BibTex RIS Kaynak Göster

A Comparison of Geometric and Gravimetric (Tide-Free) Jeoid Models: A Case Study in Trabzon

Yıl 2009, Cilt: 1 Sayı: 1, 23 - 31, 01.03.2009

Öz

The positioning precision in horizontal and vertical directions has improved as a result of developing GPS technology. The studies to obtain orthometric heights from only GPS measurements have increased. In this study, it is aimed to determine the geometric and gravimetric local geoids. Thus the orthometric heights from GPS measurements, without any need to leveling measurements later, will be obtained. In order to achieve these purposes, a region including the city center of Trabzon has been chosen as study area. 39 optimum range points have been established in this area. The orthometric heights of these points have been derived from geometric leveling that has a root mean square error (RMSE) ± 5.03 mm. As a result of the study the RMSE of GPS/Leveling geoid model is obtained as ± 8.5 mm. In determining the gravimetric geoid, WGS84 EGM96 (tide-free) techniques has been appired. Keywords: Local Jeoid, Geometric Jeoid, Gravimetric Jeoid, GPS/Leveling Geoid

Geometrik ve Gravimetrik (Gel-Gitten Bağımsız) Jeoid Modellerinin Karşılaştırılması: Trabzon Örneği

Yıl 2009, Cilt: 1 Sayı: 1, 23 - 31, 01.03.2009

Öz

GPS teknolojisinin gelişmesi ile birlikte yatay ve düşeyde konum duyarlığı fazla olan noktaların belirlenmesinde hızlı gelişmeler sağlanmıştır. GPS ile belirlenen elipsoidal yüksekliklerden pratikte kullanılan ortometrik yüksekliklere geçişte sadece GPS ölçüleriyle daha duyarlı sonuçlar elde etme çalışmaları artmıştır. Bu çalışmada, geometrik ve gravimetrik lokal jeoid modellerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Böylece daha sonra yapılabilecek GPS ölçüleri sonrasında nivelman gibi ilave çalışmalara gerek kalmadan ortometrik yüksekliklere geçiş duyarlı bir şekilde sağlanacaktır. Bu işlemler için Trabzon şehir merkezi çalışma bölgesi olarak seçilmiştir. Çalışma alanında uygun dağılımda 39 nokta tesis edilmiştir. Ortometrik yükseklikler ± 5.03 mm’lik bir karesel ortalama hata ile geometrik nivelmanla taşınmıştır. Çalışma sonucunda, GPS/Nivelman jeoid modelinin karesel ortalama hatası ± 8.5 mm olarak elde edilmiştir. Gravimetrik jeoid belirlemede ise WGS84 EGM96 (gel-gitten bağımsız) jeoid belirleme yöntemi uygulanmıştır. Anahtar Kelimeler: Lokal Jeoid, Geometrik Jeoid, Gravimetrik Jeoid, GPS/Nivelman Jeoidi

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kemal Yurt Bu kişi benim

Ertan Gökalp Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yurt, K., & Gökalp, E. (2009). Geometrik ve Gravimetrik (Gel-Gitten Bağımsız) Jeoid Modellerinin Karşılaştırılması: Trabzon Örneği. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1(1), 23-31.
AMA Yurt K, Gökalp E. Geometrik ve Gravimetrik (Gel-Gitten Bağımsız) Jeoid Modellerinin Karşılaştırılması: Trabzon Örneği. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi. Mart 2009;1(1):23-31.
Chicago Yurt, Kemal, ve Ertan Gökalp. “Geometrik Ve Gravimetrik (Gel-Gitten Bağımsız) Jeoid Modellerinin Karşılaştırılması: Trabzon Örneği”. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi 1, sy. 1 (Mart 2009): 23-31.
EndNote Yurt K, Gökalp E (01 Mart 2009) Geometrik ve Gravimetrik (Gel-Gitten Bağımsız) Jeoid Modellerinin Karşılaştırılması: Trabzon Örneği. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi 1 1 23–31.
IEEE K. Yurt ve E. Gökalp, “Geometrik ve Gravimetrik (Gel-Gitten Bağımsız) Jeoid Modellerinin Karşılaştırılması: Trabzon Örneği”, Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, c. 1, sy. 1, ss. 23–31, 2009.
ISNAD Yurt, Kemal - Gökalp, Ertan. “Geometrik Ve Gravimetrik (Gel-Gitten Bağımsız) Jeoid Modellerinin Karşılaştırılması: Trabzon Örneği”. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi 1/1 (Mart 2009), 23-31.
JAMA Yurt K, Gökalp E. Geometrik ve Gravimetrik (Gel-Gitten Bağımsız) Jeoid Modellerinin Karşılaştırılması: Trabzon Örneği. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2009;1:23–31.
MLA Yurt, Kemal ve Ertan Gökalp. “Geometrik Ve Gravimetrik (Gel-Gitten Bağımsız) Jeoid Modellerinin Karşılaştırılması: Trabzon Örneği”. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, c. 1, sy. 1, 2009, ss. 23-31.
Vancouver Yurt K, Gökalp E. Geometrik ve Gravimetrik (Gel-Gitten Bağımsız) Jeoid Modellerinin Karşılaştırılması: Trabzon Örneği. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2009;1(1):23-31.