BÜTÇE AÇIĞININ SAVUNMA HARCAMALARI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ
Öz
Bu çalışma bütçe açığı ve Politik Stabilite ve Terör Yokluğu Endeksi değişkenlerinin savunma harcamaları üzerindeki etkisini GMM panel regresyon modeli ile incelemektedir. Bu analizi gerçekleştirebilmek için bağımlı değişken olarak savunma harcamaları, bağımsız değişken olarak da bütçe açığı ve Politik Stabilite ve Terör Yokluğu Endeksi verileri ise kullanılmıştır. Örneklem olarak alınan 34 OECD ülkesi üzerinde test edilen modelin sonuçları bütçe açığının artması ile savunma harcamalarının azaldığını ispatlamaktadır. Ayrıca, politik olarak stabil olan ülkelerin daha fazla savunma yatırımı yaptıkları bulunan bir diğer sonuç olmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ajefu, J. B. (2015), “Impact of Defence Spending on Economic Growth in Africa: The Nigerian Case”, The Journal of Developing Areas, 49(4), 227-244.
- Alptekin, V. (2012), “Benoit Hipotezi: Seçilmiş OECD Ülkeleri Ölçeğinde Panel Veriler Yardımıyla Analizi”, Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2).
- Arellano, M., Bond, S. (1991), “Some Tests of Specification for Panel Data: Monte Carlo Evidence and an Application to Employment Equations”, The review of economic studies, 58(2), 277-297.
- Arellano, M., Bover, O. (1995),”Another Look at The Instrumental Variable Estimation of Error-Components Models”, Journal of econometrics, 68(1), 29-51.
- Bekmez, S., Destek, M. A. (2015), “Savunma Harcamalarında Dışlama Etkisinin İncelenmesi: Panel Veri Analizi”, Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 3(2).
- Bel, G., Elias-Moreno, F. (2009), “Institutional Determinants of Military Spending”, Research Institute of Applied Economics Working Papers, 1-32.
- Blundell, R., Bond, S. (1998),”Initial Conditions and Moment Restrictions in Dynamic Panel Data Models”, Journal of econometrics, 87(1), 115-143.
- Collier, P., Hoeffler, A. (2006), “Military Expenditure in Post-Conflict Societies”, Economics of Governance, 7(1), 89-107.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Şaban Çelik
İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Erdem Öncü
İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
7 Eylül 2018
Gönderilme Tarihi
8 Kasım 2017
Kabul Tarihi
15 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 14