In this study the effects of high ratio inflation on agricultural products in Turkey has been analyzed. Current and real pricos of products have been compared between 1983 to 1998 time period. According to this comparison an increase of currend products prices have been found. In this sutudy also, the inputs and products prices are compared. As a result, it was determined that for the vegetal production chemicals, irrigation water and labores prices influnced the purchasing power of farmers. On the other, hand, a continuous increase in seed, pertilizer and fuel prices was determined. In animal products labor parities was found out to he the most important factor influencing inflation. During the survey period, input parities have been calculated calculated, and the varierions of purchasing power of fanners and its relations with inflation have been analyzed. Generally, when the inflation ratio was hing, the purchase power of farmer has declined. In contrast, when the inflation ratio "was low the purchase power of fanners increased. According to the result of this study it was determined that high inflation affects sugar beet prices highly. In animal production egg (chicken) are also highly affected by inflation. Where as, tobacco and beef are the products which are very slightly influenced by the high inflation.
Bu çalışmada, Türkiye'deki yüksek oranlı enflasyonun, tarım ürünleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırma konusu, bitkisel ve hayvansal ürünler amaçlı, olarak seçilmiştir. 1983-1998 döneminde ele alman ürünlerin cari ve reel fiyatları karşılaştmlmıştır. Bu karşılaştırmaya göre, cari ürün fiyatlarının reel ürün fiyatları üzerinde artış gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma kapsamındaki ürünlerin fiyatları ile bu ürünlerin üretiminde kullanılan girdi fiyatları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bitkisel ürünler için; ilaç, sulama suyu ve işgücü fiyatlarının çiftçinin alım gücünü olumsuz yönde etkilemiştir. Ayrıca araştırma dönemi boyunca, tohum, gübre ve akaryakıt fiyatlarının sürekli yükselme eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Hayvansal ürünlerde ise işgücünün önemli bir maliyet unsuru olduğu saptanmıştır. İncelenen dönem boyunca ürün-girdi pariteleri hesaplanmıştır. Böylece çiftçinin satın alma gücünün enflasyonla bağlantılı olarak değişimi ortaya konulmuştur. Genel olarak enflasyon oranının yüksek olduğu yıllarda çiftçinin, satrn alına gücünün düştüğü, buna karşın, enflasyon oranının düşük olduğu yıllarda çiftçinin satın alma gücünün arttığı görülmüştür. Araştırma sonucuna göre; enflasyon baskısından en fazla zarar gören bitkisel ürünün, şekerpancarı, enflasyondan en fazla zarar gören hayvansal ürünün ise. tavuk yumurtası olduğu tespit edilmiştir. Enflasyon baskısından en az zarar gören bitkisel ürünün, tütün, enflasyon baskısından en az zarar gören hayvansal ürünün ise sığır eti olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 2003 Sayı: 1 |