Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pink Lady Elma Çeşidinde Hasat Sonrası 1- Methylcyclopropene Uygulaması ve Dinamik Atmosferde Depolamanın Uzun Dönem Depolamada Kaliteye Olan Etkileri

Yıl 2018, Cilt: 35 Sayı: Ek Sayı, 1 - 7, 01.10.2018
https://doi.org/10.13002/jafag4495

Öz

Çalışmada; Pink Lady elma çeşidi meyvelerinde farklı depolama sistemlerinin ve hasat sonrası 1-MCP uygulamasının depolama boyunca kalite özelliklerine etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda Pink Lady elma çeşidine ait meyvelerde dinamik kontrollü atmosfer (DKA)’ de depolama sistemi, hasat sonrası normal depoda 1-Methylcyclopropene (1-MCP) uygulaması ve bu uygulamanın DKA ile olan kombinasyonu uygulanmıştır. Bu uygulamalar ile herhangi bir uygulamaya tabi tutulmayıp normal soğuk depoda muhafaza edilen kontrol meyveleri 0-1°C sıcaklık ve %90-95 oransal nem koşullarında sırasıyla 60, 120, 180 ve 240 gün süreyle depolanmıştır. Depolamanın başlangıcında ve her depolama döneminden sonra meyvelerde; et rengi değişimi, meyve eti sertliği (MES), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asitlik (TEA), toplam fenolik bileşik içeriği ve çürüme oranı gibi bazı kalite özellikleri incelenmiştir.
Bulgularımıza göre; muhafaza süresi, incelenen kalite parametreleri üzerinde etkili olmuş, depolama süresinin uzaması kalite kayıplarını beraberinde getirmiştir. Bunun yanında; depolama süresince kalitenin korunduğu meyveler dinamik kontrollü atmosferde depolanan ve 1- Methylcyclopropene uygulamasına tabi tutulanlar olmuşlardır. Bunu normal atmosfer koşullarında 1- Methylcyclopropene uygulaması izlemiştir.

Kaynakça

  • Anonymous, 1968. International Federation of Fruit Juice Producers No: 3.
  • Argenta, L.C., Fan, X.T., Mattheis, J.P., 2003. Influence of 1-methylcyclopropene on ripening, storage life and volatile production by d’Anjou cv. Pear fruit, J. Agric. Food Chem. 51: 3585-3564.
  • Bıyıklı, Y., 2011. Çanakkale yöresinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin hasat olgunluğu düzeylerinin belirlenmesi. (Lisans bitirme tezi) ÇOMÜ Ziraat Fak. Bahçe Bit. Böl., 78s.
  • Cocci, E., Rocculi, P., Romani, S., Rosa, M.D., 2006. Changes in nutritional properties of inimally processed apples during storage. Postharvest Biol. Technol. 39(3):265-271.
  • Corrigan, V.K., Hurst, P.L., Boulton, G., 1997. Sensory characteristics and consumer acceptability of ‘Pink Lady’ and other late-season apple cultivars. NewZealand J. Crop Hort. Sci. 25:375– 383.
  • Cripps, J.E.L., Richards, L.A., Mairata, A.M., 1993. ‘Pink Lady’ apple. HortScience 28:1057.
  • Drake, S.R., Elfving, D.C., 2004. Quality of packed and bin stored “Anjou” pears as influenced by storage atmosphere and temperature, J. Food Qual. 27:141-152.
  • Fan, X., Mattheis, J.P., 1999. Impact of 1-methylcyclopropene and methyl jasmonate on apple volatile production. J. Agric. Food Chem. 47: 2847- 2853.
  • Kader, A.A., 1986. Biochemical and physiological basis for effects of controlled and modified atmospheres on fruits and vegetables. Food Technol. 40: 99-104.
  • Ma, S.S., Chen, P.M., 2003. Storage disorder and ripening behavior of “Doyenne du Comice” pears in relation to storage conditions, Postharvest Biol and Technol. 28:281-294.
  • Rizzola, A., Cambiaghi, P., Grassi, M., Zerbini, P.E., 2005. Influence of 1-methylcyclopropone and storage atmosphere on changes in volatile compounds and fruit quality of Conference pears. J. Agric. And Food Chem., 53:9781-9789.
  • Sakaldaş, M., Kaynaş, K., Yalav, F., Yurt, U., 2010. Combined effects of controlled atmosphere storage and 1-methylcyclopropene on stored fruit quality of Abbé Fétel pear. Acta Hort., 876:115-122.
  • Sisler, E.C., Serek, M., 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level: recent developments. Physiol. Plant. 100: 577-582.
  • Thompson, A.K., 2010.Controlled atmosphere storage of fruits and vegetables. (2.edition). CABI, ISBN:978 1 84593 646 4. UK.
  • Volz, R.K, Biasi, W.V., Grant, J.A., Mitcham, E.J., 1998. Prediction of controlled atmosphere-induced flesh browning in Fuji apple. Postharvest Biol. and Tech. 13:97- 107.
  • Watkins. C.B., Nock, J.F., Whitaker. B.D., 2000. Responses of early, mid and late season apple cultivars to postharvest application of 1-methylcyclopropene (SmartFresh®) under air and controlled atmosphere storage conditions. Postharvest Biol. and Tech. 19: 17-32.
  • Watkins, C.B., 2002. Ethylene synthesis, mode of action, consequences and control. In: Knee, M. (Ed.), Fruit Quality and its Biological Basis. Sheffield Academic Press, pp.180-224.
  • Zheng, W., Wang, S.Y., 2001. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. Journal of Agricultural and Food Chemistry 49:5165–5170.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fatih Yalav Bu kişi benim

Kenan Kaynaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 35 Sayı: Ek Sayı

Kaynak Göster

APA Yalav, F., & Kaynaş, K. (2018). Pink Lady Elma Çeşidinde Hasat Sonrası 1- Methylcyclopropene Uygulaması ve Dinamik Atmosferde Depolamanın Uzun Dönem Depolamada Kaliteye Olan Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 35(Ek Sayı), 1-7. https://doi.org/10.13002/jafag4495