BibTex RIS Kaynak Göster

Development of Surveying and Mapping Methods

Yıl 2009, Cilt: 1 Sayı: 1, 11 - 21, 01.03.2009

Öz

Drawing of all or part of the earth and sky model in a scale to a coaster with different ways is named as mapping. Maps are the necessary designs for the drawing of information collected in the land use, planning and local government. Today, more than these, maps are understood as tools examine the behavior change of patterns and events of over time and space. Since the first age the idea of map making developed and reached the current situation. This development has been the contribution of different cultures. Although the ancient Greek scientist Batlamyus shown as a resource for today, mainly revolutionary works on the cartography of information were made by Muslims. Especially because of works of El-Idrisi, the name of Idrisi has been given to the software by West as a thank you. In this paper, the development of mapping in the last 40- 50 years and regional spatial autocorrelation subjects has been told. Keywords: Longitude, Spatial Autocorrelation Function, El-İdrisi, Latitude, Geometric Functions, Map, Kriging

Haritacılığın Gelişimi Ve En Son Yöntemler

Yıl 2009, Cilt: 1 Sayı: 1, 11 - 21, 01.03.2009

Öz

Yeryüzü ve gökyüzünün tamamının veya bir kısmının belli bir ölçekte değişik yöntemlerle bir modelinin bir altlık üzerine çizilmesine harita denir. Harita özellikle arazi kullanımı, planlama ve yerel yönetimler için gerekli bilgilerin bir araya toplanarak yapılacak tasarımlarda başvurulabilecek çizimlerdir. Günümüzde bu daha ziyade yeryüzü şekilleri ve üzerinde cereyan eden olayların davranış biçimlerini zaman ve özellikle de mekanla olan değişimlerini içeren haritalar olarak anlaşılmaktadır. İnsanlığın ilk çağlarından beri var olan harita yapma fikri zamanla gelişerek bugünkü haline ulaşmıştır. Bu gelişmelere değişik kültürlerin katkısı olmuştur. Her ne kadar eski Yunan bilgini Batlamyus bugün için bir kaynak olarak gösterilmekte ise de haritacılıkta esas devrim niteliğindeki çalışmalar Müslüman bilginler tarafından yapılmıştır. Bunlar arasında özellikle El-İdrisi isimli bilim adamının yaptığı haritalar bugün batı tarafından kendisine bir teşekkür şeklinde onun ismi verilen yazılımlarda kanıtlanmıştır. Bu yazıda önce haritanın tanımı, anlamı ve tarihi seyri içindeki gelişiminden sonra son 40-50 yılda değişik araştırıcılar tarafında öne sürülen yöntemlerin eleştirel bir değerlendirilmesi yapılmış ve bölgesel bağımlılık adı altında yeni ve basit bir yöntem sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Boylam, Bölgesel Bağımlılık Fonksiyonu, El-İdrisi, Enlem, Geometrik Fonksiyonlar, Harita, Kriging

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zekai Şen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şen, Z. (2009). Haritacılığın Gelişimi Ve En Son Yöntemler. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1(1), 11-21.
AMA Şen Z. Haritacılığın Gelişimi Ve En Son Yöntemler. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi. Mart 2009;1(1):11-21.
Chicago Şen, Zekai. “Haritacılığın Gelişimi Ve En Son Yöntemler”. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi 1, sy. 1 (Mart 2009): 11-21.
EndNote Şen Z (01 Mart 2009) Haritacılığın Gelişimi Ve En Son Yöntemler. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi 1 1 11–21.
IEEE Z. Şen, “Haritacılığın Gelişimi Ve En Son Yöntemler”, Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, c. 1, sy. 1, ss. 11–21, 2009.
ISNAD Şen, Zekai. “Haritacılığın Gelişimi Ve En Son Yöntemler”. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi 1/1 (Mart 2009), 11-21.
JAMA Şen Z. Haritacılığın Gelişimi Ve En Son Yöntemler. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2009;1:11–21.
MLA Şen, Zekai. “Haritacılığın Gelişimi Ve En Son Yöntemler”. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, c. 1, sy. 1, 2009, ss. 11-21.
Vancouver Şen Z. Haritacılığın Gelişimi Ve En Son Yöntemler. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2009;1(1):11-2.