Buğday biti, Sitophilus granarius. ile pmnçbiti, S. oryzae, arastadaki törîer arası rekabet buğday, arpa, yulaf ve pirinç tanelerinde 27°C sıcakhk ve %70nemde laboratuar koşularında araştır tim ıştır. Bu çalışmada replacement metodu olarak adlandırılan rekabet yöntemi kullambnışttr. Pirinç biti rekabet edilen tüm tahıl tanelerinde buğday bitine göre daha başarth tür olarak ortaya çıkmışta» Fakat besin kaynağına bağlı olarak türlerin rekabet etme yeteneğinde değişiklikler olduğu da saptanmışta. Her iki türün de üreme kapasitelerinin bu rekabetten olumsuz etkilendiği, rekabettin üreme kapasitelerini düşürdüğü tespit edilmiştir.
Türler arası rekabet besin pirinç biti buğday biti Sitophilus
The effect of food source on the outcome of interspecific competition between rice weevil, Sitophilus oryzae, and granary weevil, Sitophilus granariusand the food source effect on the competitive ability of both species and the effect of interspecific competition on the growth rates of both species were studied in barley, oats, rice and wheat at 27 °C and 70% R.H. by using the replacement series approach. This study predicts that the successful species in interspecific competition in all cereals was the rice weevil regardless of food source while the competitive ability of both species changed according to food source and the growth ratesof both species were reduced by competitive interactions.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 2004 Sayı: 1 |