Nigella sativa L. black cumin seed is an extensively used medicinal plant all around the world. Its chemical com- position contains many pharmacologically active components. In this study, Nigella sativa L. seeds originated from Mersin, Turkey and oil was obtained using cold-press technique. Chemical composition of cold-pressed black cumin seed oil BCSO was utilized in terms of sterol composition, fatty acids composition, triacylglycerols, thymo- quinone and physical properties of refractive index and color were evaluated. The major sterols were β-Sitosterol, followed by sitostanol, Δ5-avenasterol and Δ7-avenasterol. The major unsaturated fatty acids were linoleic acid and oleic acid while the major saturated fatty acid was palmitic acid. The most founded triacylglycerol components are LLL, OOLn+PoOL, POL+PoPoPo+PPoL, PoOO and PoOP+SPoL+SOLn+SPoPo. Concentration of the thmoquinone in the cold-pressed black cumin seed oil was calculated as 10099±117 mg/kg. Refractive index was measured at three dif- ferent temperatures 20°C, 25°C and 40°C and Red R , Blue B , Yellow Y and Neutral N colours were measured with tintometer. The results from the proposed study that cold-pressed black cumin seed oil may supply as a brilliant nutritional source of thymoquinone and natural antioxidants. In terms of oil major components, composition of Nigel- la seed oil from Mersin, Turkey is similar with other countries and other cities from Turkey which are given literature although some chemical and physical components were shown differences according to agronomical conditions and extraction techniques.
Black Cumin seed oil Sterol fatty acids Triacylglycerides Thymoquinone Colour Refractive Index
F armakolojik olarak aktif bir kimyasal kompozisyona sahip olan Nigella sativa L. kara çörek otu dünya çapında geniş kullanım alanı olan tıbbi bir bitkidir. Bu çalışmada, Mersin orjinli Nigella sativa L. tohumlarının yağları soğuk sıkım tekniği ile elde edilmiştir. Soğuk sıkım kara çörek otu yağının KÇOY kimyasal içeriği, sterol kompozisyonu, yağ asitleri kompozisyonu ve triaçilgliseroller, fiziksel özellikleri ise kırılma indisi ve renk özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Başta β-sitosterol olmak üzere, sitostanol, Δ5-avenasterol ve Δ7-avenasterol en fazla bulunan sterolllerdir. Doymamış yağ asitleri olarak linoleik ve oleik asit, doymuş yağ asitleri olarak da palmitik asit en fazla bulunan yağ asitleridir. En çok bulunan triaçilgliserol bileşenleri sırasıyla, LLL, OOLn+PoOL, POL+PoPoPo+PPoL, PoOO ve PoOP+SPoL+SOLn+SPoPo bileşenlerdir. Timokinon miktarı 10099±117 mg/kg olarak hesaplanmıştır. Kırılma indisi değerleri üç farklı sıcaklıkta 20°C, 25°C and 40°C ve renk değerleri ise kırmızı K , mavi M , sarı S ve notr N olmak üzere dört farklı renk skalasında değerlendirilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda kara çörek otu yağının timokinon ve antioksidan içeriği bakımından ne kadar muhteşem bir besin kaynağı olduğu anlaşılmaktadır. Yağda en çok bulunan bileşenler bakımından Mersin orjinli bu yağın, diğer ülkelerdeki ve Türkiye’nin diğer şehirlerindeki yağlara benzer kimyasal ve fiziksel özellikler içerdiği, farklanmaların ise yağ özütleme tekniklerine ve agronomik koşullara bağlı olduğu anlaşılmıştır
Çörek Otu tohumu yağı Sterol Yağ Asitleri Triaçilgliseroller Timokinon Renk Kırılma İndisi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 45 Issue: 4 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science