BİR YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE HEMŞİRE İHTİYACININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA
Öz
Amaç: Bu araştırma ,bir yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların tedavi ve bakım gereksinimleri doğrultusunda hasta- hemşire oranını belirlemek amacıyla yapıldı.
Yöntem:Bu çalışmada TGSS-28 formu kullanılarak 9 hafta süresince yoğun bakıma yatan 112 hastanın günlük TGSS-28 puanları hesaplandı.1TGSS-28 puanı hesaplanarak yoğun bakım için gerekli olan hemşire sayısı ve hemşire hasta oranı belirlendi. İstatistiksel yöntem olarak yüzdeleme ve ortalama kullanıldı.
Bulgular: Hastaların TGGS -28 puanları 8 ile 53 puan arasında değiştiği ve hasta sayısının Sınıf ll ‘de yoğunlaştığı tespit edildi. Toplam ortalama TGSS-28 puanı 27.19 olarak bulunmuştur. 9 hafta süresince yapılan değerlendirmeler sonucunda hemşire hasta oranının 1/3 olduğu ancak bu oranının hastaların tedavi ve bakım gereksinimleri doğrultusunda 1/2 olması gerektiği saptandı.
Sonuç: Çalışmanın yapıldığı yoğun bakım ünitesinde ortalama TGSS-28 puanı 27.19 ve hemşire hasta oranı da 1/ 2 olarak bulundu.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- KAYNAKLAR
- 1-Kutlu L. Yoğun bakım ünitelerinde sağlık ekibi üyeleri, hasta ve yakınları ile iletişim. Yoğun Bakım Hemşireliği Oryantasyon Kursu, İ.Ü. C.T.F.İstanbul,15-19 Nisan 2002.
- 2-Kılçaslan N. Yoğun Bakımda Hemşire Aktivitelerine harcanan Zamanların saptanması ve Tedavi Girişimleri Skorlama Sistemi ( TGSS).Dokuz Eylül üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İzmir,1998.
- 3- Danış B. Hemşirelik bakımında kalite. http://med.ege.edu.tr/~hemsirey/documents/kitap1.doc Erişim tarihi:22.10.2006.
- 4-Bektaş G, Ateş M, Arslanerer F. Hastanelerde hemşire insan gücü planlaması ve bir uygulama http://www.sabem.saglik.gov.tr/kaynaklar/1183_1hastane_insangucu_planlamasi.pdf Erişim tarihi:22.10.2006.
- 5- Dinis Reis Miranda MD Quantitating Caregiver Work Load in the ICU: The Therapeutic Intervention Scoring System http://www.rcjournal.com/contents/01.99/01.99.070.asp Erişim Tarihi:20-11.2006
- 6.Miranda R.The therapeutic intervention scoring system:one single tool fort the evaluation of workload,the work process and management? İntensive Care Med.1997; 23: 615-617.
- 7-Apostolopoulou E,Nikoloudi P,Georgoudi E,Veldekis D. Utilization of intensive care unıt:A multıcentre study in Greece. Icus Nurs Web J 23. 2005 ( July-September): 2-6.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Leman Kutlu
*
Türkiye
Kadriye Karaşahin,
Bu kişi benim
Türkiye
Emine Ayvaz
Bu kişi benim
Türkiye
Emircan Özdemir
Bu kişi benim
Türkiye
Cevriye İlçin
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
30 Eylül 2018
Gönderilme Tarihi
11 Haziran 2018
Kabul Tarihi
9 Ağustos 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1