Aim: The research was intended to determine the nutritional habits and lifestyle changes of nursing students before and during the pandemic of Covid-19.
Method: This research was conducted with 548 students in the nursing department of a state university in Istanbul between January 2020 and December 2021. Student Diagnosis Form and Nutritional Habits Index were used to collect the data.
Results: During the pandemic period, 71.2% of the students were eating three main meals, 56.9% had the habit of eating at night, 21.4% were using vitamins, 40.5% were doing physical activity, 13% were smokers, 7.7% used alcohol, and 76.5% had sleep disorders. Compared to the pre-pandemic period, it was observed that the risky eating behaviors of the students decreased during the pandemic and there were moderately risky eating behaviors. In addition, students in the fourth grade (p=0.015), non-smokers (p=0.000), non-alcoholic (p=0.030), those who did not gain weight during the pandemic (p=0.015), those who did not skip meals (p=0.002), and those who did not eat at night (p=0.030). =0.000), those who exercise (p=0.010), and those who do not have sleep problems (p=0.000) hadless risky eating behaviors.
Conclusion: Students' physical inactivity, night eating habits, and sleep disorders have increased during the pandemic period. Those who do not smoke, do not drink alcohol, do not skip meals, do not gain weight, do not eat at night, exercise, and have less risky eating behaviors during the pandemic period.
Nutrition habits Lifestyle Covid-19 Pandemic Student Nursing
Amaç: Araştırma, hemşirelik öğrencilerinin Covid-19 salgını öncesinde ve sırasında beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişikliklerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı.
Yöntem: Bu araştırma, Ocak 2020-Aralık 2021 tarihleri arasında İstanbul'da bir devlet üniversitesinin hemşirelik bölümünde öğrenim gören 548 öğrenci ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Öğrenci Tanı Formu ve Beslenme Alışkanlıkları İndeksi kullanıldı.
Bulgular: Pandemi döneminde öğrencilerin %71,2'si üç ana öğün yemek yiyordu, %56,9'u gece yemek yeme alışkanlığına sahipti, %21,4'ü vitamin kullanıyordu, %40,5'i fiziksel aktivite yapıyordu, %13'ü sigara içiyordu, %7,7'si alkol kullanıyordu ve %76,5'inde uyku bozukluğu vardı. Pandemi öncesine göre öğrencilerin pandemi döneminde riskli yeme davranışlarının azaldığı, orta düzeyde riskli yeme davranışlarının olduğu görüldü. Ayrıca dördüncü sınıf öğrencilerinin (p=0,015), sigara içmeyenlerin (p=0,000), alkol kullanmayanların (p=0,030), pandemi döneminde kilo almayanların (p=0,015), öğün atlamayanların (p=0,002), gece yemek yemeyenlerin (p=0,033, 0,003), egzersiz yapanların (p=0,010), uyku problemi olmayanların (p=0,000) riskli yeme davranışlarının daha az olduğu belirlendi.
Sonuç: Pandemi döneminde öğrencilerin fiziksel hareketsizliği, gece yeme alışkanlıkları ve uyku bozuklukları arttı. Pandemi döneminde sigara içmeyen, alkol kullanmayan, öğün atlamayan, kilo almayan, gece yemek yemeyen, egzersiz yapanların riskli yeme davranışları daha az olduğu belirlendi.
Beslenme Alışkanlıkları Yaşam Tarzı Kovid-19 Salgını Öğrenci Hemşirelik
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Dahili Hastalıklar Hemşireliği |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 26 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 25 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 26 Sayı: 1 |