Araştırma Makalesi

OYRATLARIN DOĞU ÇAĞATAY HANLIĞI VE YARKENT HANLIĞIYLA İLİŞKİLERİ

Cilt: 15 Sayı: 1 15 Şubat 2023
PDF İndir
TR EN

OYRATLARIN DOĞU ÇAĞATAY HANLIĞI VE YARKENT HANLIĞIYLA İLİŞKİLERİ

Öz

Bu makalede Moğolların Çin’den çekildikten sonra meydana getirdikleri siyasi oluşumlardan yola çıkılarak başta Oyrat ardından yaklaşık bir asır boyunca Cungar olarak anılan Moğol hanlıklarının Tanrı Dağlarının kuzeyi, güneyi ve doğu bölgelerindeki faaliyetleri incelenmiştir. Makalenin Giriş bölümünde Oyrat, Halha ve Övör Mongol terimleri kısaca açıklandıktan sonra Oyratların kökenleri, Cengiz Han ve Moğol İmparatorluğu döneminde oynadıkları roller, yaşadıkları bölgeler, Moğol ve Çin kaynaklarındaki adlandırılmaları ele alınmıştır. Ardından Cengiz Han’ın ölümünden sonraki süreçte Oyratların durumu ve siyasi konumları değerlendirilmiş; Yuan İmparatorluğu yıkıldıktan sonra Oyrat-Halha-Ming üçgenindeki mücadeleler özellikle de Oyrat Hanı Esen Taişi’nin Halhalarla ve Ming hanedanlığıyla girdiği mücadeleler ele alınmıştır. Makalenin 1. bölümünde Oyratların Altay ve Tanrı Dağları bölgelerine ilk temasları, Doğu Çağatay Hanlığı ile girdikleri mücadeleler ve batıya göçleri ele alınmıştır. 2. bölümde Oyrat göçlerinin Yarkent Hanlığı ve hanlığın kuzey sınırları olan Turfan ve Kumul bölgelerindeki faaliyetleri, Yarkent Hanlığı’na karşı yapılan akınlar ve taht kavgalarına müdahale etme çabaları ele alınmış, Yarkent Hanlığı’nın içine düştüğü karmaşıklık, Akdağlılar (Afakiye) ve Karadağlılar (İshakiye) olarak bilinen iki ayrı dinî grubun devleti ele geçirme mücadeleleri anlatılmıştır. Makalenin 3. bölümünde ise Cungar Hanlığı’nın kurulduğu ilk dönemlerden itibaren Yarkent Hanlığı’nın zayıflamasıyla Cungarların Tanrı Dağlarının güneyini aşarak Yarkent Hanlığı’nın güney ve doğu sınırlarındaki yerleşim bölgelerine yaptıkları akınlar ve savaşlar ele alınmış; nihayet Cungar Han’ı Galdan Taişi’ye sığınan Afak Hoca’nın Cungar ordusunu Yarkent Hanlığı’na davet etmesi ve hanlığın işgal edilerek ortadan kaldırılma süreci anlatılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AİNİNİDİNG, Nuerdun, Anonim Tarih-i Kaşgar Metin Çevirisi ve Değerlendirme, (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul 2015.
  2. BERBER, Oktay, Kalmuklar Cungarya’dan İdil’e Bozkırın Göçebeleri, Selenge Yayınları, İstanbul 2021.
  3. ATWOOD, Christopher P, Mongolia and the Mongol Empire, Facts On File Inc, New York 2004.
  4. BAİ, Cuiqin, Walashi (瓦剌史), Jilin Jiaoyu Chubanshe, Changchun 1990.
  5. CARPİNİ, Johann De Plano, Moğolistan Seyahatnamesi, Ed. Ergin Ayan, Kronik Yayınları, İstanbul 2021.
  6. ÇELİK, Muhammed Bilal, Yarkend Hanlığı’nın Siyasi Tarihi, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2013.
  7. CHENG, Cheng, Xiyu xingchengji Xiyu fanguoji (西域行程记番国志), Zhonghua Shuju, Beijing 2000.
  8. ÇURAS, Şah Mahmut, Yarkent Saidiye Hanlığının Tarihine Dair Materiyallar, Kaşgar Uygur Neşriyatı, Kaşgar 1989.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ortaçağ Asya Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Şubat 2023

Gönderilme Tarihi

13 Haziran 2022

Kabul Tarihi

5 Ocak 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
İzbasar, N. (2023). OYRATLARIN DOĞU ÇAĞATAY HANLIĞI VE YARKENT HANLIĞIYLA İLİŞKİLERİ. History Studies, 15(1), 19-40. https://izlik.org/JA46WG62PT
AMA
1.İzbasar N. OYRATLARIN DOĞU ÇAĞATAY HANLIĞI VE YARKENT HANLIĞIYLA İLİŞKİLERİ. History Studies. 2023;15(1):19-40. https://izlik.org/JA46WG62PT
Chicago
İzbasar, Nureddin. 2023. “OYRATLARIN DOĞU ÇAĞATAY HANLIĞI VE YARKENT HANLIĞIYLA İLİŞKİLERİ”. History Studies 15 (1): 19-40. https://izlik.org/JA46WG62PT.
EndNote
İzbasar N (01 Şubat 2023) OYRATLARIN DOĞU ÇAĞATAY HANLIĞI VE YARKENT HANLIĞIYLA İLİŞKİLERİ. History Studies 15 1 19–40.
IEEE
[1]N. İzbasar, “OYRATLARIN DOĞU ÇAĞATAY HANLIĞI VE YARKENT HANLIĞIYLA İLİŞKİLERİ”, History Studies, c. 15, sy 1, ss. 19–40, Şub. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46WG62PT
ISNAD
İzbasar, Nureddin. “OYRATLARIN DOĞU ÇAĞATAY HANLIĞI VE YARKENT HANLIĞIYLA İLİŞKİLERİ”. History Studies 15/1 (01 Şubat 2023): 19-40. https://izlik.org/JA46WG62PT.
JAMA
1.İzbasar N. OYRATLARIN DOĞU ÇAĞATAY HANLIĞI VE YARKENT HANLIĞIYLA İLİŞKİLERİ. History Studies. 2023;15:19–40.
MLA
İzbasar, Nureddin. “OYRATLARIN DOĞU ÇAĞATAY HANLIĞI VE YARKENT HANLIĞIYLA İLİŞKİLERİ”. History Studies, c. 15, sy 1, Şubat 2023, ss. 19-40, https://izlik.org/JA46WG62PT.
Vancouver
1.Nureddin İzbasar. OYRATLARIN DOĞU ÇAĞATAY HANLIĞI VE YARKENT HANLIĞIYLA İLİŞKİLERİ. History Studies [Internet]. 01 Şubat 2023;15(1):19-40. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46WG62PT