Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği

Cilt: 15 Sayı: 3 1 Aralık 2013
  • Esra Akın-korhan
  • Gülendam Hakverdioğlu-yönt
  • Bedriye Ak
  • Firdevs Erdemir
PDF İndir
EN TR

Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği

Öz

Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin hemşirelik tanılarını algılama durumlarını belirlemek amacıyla Olsen, Frost ve Orth 1991 tarafından geliştirilen “Hemşirelik Tanılarını Algılama Ölçeği”nin Türk toplumu için geçerlik ve güvenirliğini incelemek amacıyla metodolojik olarak gerçekleştirildi. Yöntem: Araştırmanın örneklem seçiminde basit rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örneklemi çalışmada geçerlik ve güvenirliği incelenen ve toplam 30 maddesi olan Hemşirelik Tanılarını Algılama Ölçeği’nin madde sayısının yedi katı olan 210 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında, hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ile ilgili bir form ve Hemşirelik Tanılarını Algılama Ölçeği kullanılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Ölçeğin geçerlik çalışmasında dil eşdeğerliği, kapsam geçerliği, yapı geçerliği ve uzman görüşünün değerlendirilmesinde ise İçerik Geçerlik İndeksi kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirlik çalışmasında, iç tutarlılığını belirlemek için Cronbach alfa katsayısının hesaplanması, madde analizleri ve yarı test güvenirlik yöntemlerinden yararlanılmıştır. Yapı kavram geçerliği için açıklayıcı faktör analizi ve faktör yapısının incelenmesinde Temel Bileşenler Analizi ve Varimax döndürme yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Madde analizi sonucunda dört maddenin, madde-toplam korelasyonunun 0,20’nin altında olduğu belirlenmiş ve bu maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Ölçeğin diğer maddelerinin madde-toplam korelasyonlarının yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Ölçeğin toplam puan ortalaması 2,480,45’tir. İç tutarlılık güvenirlik katsayısı 0,84, ölçeğin iki yarısı arasındaki korelasyon 0,55 olarak saptanmıştır. Temel bileşenler analizinde

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Lee TT. Nursing diagnoses: factors affecting their use in charting standardized care plans. J Clin Nurs 2005;14(5):640-647.
  2. Axelsson L, Björvell C, Mattiason AC, Randers I. Swedish registered nurses’ incentives to use nursing diagnoses in clinical practice. J Clin Nurs 2006; 15(8): 936-945.
  3. Moorhead S, Johnson M, Maas ML. Nursing outcomes classification (NOC). 3rd Edition, St.Louis: Mosby, 2004; 2-15.
  4. McCloskey JD, Bulechek GM. Nursing interventions classification (NIC). 4th Edition, An Affiliate of Elseiver, St.Louis: Mosby, 2004; 14-37.
  5. Johnson M, Bulechek G, Dochterman MJ, Maas M, Moorhead S. Nursing diagnoses, outcomes, interventions. A Harcourt Health Sciences Company, United States of America: Mosby, 2001; 2-6.
  6. Johnson M, Maas M, Moorhead S. Nursing outcomes classification (NOC). Second Edition, An Imprint of Elseiver Science, United States of America: Mosby, 2000; 2-40.
  7. Müller-Staub M, Lunney M, Odenbreit M, Needham I, Ann Lavin M, van Achterberg T. Development of an instrument to measure the quality of documented nursing diagnoses, interventions and outcomes: the Q-DIO. J Clin Nurs 2009; 18(7): 1027- 1037.
  8. Müller-Staub M,Needham I, Odenbreit M, Lavin MA, van Achterberg T. Improved quality of nursing documentation: results of nursing diagnoses, interventions and outcomes implementation study. Int J Nurs Terminol Classif 2007; 18(1): 5-17.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Esra Akın-korhan Bu kişi benim

Gülendam Hakverdioğlu-yönt Bu kişi benim

Bedriye Ak Bu kişi benim

Firdevs Erdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2013

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 15 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Akın-korhan, E., Hakverdioğlu-yönt, G., Ak, B., & Erdemir, F. (2013). Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, 15(3), 13-25. https://doi.org/10.69487/hemarge.695713
AMA
1.Akın-korhan E, Hakverdioğlu-yönt G, Ak B, Erdemir F. Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği. HEMARGE Dergisi. 2013;15(3):13-25. doi:10.69487/hemarge.695713
Chicago
Akın-korhan, Esra, Gülendam Hakverdioğlu-yönt, Bedriye Ak, ve Firdevs Erdemir. 2013. “Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği”. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 15 (3): 13-25. https://doi.org/10.69487/hemarge.695713.
EndNote
Akın-korhan E, Hakverdioğlu-yönt G, Ak B, Erdemir F (01 Aralık 2013) Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 15 3 13–25.
IEEE
[1]E. Akın-korhan, G. Hakverdioğlu-yönt, B. Ak, ve F. Erdemir, “Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği”, HEMARGE Dergisi, c. 15, sy 3, ss. 13–25, Ara. 2013, doi: 10.69487/hemarge.695713.
ISNAD
Akın-korhan, Esra - Hakverdioğlu-yönt, Gülendam - Ak, Bedriye - Erdemir, Firdevs. “Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği”. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 15/3 (01 Aralık 2013): 13-25. https://doi.org/10.69487/hemarge.695713.
JAMA
1.Akın-korhan E, Hakverdioğlu-yönt G, Ak B, Erdemir F. Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği. HEMARGE Dergisi. 2013;15:13–25.
MLA
Akın-korhan, Esra, vd. “Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği”. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, c. 15, sy 3, Aralık 2013, ss. 13-25, doi:10.69487/hemarge.695713.
Vancouver
1.Esra Akın-korhan, Gülendam Hakverdioğlu-yönt, Bedriye Ak, Firdevs Erdemir. Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği. HEMARGE Dergisi. 01 Aralık 2013;15(3):13-25. doi:10.69487/hemarge.695713