The onset of diabetes in the younger age group is important for the identification of risk factors in the university population, where a different lifestyle is formed, to create lifestyle interventions aimed at reducing the risk and increasing awareness. The aim of this research is to determine the Type 2 diabetes risk levels of university students and to Decipher the relationship between these risk levels and dietary antioxidant capacities and anthropometric parameters. 170 university students between the ages of 18-25 who were sheltering in a state dormitory were included in the study. December 20, 2018. The face-to-face interview technique was used in the research. Participants were administered a questionnaire, the frequency of antioxidant nutrient consumption, a 3-day nutrient consumption record, and a Type 2 Diabetes Risk Assessment Form (FINDRISK), which is used as a practical screening tool to predict the risk of Type 2 diabetes and the likelihood of asymptomatic Type 2 diabetes. The results were analyzed using the SPSS program. It was determined that the FINDRISK scores of the participants ranged between 0 and 17 points and the average score was 5.25±3.67. Dec. Participants' Type 2 diabetes risk scores with; a statistically significant Deciency was found between body weight, BMI (kg/m2), waist circumference (cm), hip circumference (cm) and waist/hip ratio (p<0.05). The average dietary ORAC (µmol) of the participants was found to be 3705.79±3076.06 µmol. There was no statistically significant relationship between the participants' Type 2 diabetes risk scores and dietary Dec (µmol) level (p>0.05). By determining the risk of diabetes in the student population, various educational programs on antioxidant-rich nutrition should be organized to protect against diabetes and diabetes, and it should be aimed to increase the level of awareness of society.
We would like to thank all the students who contributed to the research.
Diyabetin genç yaş grubunda görülmeye başlaması farklı yaşam tarzının oluştuğu üniversite popülasyonunda risk faktörlerinin belirlenerek riski azaltmaya yönelik yaşam tarzı müdahalelerinin oluşturulması ve bilincin artırılması için önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı Üniversite öğrencilerinin Tip 2 diyabet risk düzeylerini belirlemek ve bu risk düzeyleri ile diyet antioksidan kapasiteleri ve antropometrik parametreleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya, devlet yurdunda barınan 18-25 yaş aralığında olan 170 üniversite öğrencisi dahil edildi. Araştırmada yüz yüze görüşme tekniği kullanıldı. Katılımcılara, anket formu, antioksidan besin tüketim sıklığı, 3 günlük besin tüketim kaydı ve Tip 2 diyabet riskinin ve asemptomatik Tip 2 diyabet olasılığını tahmin etmek için pratik bir tarama aracı olarak kullanılan Tip 2 Diyabet Risk Değerlendirme Formu (FINDRISK) uygulandı. Sonuçlar SPSS programı kullanılarak analiz edildi. Katılımcıların FINDRISK puanları 0 ile 17 puan arasında değiştiği ve ortalama puanın 5,25±3,67 olduğu belirlendi. Katılımcıların Tip 2 diyabet risk puanları ile; vücut ağırlığı, BKİ (kg/m²), bel çevresi (cm), kalça çevresi (cm) ve bel/kalça oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (p<0,05). Katılımcıların diyet ORAC (μmol) ortalaması 3705,79±3076,06 μmol bulundu. Katılımcıların Tip 2 diyabet risk puanları ile diyet ORAC (μmol) düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). Öğrenci popülasyonunda diyabet riskinin belirlenerek, diyabet ve diyabetten korunmak için antioksidan açısından zengin beslenme konusunda çeşitli eğitim programları düzenlenerek, toplumun bilinç düzeyinin artırılması hedeflenmelidir.
Araştırmaya katkı veren tüm öğrencilere teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Mayıs 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Mayıs 2025 |
Gönderilme Tarihi | 17 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 21 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 2 |