In this paper, grape production inputs of vineyard establishments İn Tokat region were determined. The research was made in 6 towns on 150 grape gro¬wers. The results of the article were tableted on the bases of towns. 200607.85 TL/da inputs were calculated for each decar vineyad per year. However 101611.60 TL/da (50.%65) was obtained as output of grape leaf picklings. Avera¬ge grape production per decar vineyard was 496.17 kg and cost of per kg was 199.25 TL. Rate of production inputst was 52.16 % labor inputs and 15.41 % material in¬puts. It clear that to increase the production for each unit and to save labor cost decreasing of grape production cost will be possible by planning some practices.
Tokat yöresinde yetiştirilen üzümün üretim girdileri yörede bağcılık yapılan 6 ilçede 150 üretici ile yapılan anketlerle belirlenmiş ve sonuçlar ilçeler düzeyinde değerlendirilmiştir, 1 da bağda yılda üretim bedeli olarak 200607.85 TL. tesbit edilmiş olup, 101611.60 TL/sı (% 50.65’î) yan ürün olan salamuralık asma yaprağı geliri ile kar-şılanmaktadır. Ortalama 496.17 kg/da üzüm verimi olan bağcılık.işletmelerinde 1 kg üzümün ortalama maliyeti 199.52 TL. olarak hesaplanmıştır. Üretim girdilerinin % 52.16’sını işgücü girdileri, % 15.40’ını materyal girdileri ve % 32.44’ünü de genel girdiler oluşturmaktadır. Yörede üzüm üretim maliyetinin azaltılması birim alandan alınan ürünü artır¬maya yönelik uygulamaların yanısıra İşgücü tasarrufu sağlayıcı tedbirlerin de alın¬masıyla mümkün görünmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1991 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1991 Cilt: 1991 Sayı: 2 |