Araştırma Makalesi

COVID-19 Salgını Döneminde Üniversite Çalışanlarının Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stres Düzeyi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişki

Cilt: 7 Sayı: 1 9 Şubat 2024
PDF İndir
TR EN

COVID-19 Salgını Döneminde Üniversite Çalışanlarının Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stres Düzeyi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişki

Öz

Yeni bir koronavirüs hastalığının (COVID-19) 30 Ocak 2020'de dünya çapında yayılması nedeniyle, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) COVID-19'u küresel bir salgın olarak ilan etmiştir. Bu salgının bireylerin günlük yaşantısındaki tüm düzeni ve alışkanlıklarını tamamen değiştirebileceği görülmüştür. Bu araştırmanın amacı COVID-19 sürecinde üniversitede çalışan bireylerin beslenme alışkanlıklarının, yaşam kaliteleri ve algıladıkları stresle ilişkisini incelemektir. Araştırmaya, Ocak 2021-Mart 2021 tarihleri arasında, online anket yöntemiyle Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi akademik ve idari kadrosundan 172 kişi dahil edildi. Katılımcılara demografik özellikleri ve pandemi sürecindeki alışkanlıklarıyla ilgili soruları içeren form, Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (MEDAS), SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) uygulandı. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü ANOVA Testi, Tukey-HSD çoklu karşılaştırma testi kullanıldı. Katılımcıların pandemi süreci vücut ağırlığının artma durumları ile SF-36 puanları arasında fiziksel rol güçlüğü ve genel sağlık algısı alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı (p<0,05). Katılımcıların pandemi süreci vücut ağırlığının artma durumları ile ASÖ puanları arasında yetersiz özyeterlik algısı, stres/rahatsızlık algısı alt boyutlarında ve ASÖ toplam puanında istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p<0,05) görüldü. Katılımcıların pandemi süreci beslenme alışkanlığı değişim durumları ve SF-36 puanlarına göre fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü, enerji/canlılık/vitalite, ruhsal sağlık, ağrı ve genel sağlık algısı alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlendi (p<0,05). COVID-19’un getirdiği pandemi süreci bireylerin yaşam kalitesini birçok açıdan etkilemiştir. Bu süreçten daha az etkilenmek adına diyetisyen gibi sağlık profesyonellerinden yardım alınması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Górnicka, M., Drywień, M. E., Zielinska, M. A., & Hamułka. J.Dietary and Lifestyle Changes During COVID-19 and the Subsequent Lockdowns among Polish Adults: A Cross-Sectional Online Survey PLifeCOVID-19 Study. 2020, Nutrients, 12(8), 2324.
  2. 2. Oraby, T., Tyshenko, M. G., Maldonado, J. C., Vatcheva, K., Elsaadany, S., Alali, W. Q., Longenecker, J. C., & Al-Zoughool, M. Modeling the effect of lockdown timing as a COVID-19 control measure in countries with differing social contacts. 2021, Scientific reports, 11(1), 3354.
  3. 3. Ammar, A., Brach, M., Trabelsi, K., Chtourou, H., Boukhris, O., Masmoudi, L., Bouaziz, B., Bentlage, E., How, D., Ahmed, et al. Effects of COVID-19 Home Confinement on Eating Behaviour and Physical Activity: Results of the ECLB-COVID19 International Online Survey. Nutrients, 2020;12(6), 1583.
  4. 4. Zhang, Y., Zhang, H., Ma, X., Di, Q. Mental Health Problems during the COVID-19 Pandemics and the Mitigation Effects of Exercise: A Longitudinal Study of College Students in China. International journal of environmental research and public 2020; 17(10), 3722.
  5. 5. Chen, P., Mao, L., Nassis, G., Harmer, P., Ainsworth, B., Li, F.Coronavirus disease (COVID-19): The needto maintain regular physical activity while taking precautions. J Sport Health Sci., 2020; 103–104.
  6. 6. Di Renzo, L., Gualtieri, P., Pivari, F., Soldati, L., Attinà, A., Cinelli, G., Leggeri, C., Caparello, G., Barrea, L., Scerbo, F., Esposito, E., & De Lorenzo, A.Eating habits and lifestyle changes during COVID-19 lockdown: an Italian survey. Journal of translational medicine, 2020; 18(1), 229.
  7. 7. Laviano A, Koverech A, Zanetti M. Nutrition support in the time of SARS-CoV-2 (COVID-19). Nutrition. 2020;74:110834.
  8. 8. Yang, G.Y., Lin, X.L., Fang, A.P., Zhu, H.L. Eating Habits and Lifestyles during the Initial Stage of the COVID-19 Lockdown in China: A Cross-Sectional Study. Nutrients. 2021;13(3):970.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

9 Şubat 2024

Yayımlanma Tarihi

9 Şubat 2024

Gönderilme Tarihi

9 Ağustos 2023

Kabul Tarihi

11 Ocak 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ulugöl, N., & Yıldırım Maviş, Ç. (2024). COVID-19 Salgını Döneminde Üniversite Çalışanlarının Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stres Düzeyi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişki. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(1), 4-18. https://doi.org/10.48124/husagbilder.1339411
AMA
1.Ulugöl N, Yıldırım Maviş Ç. COVID-19 Salgını Döneminde Üniversite Çalışanlarının Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stres Düzeyi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişki. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2024;7(1):4-18. doi:10.48124/husagbilder.1339411
Chicago
Ulugöl, Nurda, ve Çiğdem Yıldırım Maviş. 2024. “COVID-19 Salgını Döneminde Üniversite Çalışanlarının Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stres Düzeyi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişki”. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7 (1): 4-18. https://doi.org/10.48124/husagbilder.1339411.
EndNote
Ulugöl N, Yıldırım Maviş Ç (01 Şubat 2024) COVID-19 Salgını Döneminde Üniversite Çalışanlarının Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stres Düzeyi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişki. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7 1 4–18.
IEEE
[1]N. Ulugöl ve Ç. Yıldırım Maviş, “COVID-19 Salgını Döneminde Üniversite Çalışanlarının Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stres Düzeyi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişki”, Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 7, sy 1, ss. 4–18, Şub. 2024, doi: 10.48124/husagbilder.1339411.
ISNAD
Ulugöl, Nurda - Yıldırım Maviş, Çiğdem. “COVID-19 Salgını Döneminde Üniversite Çalışanlarının Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stres Düzeyi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişki”. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7/1 (01 Şubat 2024): 4-18. https://doi.org/10.48124/husagbilder.1339411.
JAMA
1.Ulugöl N, Yıldırım Maviş Ç. COVID-19 Salgını Döneminde Üniversite Çalışanlarının Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stres Düzeyi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişki. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2024;7:4–18.
MLA
Ulugöl, Nurda, ve Çiğdem Yıldırım Maviş. “COVID-19 Salgını Döneminde Üniversite Çalışanlarının Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stres Düzeyi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişki”. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 7, sy 1, Şubat 2024, ss. 4-18, doi:10.48124/husagbilder.1339411.
Vancouver
1.Nurda Ulugöl, Çiğdem Yıldırım Maviş. COVID-19 Salgını Döneminde Üniversite Çalışanlarının Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stres Düzeyi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişki. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 01 Şubat 2024;7(1):4-18. doi:10.48124/husagbilder.1339411