Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bitki Büyümesini Teşvik Edici Rizobakteri (PGPR) Uygulamasının Eşme Ayva Çeşidinde (Cydonia vulgaris L.) Bitki Gelişmesi Üzerine Etkileri

Yıl 2018, Cilt: 35 Sayı: Ek Sayı, 89 - 96, 01.10.2018
https://doi.org/10.13002/jafag4506

Öz

Araştırma 2013-2014 yıllarında Tokat ilinde yürütülmüştür. Araştırmada Eşme ayva çeşidine; 69/6(Pseudomonas fluorescens) ve 4/9(Rhodococcus rhodochrous) kodlu PGPR bakterilerinin ikili kombinasyonu ile farklı ticari gübre dozları da uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; uygulamalara bağlı olarak ortalama meyve ağırlıkları 272.5 g (NPK)- 323.74g (½ NPK ) arasında değişmiştir. Suda çözünebilir kuru madde yıl ve uygulamalardan etkilenmedi. Meyve eti sertliği yıllara göre önemli bulundu. Ortalama meyve eti sertlik değerleri 36.10 libre(PGPR) - 39,50 libre(½ NPK) ve asitlik ortalama değerleri de %0,99(PGPR)-%1,11 (PGPR +½ NPK) arasında bulundu. Ağaç başına verim ve meyve kalitesine olumlu etkilerinden dolayı, yıl ve yıl x uygulama interaksiyonunda PGPR + NPK ve PGPR +½ NPK uygulamaları önemli oldu.

Kaynakça

  • Aksoy, U., Altındişli, A., 1998. Ekolojik (Organik, Biyolojik) Tarım. Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği (ETO). 125s. İzmir.
  • Anonim, 2015. FAO/Faostat. Production Year Book(Quinces).
  • Barazani, O., Friedman, J., 1999. İs IAA the Major Root Growth Factor Secreted From Plant Growth Mediaeting Bacteria. Journal of Chemical Ecology. 25(10): 2397-2406.
  • Bloemberg, G.V., Lugtenberg, B.J.J., 2001. Molecular Basis of Plant Growth Promotion and Biocontrol by Rhizobacteria. Current Opinion in Plant Biotechnology 4, 343-350.
  • Çakmakçı, R., Erdoğan, Ü.G., 2008. Organik Tarım. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Ders Yay. No:236, Erzurum, 355 s.
  • Çelik, M., 1988. Ankara Koşullarında Williams, Ankara, Akça ve Şeker Armut Çeşitleri İçin En Uygun S.Ö. Ayva Anaçlarının Seçimi Üzerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1075, 24 s., Ankara.
  • Döbereiner, J., 1997. Biological Nitrogen Fixation in The Tropics: Social and Economic Contributions. Soil Biol. Biochem. 29, 771-774.
  • De Silva, A., Patterson, K., Rothrock, C., Moore, J., 2000. Growth Promotion of Highbush Blueberry by Fungal and Bacterial İnoculants. HortSience 35(7): 1228-1230.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Gürbüz, F.,1983. İstatistik Metotları I. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fak., Yayın No:861, Ders Kitabı:229, Ankara.
  • Edizer, Y., Bekar, T., 2007. Tokat Merkez İlçede Yetiştirilen Bazı Yerel Elma (Malus communis L.) Çeşitlerinin Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2007, 24 (1), 1-8.
  • Egamberdiyeva, D., Höflich, G., 2003. Influence of Growth-Promoting Bacteria on the Growth of Wheat in Different Soils and Temperatures. Soil Biology & Biochemistry 35, 973-978.
  • Eşitken, A., Ercisli, S., Şevik, İ., Sahin, F., 2003. Effect of Indole-3- Butyric Acid and Different Strains of Agrobacterium rubi on Adventitive Root Formation from Softwood and Semi-Hardwood Wild Sour Cherry Cuttings. Turk J Agric For 27 (2003) 37-42 TUBİTAK.
  • Halvin, J.L,, Soltanpour, P.N. 1980. A Nitric Acid Polant Tissue Digest Method for Use With Inductively-coupled Plasma Spectrometry. Communications in Soil Science and Plant Analysis 11, 969-980.
  • Jaizme-Vega, M., Rodriguez-Romero, A., Pinero Guerra, M., 2003. Potential Use of Rhizobacteria from the Bacillus Genus to Stimulate the Plant Growth of Micropropagated Bananas. Fruits 59:83-90.
  • Joo, G.J., Kim, J.T., Rhee, I.K., Lee, I.J., 2005. Gibberalins-Producing Rhizobacteria İncrease Endogenous Gibberallins Content and Promote Growth of Red Peppers. Journal of Microbiology 43 (6): 510-515.
  • Karaçalı, İ., 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, s: 24, Bornova/İzmir.
  • Karlıdağ, H., Eşitken, A., 2006. Yukarı Çoruh Vadisinde Yetiştirilen Elma ve Armut Çeşitlerinin Bazı Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 16(2): 93-96.
  • Köksal, İ. 1982. Bazı Elma ve Armut Anaçları ile Bunların Üzerine Aşılı Önemli Kültür Çeşitleri Arasındaki GA ve ABA Benzeri Maddelerin Değişimleri Üzerine Araştırmalar. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 800(473), Ankara.
  • Köse, C., Guleryuz, M., Sahin, F., Demirtas, İ., 2003. Effects of Some Plant Growth Promoting Rhizobacteria(PGPR) on Rooting of Grapevine Rootstocks. Acta Agrobotanica: 56 (1/2): 47-52.
  • Lucy, M., Reed, E., Glick, B.R., 2004. Application of Free Living Plant Growth-Promoting Rhizobacteria. Antonie van Leeuwenhoek 86: 1-25, Kluwer Academic Publishers. Printed in Netherlands.
  • Niranjiyan RAJ, S., Shetty, H.S., Reddy, M.S., 2006. Plant Growth Promoting Rhizobacteria: Potential Gren Alternative For Plant Productivity. PGPR: Biocontrol and Biofertlization. Edited by Zaki A. Sıddıqui. P 197-216, Springer, The Netherlands.
  • Okon, Y., İtzigsohn, , R., 1995. The Development of Azospirillum as a Commercial İnoculant for İmproving Crop Yields. Biotechnology Advances, 13 (3): 415-424.
  • Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2005. Ilıman İklim Meyve Türleri (Yumuşak Çekirdekli Meyveler). Cilt:2, E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 556, Bornova/İzmir.
  • Öztürk, A., Çağlar, O., Şahin, F., 2003. Yield Response of Wheat and Barley to Inoculation of Plant Growth Promoting Rhizobacteria at Various Levels of Nitrogen Fertlization. J. Plant Nutr. Soil Sci. 166,262-266.
  • Rodriguez, H., Fraga, R., 1999. Phosphate solubilizing Bacteria and Their Role in Plant Growth Promotion. Biotechnology Advances, 17:319-339.
  • Seferoglu, H.G., Kankaya A., Ertan E., ve Tekintas, F.E., 2006. Aydın ve Yöresinde MM 106 Anacı Üzerine Aşılı Bazı Elma Çeşitlerinin Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2006; 3(2) : 31 – 34.
  • Sıddıqui, Z.A., 2006. Prospective Biocontrol Agents of Plant Pathogens. PGPR: Biocontrol and Biofertlization. Edited by Zaki A. Sıddıqui. S 111-142., Springer, The Netherlands.
  • Soylu, A., 1997. Ilıman İklim Meyveleri – II. Uludağ Üniversitesi Ders Notları, No: 72, Bursa.
  • Sturz, A.V., Nowag, J.,2000. Endophytic Communities of Rhizobacteria and the Strategies Required to Create Yield Enhancing Associations with Crops. Applied Soil Ecology15, 183-190.
  • Şevik, M.A. 2010. Bitki Virüs Hastalıklarına Karsı Kullanılan Bitki Gelişimini Teşvik Eden Rhizobakteriler (PGPR). Elektronik Mikrobiyoloji Dergisi TR(Eski adı: OrLab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi) Yıl: 2010 Cilt: 08 Sayı: 1 Sayfa: 31-43.
  • Vessey, J.K., 2003. Plant Growth Promoting Rhizobacteria as Biofertilizers. Plant and Soil 255: 571-586.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Resul Gerçekcioğlu Bu kişi benim

Ayşe Ertürk Bu kişi benim

Öznur Öz Atasever

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 35 Sayı: Ek Sayı

Kaynak Göster

APA Gerçekcioğlu, R., Ertürk, A., & Öz Atasever, Ö. (2018). Bitki Büyümesini Teşvik Edici Rizobakteri (PGPR) Uygulamasının Eşme Ayva Çeşidinde (Cydonia vulgaris L.) Bitki Gelişmesi Üzerine Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 35(Ek Sayı), 89-96. https://doi.org/10.13002/jafag4506