Araştırma Makalesi

İpoteğin Teminat İşlevine Dair Yaygın Yanılgı: Bir Ampirik Yaklaşım

Cilt: 11 Sayı: 21 30 Temmuz 2021
PDF İndir

İpoteğin Teminat İşlevine Dair Yaygın Yanılgı: Bir Ampirik Yaklaşım

Öz

Eşya Hukuku kitaplarında, ipoteğin alacaklı lehine değişmez bir güvence işlevine sahip olduğu yönünde yaygın bir yanılgı yer almaktadır. Hâlbuki ipoteğin güvence işlevi değişmez değildir. İpoteğin güvence işlevi, ülkeden ülkeye zamandan zamana değişebilir, çünkü ipoteğin güvence işlevi, belli bir ülkedeki ipoteğin paraya çevrilmesi prosedürünün performansına bağlıdır. Bu çalışma, Türkiye özelinde ipoteğin paraya çevrilmesi prosedürünün performansı ile ipoteğin alacaklıya sağladığı güvence işlevi arasındaki ilişkiyi ampirik olarak analiz etmektedir. Çalışmamızda, korelasyon analizi iki unsurdan oluşmaktadır. Birincisi, “Çözüme Bağlanmış Toplam Dosya Sayısı (Total Resolved Cases)” olup, bu unsur icra dairelerinin ipoteğin paraya çevrilmesi performansını göstermektedir. İkincisi, Tapu Sicili’nde kayıt altına alınmış “İpotekli İşlem Sayısı (Number of Mortgaged/Hypothecated Transactions)”dır. Korelasyon analizi, 2000- 2018 yıllarını kapsayan toplam 19 göstergeden oluşmaktadır. Korelasyon analizi sonucunda görülmüştür ki, Türkiye’de 2000-2018 yılları arasında ipoteğin güvence işlevi ile ipoteğin paraya çevrilmesi prosedürünün performansı arasında pozitif bir korelasyon bulunmaktadır. Bu ampirik bulgu, ipoteğin güvence işlevinin (Türkiye özelinde) değişmez olmadığını ve eşya hukuku kitaplarındaki değişmezlik önermesinin yaygın bir yanılgıyı teşkil ettiğini kanıtlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. DÜRR, David, Kommentar zum schweizerischen Zivilrecht Erste Lieferung Systematischer Teil und Art. 793-804 ZGB, Zürich, 2009.
  2. ERMAN, Hasan, Eşya Hukuku Dersleri, İstanbul, 2018.
  3. KÖPRÜLÜ, Bülent / KANETİ, Selim, Sınırlı Ayni Haklar, İstanbul, 1982-1983.
  4. OĞUZMAN, M. Kemal / SELİÇİ, Özer / OKTAY-ÖZDEMİR, Saibe, Eşya Hukuku, İstanbul, 2015.
  5. SCHÄFER, Hans-Bernd, The Law and Economics Debate About Secured Lending: Lessons for European Lawmaking?, The Future of Secured Credit in Europe, Ed. Horst Eidenmüller / Eva-Maria Kieninger, Berlin, 2008.
  6. SEROZAN, Rona, Eşya Hukuku I, İstanbul, 2014.
  7. SİRMEN, A. Lâle, Eşya Hukuku, Ankara, 2018.
  8. SİRMEN, A. Lâle, Secured Transactions (Securities and Suretyship), Introduction to Turkish Business Law, Ed. Tuğrul Ansay/Eric C. Schneider, The Netherlands, 2014.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Temmuz 2021

Gönderilme Tarihi

24 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

1 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA
Benli, E. (2021). İpoteğin Teminat İşlevine Dair Yaygın Yanılgı: Bir Ampirik Yaklaşım. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 11(21), 61-69. https://izlik.org/JA54NG85GJ
AMA
1.Benli E. İpoteğin Teminat İşlevine Dair Yaygın Yanılgı: Bir Ampirik Yaklaşım. HKÜHFD. 2021;11(21):61-69. https://izlik.org/JA54NG85GJ
Chicago
Benli, Erman. 2021. “İpoteğin Teminat İşlevine Dair Yaygın Yanılgı: Bir Ampirik Yaklaşım”. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 11 (21): 61-69. https://izlik.org/JA54NG85GJ.
EndNote
Benli E (01 Temmuz 2021) İpoteğin Teminat İşlevine Dair Yaygın Yanılgı: Bir Ampirik Yaklaşım. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 11 21 61–69.
IEEE
[1]E. Benli, “İpoteğin Teminat İşlevine Dair Yaygın Yanılgı: Bir Ampirik Yaklaşım”, HKÜHFD, c. 11, sy 21, ss. 61–69, Tem. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54NG85GJ
ISNAD
Benli, Erman. “İpoteğin Teminat İşlevine Dair Yaygın Yanılgı: Bir Ampirik Yaklaşım”. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 11/21 (01 Temmuz 2021): 61-69. https://izlik.org/JA54NG85GJ.
JAMA
1.Benli E. İpoteğin Teminat İşlevine Dair Yaygın Yanılgı: Bir Ampirik Yaklaşım. HKÜHFD. 2021;11:61–69.
MLA
Benli, Erman. “İpoteğin Teminat İşlevine Dair Yaygın Yanılgı: Bir Ampirik Yaklaşım”. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 11, sy 21, Temmuz 2021, ss. 61-69, https://izlik.org/JA54NG85GJ.
Vancouver
1.Erman Benli. İpoteğin Teminat İşlevine Dair Yaygın Yanılgı: Bir Ampirik Yaklaşım. HKÜHFD [Internet]. 01 Temmuz 2021;11(21):61-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54NG85GJ