Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Minörün Belleği ve Mekâna Yönelen Sanat Üretimleri

Yıl 2019, Cilt: 7 , 20 - 29, 29.10.2019
https://izlik.org/JA29AD79EB

Öz

İnsanlığın ilerlemesi yönünde oluşturulan ütopyalara duyulan inanç, dünya savaşları atom bombası ve soykırımlarla zedelenmiştir. Dünyanın büyük (majör), kuşatıcı durumu ve belleği içerisinde yer bulamamış pek çok küçük(minör) oluş, Modernin bitimi olarak işaretlenen Postmodern Dünyada karşılık bulmuş ve kendi belleklerini ortaya koyma fırsatlarına erişmiştir. Bunların yanı sıra, içinde yaşadığımız dünya, bilginin yaygınlaşması ve bilgiye erişilebilirlik açısından, son derece sarsıcı yenilikleri içermektedir. İnsanlığın bu denli büyük katılımlarla bilgiyi paylaşması ve yapay bellekler yardımı ile bilgiyi kolay yoldan depolaması gerek kişisel gerekse toplumsal belleğin sınırlarını genişletmekte ve belleğe dair ilgiyi tetiklemektedir. Geçmiş ile bugün arasında hareket eden belleğin, mekânlarla bir biri içine geçen bir ilişki durumu vardır. Bu çalışma, mekânları kayba uğramış minör belleğin, sanat üretimleri üzerinden oluşturduğu mekân ve bellek ilişkileri üzerine yoğunlaşmaktadır. Çalışma kapsamında ele alınan minör ve bellek ilişkisi; Ayşe Erkmen’in ‘An House’, Khalil Rabah’ın ‘Zeytin Ağaçları ve Doğal Tarih Müzesi‘ ve Matilda Cassani’nin “Kırsal İbadet” adlı çalışmaları bağlamında incelenmektedir.

Kaynakça

  • Artun, A. (2006). Sanat Müzeleri: Müze ve Modernlik İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Assmann, J. (2018). Kültürel Bellek (Çev. Ayşe Tekin). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Memory of the Minor and Space Oriented Art Production

Yıl 2019, Cilt: 7 , 20 - 29, 29.10.2019
https://izlik.org/JA29AD79EB

Öz

The belief in the utopias created for the advancement of humanity has suffered from atomic bombs and genocides in world wars. The common (major); encircling state of the world and many out of common (minor) entities that have not found a place in memory have found their counterparts in the Postmodern World marked as the end of the Modern and have had the opportunity to present their own memories. However, the world we live in contains extremely shocking innovations in terms of information dissemination and accessibility to information. Humanity's sharing of information with such great contributions and the easy storage of information with the help of artificial memories expands the boundaries of both personal and social memory and triggers the interest in memory. The memory that moves between the past and the present has a state of interrelation with the spaces. This study focuses on the relations of space and memory created by minor memory, whose spaces have been lost through art productions. The relationship between minor and memory is scrutinized within the scope of named of artworks as A House by Ayse Erkmen, Olive Trees and Natural History Museum by Khalil Rabah and Rural Worship by Matilda Cassani.

Kaynakça

  • Artun, A. (2006). Sanat Müzeleri: Müze ve Modernlik İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Assmann, J. (2018). Kültürel Bellek (Çev. Ayşe Tekin). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Güzel Sanatlar
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Arzu Parten Altuncu

Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2019
Yayımlanma Tarihi 29 Ekim 2019
IZ https://izlik.org/JA29AD79EB
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 7

Kaynak Göster

APA Parten Altuncu, A. (2019). Minörün Belleği ve Mekâna Yönelen Sanat Üretimleri. Görünüm, 7, 20-29. https://izlik.org/JA29AD79EB