

Engin Gür Bu kişi benim

Neslihan Ekinci Bu kişi benim

Murat Şeker Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 35 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gündoğdu, M. A., Gür, E., Ekinci, N., Şeker, M. (2018). Artvin Hurması (Diospyros lotus L.) Üzerine Aşılanmış Trabzon hurması (Diospyros kaki L.) Çeşitlerinin Peroksidaz Enzim Aktiviteleri Arasındaki Farklılıkların İncelenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 35(3), 264-267. https://doi.org/10.13002/jafag4501