AMAÇ:
Çekiş yönü lenfatik sıvının istenen yönde drene edilmesini sağlayacak şekilde yönlendirilmiş olan kinezyo bantlama uygulaması periferik kan akışı üzerinde pozitif etki oluşturarak dokudaki iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Lenfatik koreksiyon olarak adlandırılan bu yöntem ile derideki yüzeyel lenfatik yapılar yukarı kaldırılarak lenfatik basınç azaltılmakta ve derin lenfatik damarların fonksiyonu geliştirilmektedir. Lenfatik koreksiyon dışında zayıf olan ekstremite kaslarına uygulanan bantlama ile kasların kontraksiyon kuvveti artmakta ve böylelikle lenfatik peristaltizm desteklenmektedir. Bu çalışmanın amacı kinezyo bantlama uygulamalarının lenf ödem tedavisindeki yerinin kanıta dayalı olarak incelenmesidir.
GEREÇ VE YÖNTEM:
Bu çalışma kapsamında Medline, Cochrane ve CINAHL veritabanlarında yer alan 2004-2012 yılları arasında yayınlanmış lenf ödem tedavisinde kinezyo bantlama tedavisinin etkinliğinin araştırıldığı kanıta dayalı çalışmalar incelendi.
SONUÇLAR:
Belirlenen kriterlere sahip olan üç adet çalışmaya rastlandı. Bu çalışmalardan birinde meme kanserine sekonder olarak gelişen lenfödem tedavisinde kinezyo bantlamanın kompresyon bandajına bir alternatif olabileceği ortaya konulurken, diğer bir çalışmada kinezyo bantlamanın gövde ödeminin azaltılmasında oldukça başarılı sonuçlarının olduğu belirtilmiştir. Kriterlere uyan son çalışmada ise kinezyo bantlamanın palyatif bakımda hastanın yaşam kalitesini artırabileceği ortaya konmuştur.
TARTIŞMA:
Sekonder lenfödemin tedavisinde kinezyo bantlama özellikle kompresyon bandajına alternatif olarak kullanılabilecek bir modalite olmaya açıktır. Kompresyon bandajlarının ve/ veya giysilerinin hastalarca ne denli zor tolere edilebildiği gerçeği göz önüne alındığında, kinezyo bantlamanın söz konusu alan dahilindeki hastaların tedavisindeki etkinliğini kanıtlamaya yönelik yapılacak olan çalışmaların bir an önce artırılması gerektiği gerçeği görülmektedir.
Anahtar kelimeler: Sekonder lenf ödem, Kinezyo bantlama,lenfatik koreksiyon.
AMAÇ: Çekiş yönü lenfatik sıvının istenen yönde drene edilmesini sağlayacak şekilde yönlendirilmiş olan kinezyo bantlama uygulaması periferik kan akışı üzerinde pozitif etki oluşturarak dokudaki iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Lenfatik koreksiyon olarak adlandırılan bu yöntem ile derideki yüzeyel lenfatik yapılar yukarı kaldırılarak lenfatik basınç azaltılmakta ve derin lenfatik damarların fonksiyonu geliştirilmektedir. Lenfatik koreksiyon dışında zayıf olan ekstremite kaslarına uygulanan bantlama ile kasların kontraksiyon kuvveti artmakta ve böylelikle lenfatik peristaltizm desteklenmektedir. Bu çalışmanın amacı kinezyo bantlama uygulamalarının lenf ödem tedavisindeki yerinin kanıta dayalı olarak incelenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma kapsamında Medline, Cochrane ve CINAHL veritabanlarında yer alan 2004-2012 yılları arasında yayınlanmış lenf ödem tedavisinde kinezyo bantlama tedavisinin etkinliğinin araştırıldığı kanıta dayalı çalışmalar incelendi. SONUÇLAR: Belirlenen kriterlere sahip olan üç adet çalışmaya rastlandı. Bu çalışmalardan birinde meme kanserine sekonder olarak gelişen lenfödem tedavisinde kinezyo bantlamanın kompresyon bandajına bir alternatif olabileceği ortaya konulurken, diğer bir çalışmada kinezyo bantlamanın gövde ödeminin azaltılmasında oldukça başarılı sonuçlarının olduğu belirtilmiştir. Kriterlere uyan son çalışmada ise kinezyo bantlamanın palyatif bakımda hastanın yaşam kalitesini artırabileceği ortaya konmuştur
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Poster Bildiri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2015 |
Gönderilme Tarihi | 20 Nisan 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 1. Uusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı |