BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect Of Different N Fertilizer Applıcatıon With And Without Weed Control On Yield And Nutrient St A Tvs In Wheatplant

Yıl 1995, Cilt: 1995 Sayı: 1, - , 01.06.1995

Öz

The main object of this work is to study the effect of different N rates on the yield and nutrient status of wheat under weed control or without weed control. The experiment was laid out on Agriculture Faculty-Fields by sowing T.Z.F-3 wheat variety. N fertilizer at tne rate of 0, 5, 10, 20 kg N/da as urea was applied at the time of sowing. The weed control was carried out by hand during 15 th., 30 th. and 45 th. day after germination. Wheat plants were harvested the straw and grain yield recorded and N, P, K determinations were caried out. According to the results of the experiment, the highest straw + grain yield of 1175 kg/da was obtained at 10 kg N/da rate as compared to straw + grain yield of 677 kg/da at control. The yield was decreased at highest N rates. The continuous weed control and the weed control after 15 days following germination have the highest effect for the grain + straw whereas, weed control done on 30 th. and 45 th. day after germination have the same effect as that of control. The increasing rates of N increased the content of N in straw and grain, whereas N- fertilization has no significant effect in P and K content of wheat straw and grain. The continuous weed control treatment increased the content of N and P in straw followed by weed control done on 15 th. day after germination whereas the continuous weed control treatment gave significant results only for P-content in grain.

Yabancı Ot Mücadelesi Yapılan Ve Yapılmayan Koşullarda Azotlu Gübre Uygulamasının Buğday Bitkisinin Verim Ve Bitki Besin Düzenine Etkisi

Yıl 1995, Cilt: 1995 Sayı: 1, - , 01.06.1995

Öz

Araştırmanın amacı, yabancı ot mücadelesi yapılan ve yapılmayan koşullarda farklı dozlarda azotlu gübre uygulama sınm buğday bitkisinin verimi ve N,P,K kapsamı üzerine olan müşterek etkisinin araştırılmasıdır. Ziraat Fakültesi-Fidanlık arazisinde, T.Z.F-3 buğday bitkisi ekilerek 0, 5, 10,20 kg N/da dozlarında azotlu gübre üre şeklinde ve normal bitki gelişimi için her parsele 5 kg P205/da fosforlu gübre TSP şeklinde ekimle birlikte uygulanmıştır. Yabancı otlarm çimlenmesini takiben 15, 30, 45'inci günlerde ve devamlı olarak elle yolunmak suretiyle yabancı otlar alınmıştır. Bitkiler hasat edildikten sonra sap ve dane ağırlıkları saptanarak gerekli analizler yapılmıştır. Deneme sonuçlarına göre; 10 kg/da'a kadar artan azot dozu ile birlikte verim sürekli artış göstermiş ve kontrolde ortalama 677 kg/da olan sap + dane verimi 1175 kg/da'a çıkmış, azot dozunun daha fazla artırılmasıyla birlikte verimde gerileme sözkonusu olmuştur. Yabancı ot mücadelesi açısından devamlı ve çimlenmeden 15 gün sonra yapılan mücadele verim açısından en etkili olarak görülmüş, diğer mücadele süreleri etki bakımından kontrol ile aynı grupta yer almıştır. Artan azot dozu sap ve dane N kapsamım artırmış, P ve K kapsamına önemli bir etkide bulunmamıştır. Devamlı yabancı ot mücadelesi ve çimlenmeden 15 gün sonra yapılan yabancı ot mücadelesi saptaki N ve P kapsamı ile danedeki P kapsamım artırmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

A.raşit Brohı Bu kişi benim

Zeki Özer Bu kişi benim

M.rüştü Karaman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 1995 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Brohı, A., Özer, Z., & Karaman, M. (1995). Yabancı Ot Mücadelesi Yapılan Ve Yapılmayan Koşullarda Azotlu Gübre Uygulamasının Buğday Bitkisinin Verim Ve Bitki Besin Düzenine Etkisi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 1995(1).