In this study, congo red immobilized poly hydroxyethyl methacrylate [CR-PHEMA] cryogel discs were pre- pared for purification of lysozyme. CR-PHEMA cryogel discs were characterized by swelling test, elemental analysis and scanning electron microscopy. Lysozyme adsorption was performed from aqueous solutions and maximum lysozyme adsorption capacity of CR-PHEMA cryogel discs was found to be 136.6 mg/g. Effects of initial lysozyme concentration, pH and ionic strength on lysozyme adsorption capacity of CR-PHEMA cryogel discs were investigated. Maximum adsorption was obtained at pH 8.0. In the last step of this study, lysozyme was purified from egg white using CR-PHEMA cryogel discs. Egg white fractions were observed on sodium do- decyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis.
B u çalışmada, lizozim saflaştırılması için congo kırmızısı immobilize edilmiş poli hidroksietil metakrilat [CRPHEMA] kriyojel diskler hazırlanmıştır. CR-PHEMA kriyojel diskler şişme testi, elementel analiz ve taramalı elektron mikroskobu ile karakterize edilmiştir. Lizozim adsorpsiyonu sulu çözeltilerden gerçekleştirilmiş ve CRPHEMA kriyojel disklerin maksimum lizozim adsorpsiyon kapasitesi 136.6 mg/g olarak bulunmuştur. Başlangıç lizozim derişiminin, pH’ın ve iyonik şiddetin CR-PHEMA kriyojel disklerin lizozim adsorpsiyon kapasitesine olan etkileri araştırılmıştır. Maksimum adsorpsiyon pH 8.0’de elde edilmiştir. Bu çalışmanın son basamağında, lizozim CR-PHEMA kriyojel diskler kullanılarak yumurta beyazından saflaştırılmıştır. Yumurta beyazı fraksiyonları sodyum dodesil sülfat poliakrilamid jel elektroforezinde incelenmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 42 Issue: 4 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science