In this study, the effect of Glycyrrhiza glabra Leguminosae , Pimpinella anisum Umbelliferae and Matricaria chamomilla Compositae extracts on both Lake Van fish Chalcalburnus tarichi P.1811 brain and liver acetylcholinesterase enzymes AChE activity, responsible for transformation of nerve stimulations, has been investigated. While activating fish liver AChE, these extracts inhibited fish brain AChE activity. The plants used in the showed noncompetitive inhibition on the fish brain AChE. I50 values were estimated 1.714 mg.mL-1 for Glycyrrhiza glabra, 0.604 mg.mL-1 for Matricaria chamomilla and 0.394 mg.mL-1 for Pimpinella anisum. The optimum temperature for liver and brain AChE was found to be 30°C and optimum pH of 6-8.5 and 6-8 respectively. In addition, specific activities of fish brain and liver AChE were found 130.5 EU.mg-1 and 13.59 EU.mg-1 respectively.
Fish liver fish brain Acetylcholinesterase plant extract activation Inhibition
B u çalışmada; sinir uyarılarının naklinden görevli enzim olan Van Gölü balığı Chalcalburnus tarichi P.1811 karaciğer ve beyin asetilkolinesteraz EC 3.1.1.7 enzimi üzerine meyan [Glycyrrhiza glabra L. Leguminosae ], anason [Pimpinella anisum L. Umbelliferae ] ve papatya [Matricaria chamomilla L. Compositae ] özütlerinin etkisi araştırılmıştır. Bu özütler balık karaciğer AChE’ni active ederken balık beyin AChE’ni inhibe etmiştir. Kullanılan bitkiler balık beyni AChE üzerine yarışmasız inhibisyon göstermiştir. I değerleri meyan için 1,714 mg.ml-1, anason için 0,394 mg.ml-1 ve papatya için 0,604 mg.ml-1 olarak bulunmuştur. Karaciğer ve beyin AcHE için optimum sıcaklık 30oC ve optimum pH sırasıyla 6-8 ve 6-8,5 olarak bulunmuştur. Ek olarak balık beyin ve karaciğer AChE’nin spesifik aktiviteleri sırasıyla 130,5 EU.mg-1 ve 13,59 EU.mg-1 olarak bulunmuştur
Balık karaciğeri balık beyni asetilkolinesteraz enzimi bitki özütü aktivasyon inhibisyon
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 44 Sayı: 4 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science