BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 2, 0 - 0, 28.12.2016

Öz

Öğrencilerin Üniversiteye Uyumlarında Psikolojik Dayanıklılık ve Psikolojik Belirtiler

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 2, 0 - 0, 28.12.2016

Öz

Bu araştırmanın amacı, üniversite birinci yıl (hazırlık ve birinci sınıf) öğrencilerinin üniversite yaşamına uyum, psikolojik dayanıklılık ve psikolojik belirti düzeylerini karşılaştırmaktır. Çalışma grubunu, Hacettepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda yabancı dil eğitimi alan 196 hazırlık sınıfı öğrencisi ve Hacettepe Üniversitesi’nin çeşitli fakülte ve bölümlerinde birinci sınıfta okuyan 282 öğrenci olmak üzere toplam 478 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada öğrencilerin üniversite yaşamına uyum düzeylerini belirlemek amacıyla Üniversite Yaşamı Ölçeği (ÜYÖ); öğrencilerin psikolojik dayanıklılık düzeylerini belirlemek amacıyla Yılmazlık Ölçeği (YÖ), öğrencilerin psikolojik semptomlarını belirlemek amacıyla Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve demografik bilgileri tespit etmek için araştırmacılar tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu (KBF) kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, üniversite “yabancı dil hazırlık sınıfı” ve “hazırlık okumayan birinci sınıf” öğrencilerin üniversite yaşamına uyum, psikolojik dayanıklılık ve psikolojik belirti düzeylerinin anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Bunun yanında, psikolojik semptomları düşük ve psikolojik dayanıklılığı yüksek olan birinci yıl (“yabancı dil hazırlık” ve “birinci sınıf”) öğrencilerinin üniversite yaşamına uyumlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonuçları, sınırlılıkları ve gerek üniversite yönetimi gerekse üniversite öğrencilerine sunulan öğrenci kişilik hizmetleri açısından doğurguları tartışılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

İlker Kaba

İbrahim Keklik

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaba, İ., & Keklik, İ. (2016). Öğrencilerin Üniversiteye Uyumlarında Psikolojik Dayanıklılık ve Psikolojik Belirtiler. Hacettepe Journal of Educational Research, 2(2).
AMA Kaba İ, Keklik İ. Öğrencilerin Üniversiteye Uyumlarında Psikolojik Dayanıklılık ve Psikolojik Belirtiler. Hacettepe Journal of Educational Research. Aralık 2016;2(2).
Chicago Kaba, İlker, ve İbrahim Keklik. “Öğrencilerin Üniversiteye Uyumlarında Psikolojik Dayanıklılık Ve Psikolojik Belirtiler”. Hacettepe Journal of Educational Research 2, sy. 2 (Aralık 2016).
EndNote Kaba İ, Keklik İ (01 Aralık 2016) Öğrencilerin Üniversiteye Uyumlarında Psikolojik Dayanıklılık ve Psikolojik Belirtiler. Hacettepe Journal of Educational Research 2 2
IEEE İ. Kaba ve İ. Keklik, “Öğrencilerin Üniversiteye Uyumlarında Psikolojik Dayanıklılık ve Psikolojik Belirtiler”, Hacettepe Journal of Educational Research, c. 2, sy. 2, 2016.
ISNAD Kaba, İlker - Keklik, İbrahim. “Öğrencilerin Üniversiteye Uyumlarında Psikolojik Dayanıklılık Ve Psikolojik Belirtiler”. Hacettepe Journal of Educational Research 2/2 (Aralık 2016).
JAMA Kaba İ, Keklik İ. Öğrencilerin Üniversiteye Uyumlarında Psikolojik Dayanıklılık ve Psikolojik Belirtiler. Hacettepe Journal of Educational Research. 2016;2.
MLA Kaba, İlker ve İbrahim Keklik. “Öğrencilerin Üniversiteye Uyumlarında Psikolojik Dayanıklılık Ve Psikolojik Belirtiler”. Hacettepe Journal of Educational Research, c. 2, sy. 2, 2016.
Vancouver Kaba İ, Keklik İ. Öğrencilerin Üniversiteye Uyumlarında Psikolojik Dayanıklılık ve Psikolojik Belirtiler. Hacettepe Journal of Educational Research. 2016;2(2).