Değişen Dinamikler Çerçevesinde Elektrik Piyasasına Yönelik Modelleme Yöntemleri: Bir Literatür Taraması

Cilt: 4 Sayı: 1 1 Haziran 2012
  • Yasemin Asu Çırpıcı
  • Serçin Şahin
  • Seçkin Sunal
  • Ercan Eren
PDF İndir
EN TR

Değişen Dinamikler Çerçevesinde Elektrik Piyasasına Yönelik Modelleme Yöntemleri: Bir Literatür Taraması

Öz

Elektrik sektörü dünyada ve Türkiye’de ciddi bir değişim ve gelişim içerisindedir. Liberalizasyon hareketiyle birlikte sektör pek çok ajanın bir arada bulunduğu bir sisteme dönüşmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, çevresel kaygılar, piyasa etkinliğinin sağlanabilmesi gibi faktörler piyasanın çok daha kapsamlı incelenmesini gerekli kılmaktadır. Bu değişen düzenin çıktılarını görebilmek ve öngörülerde bulunabilmek adına sektörün modellenmesi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada elektrik sektörünün hangi yöntemlerle ve hangi şekillerde modellenebileceği, yapılmış çalışmalardan örnekler sunularak incelenecektir. Bu bağlamda, sistemi açıklamaya en uygun görünen sistem dinamiği ve ajan-bazlı modelleme tekniklerine ayrıntılı olarak yer verilecektir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arango Santiago, Ricardo Smith, Isaac Dyner, & Silvia Osorio, “System Dynamic Model to Analize Investmets In Power Generation In Colombia”, Proceedings of the 20th International Conference of the System Dynamics Society, 2002, Palermo, Italy.
  2. Assili, Mohsen, M. Hossein Javidi D.B., Reza Ghazi, “An Improved Mechanism for Capacity Payment Based on System Dynamics Modeling for Investment Planning in Competitive Electricity Environment” Energy Policy 36, 2008, 3703– 3713.
  3. Bagnall, Anthony J. & George D. Smith, “A Multi-Agent Model of the UK Market in Electricity Generation“, IEEE Transactions on Evolutionary Computation, 9:5, 2005, 522-536.
  4. Botterud, A., M. Korpas, K. Vogstad and I. Wangensteen, “A Dynamic Simulation Model for Long-Term Analysis of the Power Market”, Proceedings 14th Power Systems Computation Conference 2002, Seville, Spain.
  5. Chappin, Emile.J.L. & Gerard. P.J. Dijkema, “An Agent Based Model of the System of Electricity Production Systems: Exploring the Impact of CO2 Emission- Trading”, System of Systems Engineering (SoSE '07) IEEE Uluslararası Konferansı, 16-18 Nisan 2007, 1-5, San Antonio, Teksas, ABD.
  6. Czernohous, Clements, Wolf Fichtner, Daniel J. Veit, Christof Weinhardt, “Management decision support using long-term market simulation”, Journal of Information Systems and e-Business Management (ISeB), 1:4, 2003, 405-423.
  7. Davis, Stephen & Ian Durbach, “Modelling Household Responses To Energy Eciency Interventions Via System Dynamics and Survey Data”, ORION, 26:2, 2010, 79-96.
  8. Genoese, Massimo, Dominik Möst, Frank Sensfuß, Otto Rentz, “An Agent-based Model to Analyse the Long-term Development of the German Electricity System”, the 29th IAEE International Conference, 7-9 June 2006, Potsdam, Germany.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yasemin Asu Çırpıcı Bu kişi benim

Serçin Şahin Bu kişi benim

Seçkin Sunal Bu kişi benim

Ercan Eren Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2012

Gönderilme Tarihi

30 Eylül 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çırpıcı, Y. A., Şahin, S., Sunal, S., & Eren, E. (2012). Değişen Dinamikler Çerçevesinde Elektrik Piyasasına Yönelik Modelleme Yöntemleri: Bir Literatür Taraması. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, 4(1), 315-325. https://izlik.org/JA49MS96YB
AMA
1.Çırpıcı YA, Şahin S, Sunal S, Eren E. Değişen Dinamikler Çerçevesinde Elektrik Piyasasına Yönelik Modelleme Yöntemleri: Bir Literatür Taraması. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi. 2012;4(1):315-325. https://izlik.org/JA49MS96YB
Chicago
Çırpıcı, Yasemin Asu, Serçin Şahin, Seçkin Sunal, ve Ercan Eren. 2012. “Değişen Dinamikler Çerçevesinde Elektrik Piyasasına Yönelik Modelleme Yöntemleri: Bir Literatür Taraması”. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi 4 (1): 315-25. https://izlik.org/JA49MS96YB.
EndNote
Çırpıcı YA, Şahin S, Sunal S, Eren E (01 Haziran 2012) Değişen Dinamikler Çerçevesinde Elektrik Piyasasına Yönelik Modelleme Yöntemleri: Bir Literatür Taraması. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi 4 1 315–325.
IEEE
[1]Y. A. Çırpıcı, S. Şahin, S. Sunal, ve E. Eren, “Değişen Dinamikler Çerçevesinde Elektrik Piyasasına Yönelik Modelleme Yöntemleri: Bir Literatür Taraması”, Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy 1, ss. 315–325, Haz. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49MS96YB
ISNAD
Çırpıcı, Yasemin Asu - Şahin, Serçin - Sunal, Seçkin - Eren, Ercan. “Değişen Dinamikler Çerçevesinde Elektrik Piyasasına Yönelik Modelleme Yöntemleri: Bir Literatür Taraması”. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi 4/1 (01 Haziran 2012): 315-325. https://izlik.org/JA49MS96YB.
JAMA
1.Çırpıcı YA, Şahin S, Sunal S, Eren E. Değişen Dinamikler Çerçevesinde Elektrik Piyasasına Yönelik Modelleme Yöntemleri: Bir Literatür Taraması. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi. 2012;4:315–325.
MLA
Çırpıcı, Yasemin Asu, vd. “Değişen Dinamikler Çerçevesinde Elektrik Piyasasına Yönelik Modelleme Yöntemleri: Bir Literatür Taraması”. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy 1, Haziran 2012, ss. 315-2, https://izlik.org/JA49MS96YB.
Vancouver
1.Yasemin Asu Çırpıcı, Serçin Şahin, Seçkin Sunal, Ercan Eren. Değişen Dinamikler Çerçevesinde Elektrik Piyasasına Yönelik Modelleme Yöntemleri: Bir Literatür Taraması. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2012;4(1):315-2. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49MS96YB