Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tokat Yöresinde Yetişen Yerel Elma Genotiplerinde Pomolojik Özelliklerin Tespiti

Yıl 2018, Cilt: 35 Sayı: Ek Sayı, 102 - 107, 01.10.2018
https://doi.org/10.13002/jafag4516

Öz

Bu araştırma, Tokat merkez ve ilçelerinde yetişen yerel elma genotiplerinin pomolojik özelliklerini belirlemek amacıyla 2015-2016 yıllarında yürütülmüştür. Survey çalışmaları sonucunda tespit edilen 23 yerel elma genoptipi incelenmiştir. İncelenen yerel elma genotiplerinde meyve ağırlığı 83.31-249.78 g, meyve eni 57.67-85.50 mm ve meyve boyu 47.93-67.23 mm, meyve eti sertliğinin 13.89-28.02 libre arasında olduğu gözlemlenmiştir. Suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı % 9.9-16.8, pH 2.88-5.30 ve titre edilebilir asit miktarı (malik asit cinsinden) %0.20-1.41 olarak belirlenmiştir. Meyve kabuk rengine ait veriler ise L*, a* ve b* cinsinden kaydedilmiş olup L* değeri 39.49-76.02, a* değeri -21.85-31.53 ve b* değeri 19.40-46.66 arasında bulunmuştur.

Kaynakça

  • Balta MF, Kaya T, Kırkaya H ve Karakaya O (2015). Kumru (Ordu) yöresinde yetiştirilen mahalli elma genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32 (1): 47-56.
  • Browicz K (1972). Malus Miller. In flora of Turkey and the East Aegean Islands Edited PH Davis. Publ. by Edinburgh University Press, 157-159. Edinburgh, UK.
  • Coşkun S ve Aşkın MA (2016). Bazı yerli elma çeşitlerinin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (1):120-131.
  • Daler S, Aşkın MA ve Karakurt Y (2016). Bazı birbirine benzer elma (Malus domestica L.) genotiplerinde pomolojik ve moleküler yöntemlerle genetik akrabalık derecelerinin tespiti. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 21(2), 444-452.
  • Edizer Y ve Güneş M (1997). Tokat yöresinde yetiştirilen yerel elma ve armut çeşitlerinin bazı pomolojik özellikleri üzerinde bir araştırma. 1. Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, 2-5 Eylül 1997, s. 53-60, Yalova.
  • Edizer Y ve Bekar T (2007). Tokat Merkez ilçede yetiştirilen bazı yerel elma (Malus communis L.) çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1): 1-8.
  • Ercisli, S (2004). A short review of the fruit germplasm resources of Turkey. Genetic Resources and Crop Evolution, 51: 419-435.
  • Erdoğan GÜ ve Bolat İ (2002). Çoruh vadisinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin incelenmesi. Bahçe, 31(1-2): 25-32.
  • Gündüz M, (1997). Yumuşak çekirdekli meyveleri dünya ticareti ve Türkiye açısından değerlendirme. 1.Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, 2-5 Eylül 1997, s. 295-304, Yalova.
  • Kaşka N (1997). Türkiye’de elma yetiştiriciliğinin önemi, sorunları ve çözüm yolları. 1.Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, 2-5 Eylül 1997, s. 1-12, Yalova.
  • Kırkaya H, Balta MF ve Kaya T (2014). Perşembe (Ordu/Türkiye) yöresinde yetiştirilen elma genotiplerinin pomolojik, morfolojik ve fenolojik özellikleri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(3): 15-20.
  • Küden A, Kaşka N, Sırış Ö ve Gülen H (1997). Elma çeşit denemeleri. 1.Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, 2-5 Eylül 1997, s. 13-20, Yalova.
  • Özbek S, (1978). Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Ankara Üniversitesi Basımevi, No. 128, 485 s., Ankara.
  • Özkan Y ve Celep C (1995). Tokat ilinde yetiştirilen yerel elma çeşitlerinin pomolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12/1: 8-14.
  • Özrenk K, Gündoğdu M, Kaya T ve Kan T (2011). Çatak ve Tatvan yörelerinde yetiştirilen yerel elma çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1):57-63.
  • Sykes, JT (1972). Propagation and collection techniques for fruit germplasm. Plant Propagator,18:15-19.
  • Şehirali S, Özgen M, Karagöz A, Sürek M, Adak S, Güvenç İ, Tan A, Burak M ve Kaymak HÇ (2005). Bitki genetik kaynaklarının korunma ve kullanımı. Türkiye Ziraat Mühendisliği 6. Teknik Kongresi, Cilt 1 Kozan Ofset, s. 253- 273. Ankara.
  • Uzun S, Balta MF, Kaya T ve Karakaya O (2016). Çamaş (Ordu) yöresinde yetişen yerel elma genotiplerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri. VII. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Cilt 1, s. 653-657 Çanakkale.
  • Vavilov NI (1951). The origin, variation, immunity, breeding of cultivated plant. Chron. Bot., 13:1-364.
  • Way RD, Aldwinckle HS, Lamb RC, Rejman A, Sansavini S, Shen T, Watkins R, Westwood MN and Yoshida Y (1990). Apples (Malus). Acta Horticulturae, 290: 3−6
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Zeliha Selcen Özmen Bu kişi benim

Çetin Çekiç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 35 Sayı: Ek Sayı

Kaynak Göster

APA Özmen, Z. S., & Çekiç, Ç. (2018). Tokat Yöresinde Yetişen Yerel Elma Genotiplerinde Pomolojik Özelliklerin Tespiti. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 35(Ek Sayı), 102-107. https://doi.org/10.13002/jafag4516