A short-term experiment was conducted with two tomato cvs, ‘Blizzard’ and MJberto’ in a Controlled Temperature (C.T.) room to test the effects of both low and high zinc concentrations on plant growth, chlorophyll and some water-sol uble macro and micro nutrient contents of the plant. Zn was added into nutrient solution at 0.154, 7.70 and 77,0 (.unol/l. Plant fresh weight, chlorophyll and macro and micro nutrient concentrations werewithin optimal range in 7.70 jimoi/l Zn treatment. The plants grown at 0,154 (.rmol/1 Zn exhibited P toxicity and those at 77.0 ¡.imol/l showed Fe deficiency. There were some cultivar differences in response to both low and high zinc, but no consistent relationship between cuitivars and nutrient concentration within the plant.
Düşük ve yüksek dozdaki çinkonun, bitki gelişmesi, klorofil içeriği ve bazı suda çözülebilir makro ve mikro besin elementlerine olan etkilerini test etmek için, Blizzard ve Liberto domates çeşitleriyle kontrollü ısıtmalı odalarda kısa-döneınli bir deneme yürütülmüştür. Çinko besin çözeltilerine 0.154, 7.70 ve 77.0 pmoi/l olarak katılmıştır. Bitki yaş ağırlığı, klorofil içeriği, makro ve mikro elementlerin konsantrasyonları 7.70 jamol/i Zn uygulanmasında optimum düzeyde tesbit edilmiştir. 0.154 f^moi/1 Zn’ da gelişen bitkiler P toksisitesi göstermişlerdir ve 77.0 fimol/l Zn’da yetiştirilenler ise Fe noksanlığı göstermişlerdir. Hem düşük ve hem de yüksek çinkoya karşı çeşitler arasında farklılık bulunmuş fakat bu farklılıkla bitkideki besin konsantrasyonları arasında düzenli bir ilişki saptanmamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 2001 Sayı: 1 |