Amaç: Bu sistematik derlemenin amacı “Engeller” ölçeği kullanımından kaynaklanan bilginin durumunu incelemek ve temel engelleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Türkiye Atıf İndeksi, Medline and CINHAL (Ekim 2000’den Ekim 2012’ye kadar) basılmış araştırmalar araştırıldı. Araştırma anahtar kelimeler (Engeller Ölçeği, araştırma kullanım ölçeği, Türkiye vb.) kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmaya alınma ölçütleri: 2000-2012 yılları arasında Engeller ölçeği kullanılarak hemşireler ile yapılmış araştırmalar. Bulgular: Araştırmada incelediğimiz makalelerde hemşirelerin en sık karşılaştıkları engel “Uygulamalar için koşullar yetersiz” dir. Tüm araştırmalar tanımlayıcı ve kesitsel çalışmadır. Funk’s Engeller Ölçeği’nin kullanıldığı 7 araştırmada ölçek Türk hemşireleri için geçerli ve güvenilir bulunmuştur Araştırmaların büyük çoğunluğu akademisyenler tarafından yapılmıştır.
Sonuç: Hemşireler, araştırma sonuçlarının hasta bakımında değişim yaratmak için kendilerini yeterli görmemeleri, iş ortamında araştırma yapma ve sonuçlarını kullanma ile ilgili desteklenmemeleri araştırma sonuçlarının kullanımını engelleyen faktörler olarak belirtmektedir. Hemşirelerin araştırma sonuçlarını kullanmama nedenleri ve bu durumu etkileyen faktörlerin belirlenmesi, bilimsel araştırma sonuçlarının uygulamaya aktarılmasını kolaylaştırır, bakım kalitesini arttırır, hasta memnuniyeti de olumlu yönde etkilenir.
Hemşireler; hemşirelik; klinik hemşirelik araştırmaları; araştırmaların değerlendirilmesi
Amaç: Bu sistematik derlemenin amacı “Engeller” ölçeği kullanımından kaynaklanan bilgi durumunu incelemek ve temel engelleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Türkiye Atıf İndeksi, Medline and CINHAL (Ekim 2000’den Ekim 2012’ye kadar) basılmış araştırmalar araştırıldı. Araştırma anahtar kelimeler (Engeller Ölçeği, araştırma kullanım ölçeği, Türkiye vb.) kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmaya alınma ölçütleri: 2000-2012 yılları arasında Engeller ölçeği kullanılarak hemşireler ile yapılmış araştırmalardır. Bulgular: Araştırmada incelediğimiz makalelerde hemşirelerin en sık karşılaştıkları engel “Uygulamalar için koşullar yetersiz” dir. Tüm araştırmalar tanımlayıcı ve kesitsel çalışmadır. Funk’s Engeller Ölçeği’nin kullanıldığı 7 araştırmada ölçek Türk hemşireleri için geçerli ve güvenilir bulunmuştur Araştırmaların büyük çoğunluğu akademisyenler tarafından yapılmıştı. Sonuç: Hemşireler, araştırma sonuçlarının hasta bakımında değişim yaratmak için kendilerini yeterli görmemeleri, iş ortamında araştırma yapma ve sonuçlarını kullanma ile ilgili desteklenmemeleri araştırma sonuçlarının kullanımını engelleyen faktörler olarak belirtmektedir. Hemşirelerin araştırma sonuçlarını kullanmama nedenleri ve bu durumu etkileyen faktörlerin belirlenmesi, bilimsel araştırma sonuçlarının uygulamaya aktarılmasını kolaylaştırır, bakım kalitesini arttırır, hasta memnuniyeti de olumlu yönde etkilenir
Hemşireler klinik hemşirelik araştırmaları araştırmaların değerlendirilmesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEME YAZILARI |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 |