Araştırma Makalesi

Yemek Kültüründe Kadının İkincil Konumu: Şanlıurfa Örneği

Sayı: 1 30 Haziran 2025
PDF İndir
TR EN

Yemek Kültüründe Kadının İkincil Konumu: Şanlıurfa Örneği

Öz

Toplumsal cinsiyet normları, erkekliği güç, onur ve şerefle ilişkilendirerek merkezî bir konuma yerleştirirken; kadını ikincil ve edilgen bir pozisyona itmektedir. Bu hiyerarşik yapı, yemek kültüründe de belirgin biçimde kendini göstermektedir. Sofra düzeni, yemeklerin hazırlanışı, oturma sıralaması ve kimin önce yemek yiyeceği gibi pratikler, ataerkil toplumsal yapının gündelik yaşamda yeniden üretildiği alanlara dönüşmektedir. Kadınlar çoğu zaman yemeği hazırlayan, servisi yapan ve son oturan ya da hiç oturmayan kişiler olarak konumlandırılırken; erkekler, sofra düzeninde öncelikli ve merkezî bir yerde yer almakta, bu durum toplumsal hiyerarşinin sembolik olarak yeniden inşasına aracılık etmektedir. Bu çalışma, geleneksel ve ataerkil değerlerin belirleyici olduğu Şanlıurfa’da, yemek kültürü aracılığıyla kadınların toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikleri nasıl deneyimlediğini sosyolojik bir perspektifle incelemektedir. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada, derinlemesine görüşme tekniği kullanılmış; kadınların yemek ve sofra kültürüne dair anlatıları üzerinden, erkekliğe atfedilen imtiyazın yemek kültürünü nasıl şekillendirdiği analiz edilmiştir. Bulgular, erkek egemenliğini pekiştiren gündelik pratiklerin yemek etrafında sembolik bir düzen oluşturarak yeniden üretildiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdurrezzak, Ali Osman.“İşlevsel teori bağlamında yemek kültürünün iletişimsel yönü”. TurkishStudies - International PeriodicalfortheLanguages, LiteratureandHistory of TurkishorTurkic 9/11(2014), 1–16.
  2. Adams, Carol J. Etin cinsel politikası. Çev. Güray Tezcan – Mehmet Emin Boyacıoğlu. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2010.
  3. Akçay, Yaşar – Vatansever, Öznur. “Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği.” Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4/1 (2013), 43–60.
  4. Aksoy, Mustafa - Kırmızıkuşak, Duygu. “Geleneksel ailede yemek ve güç ilişkisi”. Journal of Gastronomy Hospitality and Travel 4/2 (2021), 183–198. https://doi.org/10.33083/joghat.2021.67
  5. Altınova, Hasan Hüseyin - Duyan, Veli. “Toplumsal cinsiyet algısı ölçeğinin geçerlik güvenirlik çalışması”. Toplum ve Sosyal Hizmet 24/2 (2013), 9–22.
  6. Aydın, Rıfat. “Osmanlı’dan Cumhuriyete değişen sofralar: Yemek ve âdâb-ı muâşeret”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 25/4 (2023), 1583–1594.
  7. Avakian, Arlene Voski - Haber Barbara. From Betty Crockerto feminist foodstudies: Critical perspectives on womenandfood. America: University of Massachusetts PressBooks, 2005.
  8. Beşirli, Hayati. “Yemek, kültür ve kimlik”. Millî Folklor, 22/87 (2010), 159–169.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

4 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

5 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
İlhan, N. (2025). Yemek Kültüründe Kadının İkincil Konumu: Şanlıurfa Örneği. Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 13-27. https://izlik.org/JA56MN45AR
AMA
1.İlhan N. Yemek Kültüründe Kadının İkincil Konumu: Şanlıurfa Örneği. Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;(1):13-27. https://izlik.org/JA56MN45AR
Chicago
İlhan, Nurcihan. 2025. “Yemek Kültüründe Kadının İkincil Konumu: Şanlıurfa Örneği”. Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 1: 13-27. https://izlik.org/JA56MN45AR.
EndNote
İlhan N (01 Haziran 2025) Yemek Kültüründe Kadının İkincil Konumu: Şanlıurfa Örneği. Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 13–27.
IEEE
[1]N. İlhan, “Yemek Kültüründe Kadının İkincil Konumu: Şanlıurfa Örneği”, Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 1, ss. 13–27, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56MN45AR
ISNAD
İlhan, Nurcihan. “Yemek Kültüründe Kadının İkincil Konumu: Şanlıurfa Örneği”. Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 1 (01 Haziran 2025): 13-27. https://izlik.org/JA56MN45AR.
JAMA
1.İlhan N. Yemek Kültüründe Kadının İkincil Konumu: Şanlıurfa Örneği. Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;:13–27.
MLA
İlhan, Nurcihan. “Yemek Kültüründe Kadının İkincil Konumu: Şanlıurfa Örneği”. Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 1, Haziran 2025, ss. 13-27, https://izlik.org/JA56MN45AR.
Vancouver
1.Nurcihan İlhan. Yemek Kültüründe Kadının İkincil Konumu: Şanlıurfa Örneği. Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2025;(1):13-27. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56MN45AR