EN
TR
ULUSLARARASI TİCARETTE YURT DIŞI MERKEZLİ TİCARİ İŞLETMENİN TÜRKİYE’DE ŞUBE AÇMASI VE TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
Öz
Tarihi çok eskilere dayanan doğrudan yabancı yatırımlar, dünyada yeni ekonomik iklim ve yapı meydana getirmiştir. Gelişmekte olan ülkeler, kalkınma hedeflerini gerçekleştirebilmek, ekonomik kalkınma hedeflerine ulaşmak ve bu gelişmişlik seviyesini sürdürebilmek için gelişmiş ülkelerin desteğine ihtiyaç duyarlar. Türkiye gelişmekte olan bir ülke olduğu için artan nüfusu istihdam edebilmek ve sosyal refah seviyesini sürdürebilmek için yabancı sermayeye ihtiyaç duymaktadır. Yabancı yatırımcının yurt dışındaki merkezine Türkiye’de şube açması, Türkiye’de istihdam alanı yaratması, Türk üreticisinin ürettiği ürün ya da hizmetin uluslararası arenada hareketliliğini sağlaması açısından önemlidir. Dünyada liberalleşme ve küreselleşme karşısında uluslararası arenada rekabet etmek isteyen gelişmekte olan ülkeler, sermaye birikimi yetersizliği karşısında devlet destekli yabancı yatırımlar ile kalkınma hedeflerine kısa sürede ulaşabilmektedirler.
Bu araştırmada yurt dışında merkezi bulunan doğrudan yabancı yatırımcıların Türkiye’de kurdukları şirketlerin devri sırasında yaşanan zorluklar ele alınmıştır. Küreselleşme çağında yabancı yatırımcılar, farklı pazarlarda ürünlerini satabilmek, sermayelerini artırabilmek için yaptıkları girişimlerde devir işlemleri sırasında karşılaştıkları sorunlar ele alınmıştır. Çok uluslu şirketlerin, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen girişimcilerin yabancı sermayeli firmaların Türkiye’de şube açma işlemlerinde istenen belgeler, devir işlemleri ve bu devir işlemlerinde uyuşmazlıkların çözümü incelenmiştir.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme sürecinde Yabancı yatırımcılara yatırım imkânı tanınması gerekir. Türk üreticisinin yabancı pazarda söz sahibi olmasını sağlamak için yabancı yatırımlara ihtiyaç bulunmaktadır. Uluslararası ticaret alanında mevzuatta yapılan değişikliklerle yabancı yatırımların Türkiye’de şirket kurmaları kolaylaşmış Türkiye’de yatırım yapan yabancı yatırımcı sayısı artmıştır.
Anahtar Kelimeler
- Çok Uluslu Şirketler, Yabancı Yatırım,
- İşletmenin devri,
- Avrupa Birliği, Şube Açma
- uluslararası Ticaret
Teşekkür
Hukuk ve İktisat Dergisi yetkililerine teşekkürü borç bilirim Saygılarımla
Kaynakça
- Alomaliye. (2023). Kurulan Kapanan Şirket İstatistikleri, https://www.alomaliye.com/2023/02/24/kurulan-kapanan-sirket-istatistikleri-ocak-2023/.
- Altun, Ş. (2008). Türkiye’de Yabancı Sermayenin Tarihsel Gelişimi. YASED Yay., İstanbul,, 103.
- Aydın, S (2013). Ticari İşletme Devri ve Devrin Hukuki Sonuçları . Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi , 17 (2) , 229-260 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ahbvuhfd/issue/48109/6083.
- Bürosu, A. H. (2023). https://aydinhukukburosu.com/yabancilar-ve-vatandaslik-hukuku/yabancilarin-turkiye-de-sirket-kurmasi.
- Çam, G. (2022). Milletlerarası Ticari Sözleşmelere Uygulanacak Hukukta Ticari Faaliyet Gereği Kurulmuş Sözleşmeler Kavramına Genel Bir Bakış. Hukuk ve Adalet Eleştirel Hukuk Dergisi, 14(31), 3 - 24.
- Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği . (2023). Https://Www.Mevzuat.Gov.Tr/Anasayfa/Mevzuatfihristdetayıframe?Mevzuattur=7&Mevzuatno=4396&Mevzuattertip=5.
- Ekşi N, (2014, Taraflarca Seçilen Yabancı Mahkemenin Adil Yargılama Yapmayacağı Hususunda Kuvvetli Şüphelerin Bulunması Halinde Davanın Türk Mahkemesinde Görülüp Görülmeyeceği Meselesi Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Cilt: X I Sayı: 1 https://law.yeditepe.edu.tr/sites/default/files/hukuk_dergi/XI-1.pdf ( Erişim tarihi 12.09.2023
- Ercüment, E. (2023). Yurtdışı Merkezli Şirketlerin Türkiye’de Şube Açılış İşlemleri. https://kilinclaw.com.tr/yurtdisi-merkezli-sirketlerin-turkiyede-sube-acmasi/.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Hukuk ve İktisat, Mikro İktisat (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Temmuz 2024
Gönderilme Tarihi
22 Eylül 2023
Kabul Tarihi
3 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 16 Sayı: 1
APA
Adıgüzel, S., & Üstündağ, M. E. (2024). ULUSLARARASI TİCARETTE YURT DIŞI MERKEZLİ TİCARİ İŞLETMENİN TÜRKİYE’DE ŞUBE AÇMASI VE TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, 16(1), 92-122. https://doi.org/10.53881/hiad.1364735
AMA
1.Adıgüzel S, Üstündağ ME. ULUSLARARASI TİCARETTE YURT DIŞI MERKEZLİ TİCARİ İŞLETMENİN TÜRKİYE’DE ŞUBE AÇMASI VE TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi. 2024;16(1):92-122. doi:10.53881/hiad.1364735
Chicago
Adıgüzel, Selminaz, ve Mustafa Emir Üstündağ. 2024. “ULUSLARARASI TİCARETTE YURT DIŞI MERKEZLİ TİCARİ İŞLETMENİN TÜRKİYE’DE ŞUBE AÇMASI VE TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ”. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi 16 (1): 92-122. https://doi.org/10.53881/hiad.1364735.
EndNote
Adıgüzel S, Üstündağ ME (01 Temmuz 2024) ULUSLARARASI TİCARETTE YURT DIŞI MERKEZLİ TİCARİ İŞLETMENİN TÜRKİYE’DE ŞUBE AÇMASI VE TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi 16 1 92–122.
IEEE
[1]S. Adıgüzel ve M. E. Üstündağ, “ULUSLARARASI TİCARETTE YURT DIŞI MERKEZLİ TİCARİ İŞLETMENİN TÜRKİYE’DE ŞUBE AÇMASI VE TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ”, Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, c. 16, sy 1, ss. 92–122, Tem. 2024, doi: 10.53881/hiad.1364735.
ISNAD
Adıgüzel, Selminaz - Üstündağ, Mustafa Emir. “ULUSLARARASI TİCARETTE YURT DIŞI MERKEZLİ TİCARİ İŞLETMENİN TÜRKİYE’DE ŞUBE AÇMASI VE TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ”. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi 16/1 (01 Temmuz 2024): 92-122. https://doi.org/10.53881/hiad.1364735.
JAMA
1.Adıgüzel S, Üstündağ ME. ULUSLARARASI TİCARETTE YURT DIŞI MERKEZLİ TİCARİ İŞLETMENİN TÜRKİYE’DE ŞUBE AÇMASI VE TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi. 2024;16:92–122.
MLA
Adıgüzel, Selminaz, ve Mustafa Emir Üstündağ. “ULUSLARARASI TİCARETTE YURT DIŞI MERKEZLİ TİCARİ İŞLETMENİN TÜRKİYE’DE ŞUBE AÇMASI VE TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ”. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, c. 16, sy 1, Temmuz 2024, ss. 92-122, doi:10.53881/hiad.1364735.
Vancouver
1.Selminaz Adıgüzel, Mustafa Emir Üstündağ. ULUSLARARASI TİCARETTE YURT DIŞI MERKEZLİ TİCARİ İŞLETMENİN TÜRKİYE’DE ŞUBE AÇMASI VE TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi. 01 Temmuz 2024;16(1):92-122. doi:10.53881/hiad.1364735