This study was carried out during 1995-1996 years on Granny Smith, Amasya, Golden Delicious, Starking Delicious cultivars which were grown four different apple rootstock (M9, MM106, MM111, Seedling rootstock) in Tokat Fruit Production Station. According to observations, flowering occured between April 5th and April 29th and fruits were harvested on September 5-19th. The largest fruit (weight) was obtained from MM106/Granny Smith (approximately, 200-220g). The highest harvested fruit ratio were found M9 and MM106 of Golden Delicious (40-48%) combinations and MM106/Granny Smith (33%). The highest TSS content were found all combinations of Golden Delicious cultivar and the average was 13.92 % . According to investigated characteristics, the best result were obtained from M9/Golden Delicious, MM 106/ Golden Delicious and MM106/Granny Smith combinations for this region.
Bu araştırma 1995-1996 yıllarında Tokat Meyvecilik Üretme İstasyonunda, 4 anaç (M9, MM 106, MM111 ve Çöğür) üzerine aşılı, Granny Smith, Amasya, Golden Delicious ve Starking Delicious çeşitlerinde yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, çiçeklenme 5-29 Nisan tarihlerine rastlamış ve meyveler 5-19 Eylül tarihlerinde hasat edilmişlerdir. En iri meyveler MM106/Granny Smith kombinasyonundan elde edilmiştir(yaklaşık 200-220 g). Hasat edilen meyve oranı en fazla %40-48 ile M9/Golden Delicious ile MM106/Golden Delicious ve %33 ile MM106/Granny Smith kombinasyonlarmda saptanmıştır. Suda çözünebilir kuru madde miktarı bütün kombinasyonlarda en fazla %13.92 ile Golden Delicious çeşidinde saptanmıştır. Bulgularımıza göre MM106/Golden Delicious, M9/Golden Delicious ve MM106/Granny Smith kombinasyonlarının en iyi sonuç verdiği saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1998 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 Cilt: 1998 Sayı: 1 |