As a large community of microorganisms, the gut microbiota is in constant interaction with the host. Microbiota has many roles such as digestion of food, prevention of inflammation, appetite control, blood glucose regulation, body weight control, immune system regulation, and production of some vitamins. The effects of B group vitamins and vitamin C on health have been investigated for many years. In recent years, the relationship of B vitamins and vitamin C with the gut microbiota has begun to be investigated. Literature data reveal that vitamins have effects on gut microbiota. At this point, the potential effects of water-soluble vitamins on the gut microbiota attract attention. Water-soluble vitamins include B group vitamins and vitamin C. B vitamins; B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (nicotinic acid/niacinamide), B5 (pantothenic acid), B6 (pyridoxine), B7 (biotin), B9 (folate) and B12 (cobalamin). B group vitamins and vitamin C can be produced by the gut microbiome, but the contribution of B vitamins produced by the microbiome to host requirements and condition is largely unknown. The aim of this review study is to examine the effects of water-soluble vitamins on gut microbiota within the current literature data.
Büyük bir mikroorganizma topluluğu olarak bağırsak mikrobiyotası, konak ile sürekli bir etkileşim içindedir. Mikrobiyota besinlerin sindirimi, inflamasyonun önlenmesi, iştah kontrolü, kan glukozu regülasyonu, vücut ağırlığı kontrolü, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi, bazı vitaminlerin üretimi gibi pek çok role sahiptir. B grubu vitaminler ve C vitaminin sağlık üzerine olan etkileri uzun yıllardır araştırılmaktadır. Son yıllarda B vitaminleri ve C vitamininin bağırsak mikrobiyotası ile ilişkisi incelenmeye başlanmıştır. Literatür verileri, vitaminlerin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Bu noktada özellikle suda çözünen vitaminlerin bağırsak mikrobiyotası üzerine potansiyel etkileri dikkat çekmektedir. Suda çözünen vitaminler arasında B grubu vitaminler ve C vitamini bulunmaktadır. B vitaminler; B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (nikotinik asit/niasinamid), B5 (pantotenik asit), B6 (piridoksin), B7 (biyotin), B9 (folat) ve B12 (kobalamin)’dir. B grubu vitaminler ve C vitamini bağırsak mikrobiyomu tarafından üretilebilmektedir fakat mikrobiyom tarafından üretilen B vitaminlerinin konak gereksinimlerine ve durumuna katkısı büyük ölçüde bilinmemektedir. Bu derleme çalışmasının amacı, güncel literatür verileri dahilinde suda çözünen vitaminlerin bağırsak mikrobiyotası üzerine olan etkilerini incelemektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Kasım 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 10 Kasım 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 1 |