Araştırma Makalesi

DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ)

Cilt: 11 Sayı: 22 25 Ekim 2024
PDF İndir
TR EN

DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ)

Öz

Refakat, hasta olan kişinin yanında, hastanın ihtiyaçlarını karşılamak için bulunma durumudur. Refakatçi genellikle hastanın aile bireylerinden biridir. Refakatçi evi, il dışından tedavi amacıyla başka bir ile giden hasta yakınlarının kaldığı konaklama alanıdır. Türkiye genelinde birçok ilde tedavi için yer değiştiren hastalar ve hasta yakınları bulunmaktadır. Bu çalışmada Elazığ ilinde bulunan Elazığ Valiliği ve Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile oluşturulan Refakatçi Evleri hizmetinin hasta yakınları açısından önemi ve anlamı ifade edilmeye çalışılmıştır. Nitel bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada görüşme tekniği kullanılarak yirmi refakatçi ile görüşülerek bu çalışmanın verileri elde edilmiştir. Elde edilen verilere göre örneklem grubundakilerin cinsiyet açısından farklı dağılım göstermedikleri; kendi ikamet ettikleri bölgelerde yeterli düzeyde sağlık hizmeti olmadığı için sevk yoluyla Elazığ’daki hastanelere geldikleri; hastane personelinin yönlendirmesi ve de daha önce bu hizmetten yararlanmış refakatçilerin yönlendirmesiyle Elazığ’daki Refakatçi Evi uygulamasından yararlandıkları; ekonomik açıdan refakatçi evi hizmetinden memnun oldukları ancak havalandırma, günlük yemek hizmeti uygulaması, odaların kişiye ya da aileye özel olup olmaması vb. gibi hususlarda memnun olmadıkları tespit edilmiştir. Hasta yakınları devletten kendi yaşadıkları ilde de sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesini beklemektedirler.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

değerli müdürüm Muhammet KÜTÜK ve Refakatçi Evi sorumlum Ahmet Turan ARSLAN' a teşekkürü borç bilirim.

Kaynakça

  1. Aktan, C. C. (2008), Sosyal Refah Devleti, Okutan Yayın Grubu, İstanbul
  2. Ankara Büyükşehir Belediyesi, (2024). “Şefkat Evleri” https://www.ankara. bel.tr/sosyal-hizmetler/yasli-hizmetleri/sefkat-evleri , Erişim tarihi: 28.06.2024.
  3. Başaran, S. (2014), “Yerel Yönetimler ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Arasındaki Hizmet İlişkileri”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt 23, Sayı 1, Ocak 2014, s. 1-13.
  4. Bayram, B. (2022), Hasta Çocuğuna Hastanede Refakat Eden ve Etmeyen Annelerin Uyku ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ebelik Anabilim Dalı, İstanbul.
  5. Dedeoğlu, S. (2009), “Eşitlik Mi Ayrımcılık Mı? Türkiye’de Sosyal Devlet, Cinsiyet Eşitliği Politikaları ve Kadın İstihdamı”, Çalışma ve Toplum Dergisi. 2.21, 41-54.
  6. Elazığonline.com, (2017), “Hasta Yakınlarının İmdadına Refakatçi Evleri Yetişti”, https://www.elazigonline.com/hasta-yakinlarinin-imdadina-refakatci-evleri-yetisti/2288/Erişim tarihi: 28.06.2024.
  7. Elibol, N. (1996), Hasta Refakatçilerinin Hastanede Yaptıkları Uygulamalar ve Hastane Ortamından Etkilenme Durumları, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas.
  8. Güler, M. A. (2017), “Sosyal Politikanın ‘‘Sınıf’’ Sorunu ve Sosyal Devlet Modelleri”, Emek Araştırma Dergisi. 8.12, 87-105.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Uygulamalı Ekonomi (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

25 Ekim 2024

Gönderilme Tarihi

15 Ağustos 2024

Kabul Tarihi

23 Eylül 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA
Kaplan, N. (2024). DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ). Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, 11(22), 59-81. https://izlik.org/JA46HH32LM
AMA
1.Kaplan N. DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ). Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi. 2024;11(22):59-81. https://izlik.org/JA46HH32LM
Chicago
Kaplan, Nida. 2024. “DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ)”. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi 11 (22): 59-81. https://izlik.org/JA46HH32LM.
EndNote
Kaplan N (01 Ekim 2024) DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ). Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi 11 22 59–81.
IEEE
[1]N. Kaplan, “DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ)”, Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, c. 11, sy 22, ss. 59–81, Eki. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46HH32LM
ISNAD
Kaplan, Nida. “DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ)”. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi 11/22 (01 Ekim 2024): 59-81. https://izlik.org/JA46HH32LM.
JAMA
1.Kaplan N. DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ). Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi. 2024;11:59–81.
MLA
Kaplan, Nida. “DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ)”. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, c. 11, sy 22, Ekim 2024, ss. 59-81, https://izlik.org/JA46HH32LM.
Vancouver
1.Nida Kaplan. DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ). Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2024;11(22):59-81. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46HH32LM