TR
Gaziantep’teki Suriyeli Sığınmacıların Etnik Kökenlerine Göre Geri Dönüş Eğilimleri
Öz
Mısır ve Tunus’ta başlayan Arap Baharı olarak tanımlanan olayların 2011 Yılında Suriye’ye sıçramasıyla yaklaşık 10 yıldır süren ve daha da devam edecek olan Suriye iç savaşı başlamıştır. Suriye iç savaşı ile beraber II. Dünya Savaşından sonra tarihin en büyük göç hareketi gerçekleşmiştir. Meydana gelen bu göçler başta çevre ülkeler olmak üzere dünya genelini etkilemişse de en fazla etkilenen ülke Türkiye olmuştur. Gerek sığınmacı sayısının fazlalığı olsun gerekse de kalış sürelerinin gün geçtikçe uzaması sebebiyle Türkiye’nin sunabildiği imkânlar sınırlı kalmıştır. Bu durum bir taraftan Türkiye’ye ekonomik yük getirirken diğer taraftan sığınmacılar ile yerel halk arasındaki entegrasyonun gerçekleşmesini zorlaştırmıştır. Bu durum hem Türkiye hem de Türkiye’deki göçmenler için önemli bir sorun haline gelmiştir. Sığınmacı sorununa maruz kalan tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye de bir taraftan sığınmacıların entegrasyonu, hukuki hakları ile ilgilenirken diğer taraftan da geri dönüşleri için çalışmalar yürütmektedir. Dolayısıyla sığınmacıların geri dönüş isteklerinin ne düzeyde olduğunu belirlemek son derece önem taşımaktadır. Kaldı ki Suriye gibi günümüzde büyük ölçüde etnik ve mezhepsel olarak parçalanmış bir ülkeye geri dönmek isteyecek sığınmacıların da profilleri de farklı olacaktır. Günümüz Suriye şartları düşünüldüğünde geri dönüşlerin büyük ölçüde etnik temelli olacağı görülmektedir. Bu nedenle bu çalışmada Suriyeli sığınmacıların etnik kökenli geri dönüş istekleri ele alınmıştır. Çalışma alanı olarak yaklaşık 450 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan ve aynı zamanda Suriye sınırında yer alan Gaziantep ili seçilmiştir. Gaziantep’te 379 Suriyeli sığınmacı ile yüz yüze anket yapılmış ve bu anketlerden elde edilen veriler SPSS programında değerlendirilerek Suriyeli sığınmacıların vatandaşlık alma ve geri dönüş eğilimlerine ilişkin belli sonuçlara varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Teşekkür
Teşekkürler
Kaynakça
- Akbas, Z., Babahanoğlu, V., & Yelman, E. (2016). Türkiye’nin Suriyeli Mültecilere Yönelik İzlediği Açık Kapı Politikasının Ulusal Güvenliğine ve Uluslararası Güvenliğe Etkileri. 1. Uluslararası Sosyal Bilimler Sempozyumu (s. 96-108). Elazığ: Asos Yayınları. Akıncı, B., Nergiz, A., & Gedik, E. (2015). Uyum Süreci Üzerine Bir Değerlendirme: Göç ve Toplumsal Kabul. GÖÇ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ, 1(2), 58-83.
- Aygün, M., & Kaya, C. (2016). YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA HUKUKUNDA KALICI BİR ÇÖZÜM OLARAK YEREL ENTEGRASYON. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 7(1), 87-142.
- BBC . (2021). bbc web sitesi: https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-49134096 adresinden alındı
- Buz, S., & Korç, S. (2021). Mültecilere Yönelik Kalıcıi Çözümlerden Biri Olarak Gönüllü Geri Dönüş. Sosyal Politika Çalişmalari Dergisi, 21(50), 195-230.
- Çakran, Ş., & Eren, V. (2017). MÜLTECİ POLİTİKASI: AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(39), 1-30.
- Çiçekli , B. (2009). Uluslararası Hukukta Mülteciler ve Sığınmacılar. Ankara: Seçkin Yayınevi.
- Dadush, U. (2018). The Economic Effects of Refugee Return and Policy Implications. Bruegel: OCP Policy Center and Non‐Resident Scholar.
- Ergüven, S., & Özturanlı, B. (2013). Uluslararası Mülteci Hukuku ve Türkiye. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 62(4), 1007-1062.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
4 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi
24 Haziran 2021
Kabul Tarihi
29 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 1
APA
Sönmez, M. E., & Şahin, Ş. (2021). Gaziantep’teki Suriyeli Sığınmacıların Etnik Kökenlerine Göre Geri Dönüş Eğilimleri. Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi, 4(1), 37-51. https://izlik.org/JA75WW45PG
AMA
1.Sönmez ME, Şahin Ş. Gaziantep’teki Suriyeli Sığınmacıların Etnik Kökenlerine Göre Geri Dönüş Eğilimleri. AAD. 2021;4(1):37-51. https://izlik.org/JA75WW45PG
Chicago
Sönmez, Mehmet Emin, ve Şükrü Şahin. 2021. “Gaziantep’teki Suriyeli Sığınmacıların Etnik Kökenlerine Göre Geri Dönüş Eğilimleri”. Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi 4 (1): 37-51. https://izlik.org/JA75WW45PG.
EndNote
Sönmez ME, Şahin Ş (01 Temmuz 2021) Gaziantep’teki Suriyeli Sığınmacıların Etnik Kökenlerine Göre Geri Dönüş Eğilimleri. Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi 4 1 37–51.
IEEE
[1]M. E. Sönmez ve Ş. Şahin, “Gaziantep’teki Suriyeli Sığınmacıların Etnik Kökenlerine Göre Geri Dönüş Eğilimleri”, AAD, c. 4, sy 1, ss. 37–51, Tem. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75WW45PG
ISNAD
Sönmez, Mehmet Emin - Şahin, Şükrü. “Gaziantep’teki Suriyeli Sığınmacıların Etnik Kökenlerine Göre Geri Dönüş Eğilimleri”. Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi 4/1 (01 Temmuz 2021): 37-51. https://izlik.org/JA75WW45PG.
JAMA
1.Sönmez ME, Şahin Ş. Gaziantep’teki Suriyeli Sığınmacıların Etnik Kökenlerine Göre Geri Dönüş Eğilimleri. AAD. 2021;4:37–51.
MLA
Sönmez, Mehmet Emin, ve Şükrü Şahin. “Gaziantep’teki Suriyeli Sığınmacıların Etnik Kökenlerine Göre Geri Dönüş Eğilimleri”. Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy 1, Temmuz 2021, ss. 37-51, https://izlik.org/JA75WW45PG.
Vancouver
1.Mehmet Emin Sönmez, Şükrü Şahin. Gaziantep’teki Suriyeli Sığınmacıların Etnik Kökenlerine Göre Geri Dönüş Eğilimleri. AAD [Internet]. 01 Temmuz 2021;4(1):37-51. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75WW45PG