Yazım Kuralları

 Genel Koşullar

1. Dergide değerlendirilmesi istenen çalışmalar dergi yazım kurallarında belirtilen koşullara uygun olarak dergi sistemine yüklenmelidir. İlk defa makale gönderimi için Makale Gönder butonu seçilerek gerekli adımların takibi ile makalenin ve gerekli diğer bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmesi gereklidir. Sisteme yüklenen makale dosyası tam anonim bir metin olmalıdır. Makalenin adı, özeti, yazar veya yazarların ad–soyad, kurum, e-posta ve ORCID bilgilerine yer verilen bir kapak sayfası da ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir. Eğer makale herhangi bir tez ya da başka bir bilimsel çalışmadan türetilmişse, bunun makalenin ilk sayfasında makale başlığına verilecek bir dipnotta gösterilmesi gereklidir.

2. Dergide yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalarda, içeriği bilimsel denetimden geçmeyen anonim nitelikteki internet tabanlı ve diğer kaynakların kullanılmaması gerekmektedir. Dergiye başvurulan bütün yazılar orijinal olmalı, başka bir yayın sürecine dahil edilmemiş olmalıdır. Kongrelerde sunulan ve tam metinleri yayımlanan yazıların kabulü editörlerin değerlendirmelerine bağlıdır. Bir yazının değerlendirilmek üzere sunulması halinde yazarların bu kuralları kabul ettiği varsayılır. Yazarlara telif ücreti ödenmez. Editörler Kurulu yazıları kurallara uymadığı gerekçesi ile kabul etmeme, düzeltme talep etme ve yeniden organize etme hakkını saklı tutar.

3. Yazarlar makalelerini Microsoft Office Word 2016 ve üzeri bir versiyonda belirtilen yazım kurallarına göre hazırlayarak sisteme yüklemelidirler. Makale formatına uygun olmayan çalışmalar hakem değerlendirme sürecine alınmadan ön değerlendirme sürecinde reddedilir.

4. Yazarlar sisteme makalelerini sisteme yüklediklerinde bu makalelerin iThenticate veya Turnitin gibi benzerlik programları ile analiz edileceğini ve telif haklarını devir edeceklerini kabul ederler. İntihal oranı, %20'yi geçmemelidir. Eğer makale, tezden veya ödevden üretilmiş ise, benzerlik oranı %50'yi geçmemelidir. Belirtilen oranlar aşıldığı zaman yazardan değişikliğe gidilmesi istenir.

5. Yazarların ORCID bilgilerini sisteme girmelerinin yanı sıra dizgi şablonu üzerindeki yazar bilgilerinin yanına eklenmesi ve bu işlemin tüm yazarlar için yapılması gerekmekte ayrıca sorumlu yazarın (corresponding author) da belirtilmesi gerekmektedir. Yazarlar yoksa ORCID kimliklerini https://orcid.org/signin adresinden alabilirler.

6. Veri Politikası sayfasında detaylı şekilde açıklandığı gibi, makalelerde yer alan analizlerde kullanılan veri setleri, analiz çıktıları ve verilerin paylaşılmasına engel teşkil eden yasal gerekçeler var ise bunu gösterir belgeler başvuru aşamasında sisteme yüklenmelidir. Yazarlar yükledikleri veri setleri ya da analiz çıktılarının denetime tabi tutulabileceğini peşinen kabul ederler.

7. Yayımlanan eserlerin her türlü sorumluluğu yazar(lar)a aittir.

8. Sisteme yüklenen başvurular, belge-bilgi ve şekil şartları yönünden ön kontrolden geçirildikten sonra editoryal ön değerlendirme gerçekleştirilmekte ve uygun bulunanlar hakemlere gönderilmektedir. Hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda, makalenin basılmasına, yazardan rapor çerçevesinde düzeltme istenmesine ya da geri çevrilmesine karar verilmekte ve bu karar yazara bildirilmektedir. Yayımı uygun bulunan makalelerin, derginin hangi sayısında yayımlanacağına Yayın Kurulu karar vermektedir. Yazar, bu karar konusunda da bilgilendirilmektedir.

Ana Metin Yazım Kuralları

1. Dergide yayımlanmak üzere gönderilecek çalışmaların, şablona uygun haldeki makalelerin metin, tablo, şekil ve kaynak kısımları ile birlikte toplam 12000 kelimeden fazla olmaması incelemeye alınmasının ön koşuludur. Makaleler; Microsoft Word programında, kenarlardan (alt, üst, sağ, sol) 4,5 cm. boşluk bırakılarak, TimesNewRoman yazı tipinde, 10 punto ve 1 satır aralık ölçüsü kullanılarak yazılmalıdır.


2. Makalenin özü, makalenin yazıldığı dilde (İngilizce veya Fransızca), en fazla 250 kelime olacak şekilde verilmelidir. Özler makalenin amacını, uygulanan metotları, bulguları ve sonuçları açıklar. Özlerin altında yer alan anahtar kelimeler (keywords) ise uygun dilde makalenin içeriğini en iyi anlatan en az 3 ve en çok 5 kelime olarak verilir.

Atıf Yazım Kuralları

Dergiye gönderilen tüm yazıların metin içi referansları APA sistemine uygun olarak düzenlenmeli, kaynak olarak Publication Manual of the American Psychological Association'ın yedinci baskısı kullanılmalıdır.


1. Metin içi atıflarda yazar soyadı, tarih (ve/veya sayfa numaralarının) verildiği referans sistemi tercih edilmelidir (Örn: Robinson, 2000, p. 83). İkiden fazla yazarı olan kaynaklara atıflarda ilk yazarın soyadı ve "et al." ibaresi kullanılmalıdır (Örn: Mercer et al., 2017, p. 16). Aynı parantez içerisinde birden fazla kaynak kullanılıyorsa, kaynaklar alfabetik sıraya göre noktalı virgül (;) işareti ile ayrılmalıdır (Örn: Bosch, 2006; Hasan & Pattal, 2004, p. 125). Metin içi alıntılarda derleme kitaplar ve editoryal kitaplarda (makalelerden oluşmuş) da aynı kural izlenmelidir. Ansiklopedi ve kanun maddelerinde yayının ismi, yılı ve sayfa sayısı verilmelidir. (Örn: Meydan Larousse, 2000, p. 1256; Türk Medeni Kanunu, 2015, p. 124).


2. Bir yazarın aynı yılda yayınlanmış olduğu çalışmadan verilen alıntılarda, alıntıların a ve b şeklinde ayrıştırılması gerekmektedir. (Örn: Kırgın, 2017; Sıkılmış, 2016a; Sıkılmış, 2016a, p. 125).


3. Metin içerisinde açıklanmak istenen kimi hususlarla ilgili açıklamalar sayfa altı dipnotu şeklinde belirtilebilir ve bu türden dipnotların sayısal olarak (nümerik) birbirini izlemesi gerekmektedir. Ancak kaynak gösterimi sayfa altı dipnotu ya da son not şeklinde verilemez.


Kaynakça Yazım Kuralları

Kaynakçanın yazılmasında APA Versiyon 7 formatı izlenir. Bu formatın ayrıntılarına https://apastyle.apa.org internet adresinden ulaşmak mümkündür.


Tablolar ve Şekillerin Yazım Kuralları

1. Metin içerisinde yer alacak olan tablo, şekil ve grafiklerin her birinin sayfa kenar marjlarını taşmayacak şekilde (sayfa marjlarından küçük olabilir) ve tabloların kendi içinde, şekillerin kendi içinde ve grafiklerin de kendi içinde ve numaraların birbirini izleyecek şekilde (nümerik) başlık numarası verilerek başlıklandırılması gerekmektedir. Tablo başlıkları, tabloların üstünde; şekil başlıkları da şekillerin altında verilmelidir.


2. Metin içinde yer alacak olan tablo, şekil ve grafiklerin kaynaklarının metin içi kaynak gösterim kurallarına uygun şekilde tablo, şekil ve grafiklerin altında yer alması gereklidir (Kaynak: DPT, 1988, p. 125).


3. Makalelerde kullanılacak tablo, grafik, şekil ya da diyagram türü görsellerin, yazarlar tarafından tasarlanması, doğrudan kopyalanmaması gerekmektedir.