DOI: 10.5152/hsp.2019.576916
Objective: The purpose of the present study
was to determine health perceptions and health promotion behaviors of workers
working in an industrial field, to investigate the relationship between health
perceptions and health promotion behaviors, and to determine the factors that
affect its.
Materials and methods: The descriptive
cross-sectional study was conducted between April 2014 and June 2014. No sample
was selected in the study, and the sample of the research was workers working
in Opet Fuchs Madeni Yağ San. Tic. and Aygaz A.Ş. located in Işıkkent and Aliağa
in İzmir (N=160). Data were collected through a questionnaire consisting of 17
questions developed in line with the literature and through the “Healthy Life
Style Behaviour Scale” and “Health Perception Scale.” Data were analyzed using
SPSS package program. For statistical analysis, Mann–Whitney U test,
Kruskal–Wallis test, and Spearman correlation test were used. The study was
conducted after approval from the local ethics committee.
Results: The mean score of the Healthy Life
Style Behaviour Scale of workers was found to be 121.0±23.8 (minimum score: 60
and maximum score: 192). The mean score of the Health Perception Scale of
workers was found to be 48.8±6.3 (minimum score: 34 and maximum score: 66). The
correlation (rs=0.43) between the Healthy Life Style Behaviour Scale and the
Health Perception Scale of the workers indicated a moderate positive
correlation (p<0.001).
Conclusion: Workers’ healthy lifestyle
behaviors and health perception levels are above average and at a good level.
As the health perceptions of workers increase, the health promotion behaviors
also increase.
Cite this article as: Çetinkaya A, Ovat
Cankurtaran D, Önat G. Health perceptions and health promotion behaviors of
workers working in an industrial field. Journal of Health Science and
Profession 2019; 6(3): 564-74.
DOI: 10.5152/hsp.2019.576916
Amaç: Bu çalışmanın amacı, endüstriyel
alanda çalışan işçilerin sağlık algıları ve sağlığı geliştirme davranışlarını
belirlemek, aralarındaki ilişkiyi ve etkileyen faktörleri saptamaktır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel
tipteki çalışma Nisan - Haziran 2014 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmada herhangi bir örneklem seçimine
gidilmeyip, araştırmanın örneklemini Opet Fuchs Madeni Yağ San. Tic. A.Ş.’de ve
İzmir Işıkkent ve Aliağa’da bulunan Aygaz A.Ş. de çalışan işçiler oluşturdu
(n=160). Verilerin toplanmasında, literatür bilgileri doğrultusunda
geliştirilen 17 sorudan oluşan anket formu, “Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları
Ölçeği” ve “Sağlık Algısı Ölçeği” kullanıldı. Veriler SPSS paket programı ile
analiz edildi. İstatistiksel analizler için Mann Whitney U testi, Kruskal
Wallis testi ve Spearman korelasyon testi kullanıldı. Çalışma, Yerel Etik
Kurulu’ndan onaylandıktan sonra gerçekleştirildi.
Bulgular: İşçilerin Sağlıklı Yaşam Biçimi
Davranışları Ölçeği puan ortalamasının 121,0±23,8 (alt puan: 60, üst puan: 192)
olduğu, Sağlık Algısı Ölçeği puan ortalamasının ise 48,8±6,3 (alt puan: 34, üst
puan: 66) olduğu saptandı. İşçilerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği
ile Sağlık Algısı Ölçeği arasında korelasyon değeri rs=0,43 olup, orta düzeye
yakın pozitif yönde ilişki saptandı (p<0,001).
Sonuç: İşçilerin sağlıklı yaşam tarzı
davranışları ve sağlık algı düzeyleri ortalamanın üzerinde ve iyi düzeydedir.
İşçilerin sağlık algıları arttıkça sağlığı geliştirme davranışları da
artmaktadır.
Cite this article as: Çetinkaya A, Ovat
Cankurtaran D, Önat G. Health perceptions and health promotion behaviors of
workers working in an industrial field. Journal of Health Science and
Profession 2019; 6(3): 564-74.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | ARAŞTIRMA YAZILARI |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 3 |