In this paper the effects of the number of radial wall and locular cavity on tomato firmness measurement during ripening period were evaluated. Both the epicarp strength and firmness values of tomatoes decreased from the mature green to pink tomatoes regardless off their radial wall number. Generally, epicarp strength values of tomatoes having two radial walls were slightly lower than those having 3 radial walls. Deformation values of the longer side of tomatoes having 2 radial walls w ere lower than those having 3 radial w'alls. Generally, firmness of tomatoes were found to be dependent on the characteristics of deformation values. So deformation values could be called the definitive values of tomato firmness.
Bu araştırmada, domatesin olgunlaşması sırasında sertlik ölçümleri üzerine yarıçap (radyal) duv ar sayısı ve hücresel boşluğun etkileri araştırılmıştır. Domatesin yarıçap duvar sayısından bağımsız olarak hem yırtılma kuvveti ve hemde sertlik değeri yeşil olumdan pembe oluma kadar azalmıştır. Genel olarak 2 yarıçap duvarına sahip domateslerin yırtılma kuvvetleri 3 yarıçaplı olanlardan kısmen daha düşük olmuştur İki yarıçap duvarlı domateslerin uzun kenarlarının deformasyon değerleri ise 3 yarıçap değerli olanlardan daha düşük olmuştur. Genel olarak domatesin sertlik değerlerindeki değişmeler deformasyon değerlerine bağımlı olarak değişmişlerdir. Böylece deformasyon domatesin sertlik değerlerinin tanımlanmasında belirieyici bir değer olarak ortaya çıkmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 2003 Sayı: 2 |