Daha ucuz balık yetiştirmenin temel yolu, balık yemlerinde önemli bir yeri olan balık unu yerine alternatif olabilecek protein kaynaklarının kullanılmasıdır. Bu amaçla araştırmada gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yemlerinde hem yerli üretimimiz hem de balık ununa oranla daha ucuz olan tavuk unu, balık ununun bir kısmı ya da tamamı (balık unu proteininin % 25, 50, 75 ve 100’ü) yerine kullanılmıştır. Kontrol yeminde ise tavuk unu yer almamıştır. Deneme yemleri benzeri protein (%43 HP) ve enerji (13.28 MJ SE.kg-1) içeriğine sahip olarak hazırlanmıştır. Ortalama 50,6±1.35 g olan 300 adet balığın kullanıldığı deneme 10 hafta sürmüştür. Deneme sonunda, I, II, II, IV nolu yemler ile V nolu yem arasında besi boyunca ortalama canlı ağırlık artışı (OCAA) ve yem tüketimi açısından bulunan farklılık önemli olmuştur (P<0.05). Yemden yararlanma oranı (YYO) ve proteinden yararlanma oranı (PYO) söz konusu olduğunda ise farklılık gözlenmemiştir. Ancak 1 kg balık üretme maliyetine bakıldığında en ucuz balığın IV ve V nolu yemler ile beslenen gruplardan elde edilmesine (P<0.05) karşın bu gruplardaki balıkların I, II ve III nolu grupların ortalama canlı ağırlığına ulaşmasının haftalar alacağı aşikardır. Sonuç olarak normal bir balık gelişimi süreci bakımından tavuk ununun alabalık yemlerinde balık unu proteininin % 75’i yerine kadar kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Gökkuşağı alabalığı tavuk unu büyüme performansı besi maliyeti balık unu
Mersin Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
2021-1-TP2-4382
The way to grow cheaper fish is to use protein sources that can be an alternative to fish meal that is considered on the most expensive feed ingredient in fish feeds. For this purpose, poultry by-product meal (PBM) which is locally sourced and cheaper than fish meal, was used to replace 25, 50, 75 and 100 % of fish meal protein in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) poultry by-product meal was not included in the control feed. Feeds in this investigation were prepared as similar protein (43% CP) and digestible energy (13.28 MJ. DE kg-1) levels. A total of 300 rainbow trout with 50.6±1.35 g of awerage initial weight were used in the investigation. All the diets including the control were fed the rainbow trout in triplicate for 70 days. At the end of the trial, the difference between feeds I, II, II, IV and feed V was significant in terms of average live weight gain (ALWG) and feed consumption throughout the investigation (P<0.05). No difference was observed in terms of feed conversion ratio (FCR) and protein conversion ratio (PER). However, considering the cost of producing 1 kg of fish, it is obvious that although the cheapest fish is obtained from the group fed with IV and V feeds (P<0.05), it will take weeks for the fish in these groups to reach the average live weight of groups I, II and III. As a result, it was concluded that poultry by-product meal could be used instead of 75% of fish meal protein in trout feeds in terms of a normal fish development process.
Rainbow trout fish meal poultry by-product meal growth performance fattening cost
2021-1-TP2-4382
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2021-1-TP2-4382 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 39 Sayı: 1 |