KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ

Cilt: 10 Sayı: 1 1 Nisan 2008
  • Selda (yaralı) Arslan
  • Belgin Akın
  • Deniz Koçoğlu
PDF İndir
EN TR

KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ

Öz

Amaç: Çalışmanın amacı, kemoterapi alan kanser hastalarının hastalık ve tedaviye bağlı yaşadıkları semptomların sosyo-demografik özellikler ve sosyal destek ile ilişkisini incelemektirGereç-Yöntem:Tanımlayıcı-ilişki arayıcı bir çalışmadır. Çalışma grubunu 16 Nisan- 20 Haziran2007 tarihleri arasında Konya ilinde bir devlet üniversitesine bağlı tıp fakültesi hastanesi kemoterapiünitesinde tedavi gören 18-65 yaş arası 103 hasta oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak; anket formu, “Rotterdam Semptom Checklisti” RSC ve “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği” kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde ortalama ve yüzde yanında çoklu regresyon analizi ve korelasyon analizi yöntemi kullanılmıştır.Bulgular ve Sonuçlar:Tedavi süresince en fazla yaşanan fiziksel semptomun; yorgunluk % 52.4 ,psikolojik semptomun ise kızgınlık % 35.0 olduğu saptanmıştır. Yapılan çoklu regresyon analizinde sosyo-demografik özellik ve algılanan sosyal desteğin kemoterapiye bağlı fiziksel ve psikolojik semptom puanlarında önemli belirleyiciler olmadığı saptanmıştır p>0.05 . Sosyal destek durumunun ülkemizde kanser hastalarında fiziksel ve psikolojik semptom yaşamada önemli bir faktör olmadığı sonucuna varılmıştır

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Allen, SM, Ciambrone D, Welch, LC (2000) Stage of life course and social support as a media- tor of mood state among persons with disability, Journal of Aging and Health, 13(3), 318-342.
  2. Aydın G (2005) Akciğer Kanserinde Sık Görü- len Semptomlar ve Tedavi Yaklaşımları, Solunum, 7(2), 85-94.
  3. Berterö CM (2000) Types And Sources Of So- cial Support For People Afflicted With Cancer, Nursing And Healty Sciences , 2: 93-101.
  4. Beşer N (2001) Kemoterapi Alan Lenfomalı Hastaların Yaşam Kalitesi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  5. Can G, Durna Z, Aydiner A (2004) Assess- ment of fatigue in and care needs of Turkish wo- men with breast cancer. Cancer Nursing, 27(2):153-161.
  6. Çakır Y, Palabıyıkoğlu R (1997) Gençlerde Sosyal Destek-Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin Güvenirlik ve Geçerlik Çalış- ması, Kriz Dergisi, 5(1), 15-24.
  7. Eker D, Arkar H (1995) Çok Boyutlu Algıla- nan Sosyal Destek Ölçeğinin faktör yapısı, geçer- lik ve güvenirliği, Türk Psikoloji Dergisi; 10:45- 55.
  8. Eun-Hyun Lee, Bok Yae Chung, Hee Boog Park and Ki Hong Chun (2004) Relationships of Mood Disturbance and Social Support to Symptom Experience in Korean Women with Breast Cancer, Journal of Pain and Symptom Ma - nagement 27( 5) 425-433.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Selda (yaralı) Arslan Bu kişi benim

Belgin Akın Bu kişi benim

Deniz Koçoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2008

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
(yaralı) Arslan, S., Akın, B., & Koçoğlu, D. (2008). KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, 10(1), 47-56. https://doi.org/10.69487/hemarge.694985
AMA
1.(yaralı) Arslan S, Akın B, Koçoğlu D. KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ. HEMARGE Dergisi. 2008;10(1):47-56. doi:10.69487/hemarge.694985
Chicago
(yaralı) Arslan, Selda, Belgin Akın, ve Deniz Koçoğlu. 2008. “KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ”. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 10 (1): 47-56. https://doi.org/10.69487/hemarge.694985.
EndNote
(yaralı) Arslan S, Akın B, Koçoğlu D (01 Nisan 2008) KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 10 1 47–56.
IEEE
[1]S. (yaralı) Arslan, B. Akın, ve D. Koçoğlu, “KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ”, HEMARGE Dergisi, c. 10, sy 1, ss. 47–56, Nis. 2008, doi: 10.69487/hemarge.694985.
ISNAD
(yaralı) Arslan, Selda - Akın, Belgin - Koçoğlu, Deniz. “KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ”. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 10/1 (01 Nisan 2008): 47-56. https://doi.org/10.69487/hemarge.694985.
JAMA
1.(yaralı) Arslan S, Akın B, Koçoğlu D. KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ. HEMARGE Dergisi. 2008;10:47–56.
MLA
(yaralı) Arslan, Selda, vd. “KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ”. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, c. 10, sy 1, Nisan 2008, ss. 47-56, doi:10.69487/hemarge.694985.
Vancouver
1.Selda (yaralı) Arslan, Belgin Akın, Deniz Koçoğlu. KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ. HEMARGE Dergisi. 01 Nisan 2008;10(1):47-56. doi:10.69487/hemarge.694985