AMAÇ: Doğuştan müziği anlama ve müzik yaratımı için etkin bir potansiyele sahip olan okul öncesi dönem çocuklarının doğru seslerle şarkı söyleme, dinleme, kullanılabilir bir ses aralığını geliştirebilme, melodik anlamda temel kavramları geliştirme, bedensel yaratım ve çalgı çalma gibi müzikal becerilerinin erken dönemden itibaren bütünsel olarak desteklenmesi önem taşır. Okul öncesi sınıflarında, müzikal etkinliklerin çocukların içinde bulundukları müziksel gelişim dönemlerini dikkate alarak, doğal olarak gelişmekte olan becerilerine uygun, bu becerileri geliştirecek ve çok daha ileri düzeye taşıyacak biçimde planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle bu çalışma, “MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı”nın çocukların müzikal becerilerinin gelişimi yönünden değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: “MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı”; kazanımlar, öğrenme süreci ve değerlendirme basamakları dikkate alınarak doküman analizi yöntemiyle incelenmiştir. Müzikal becerilerin desteklenmesi bilişsel gelişim için “müzikal biliş”, sosyal-duysal gelişim için “müziğin sosyal fonksiyonu”, motor gelişim için “müzikal hareket/bedensel yaratım”, dil gelişimi için ise “sesbilgisi ve farkındalığı” boyutları açısından ilgili alan yazınla karşılaştırması yapılmış ve sonuçlar yorumlanmıştır.
BULGULAR: Araştırma sonucunda, okul öncesi eğitim programında yer alan kazanımların müzikal becerilerden “müzikal biliş”, “müziğin sosyal fonksiyonu”, “müzikal hareket/bedensel yaratım” ve “ses bilgisi ve farkındalığı” yönünden doğrudan ilişkili kazanımlarla desteklenmediği bulunmuştur. Buna bağlı olarak müzikal becerilerin öğrenme sürecine bütün gelişim alanlarına ait ilgili kazanımlarla nasıl ilişkilendirilerek entegre edileceğine ilişkin rehberliğin yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Değerlendirme yönünden ise, programın çocukların, müzikal ilgi, bilgi, beceri ve tutumlarının değerlendirilmesi yönünden güçlendirilmesi gerekliliği bulunmuştur. SONUÇ: “MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı”nın; kazanımlar, öğrenme süreci ve değerlendirme basamakları yönünden, çocukların müzikal becerilerinin gelişimi ve desteklenmesi konusunda güçlendirilmesi gereksinimi tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, okul öncesi program, müzikal beceriler.
AMAÇ: Doğuştan müziği anlama ve müzik yaratımı için etkin bir potansiyele sahip olan okul öncesi dönem çocuklarının doğru seslerle şarkı söyleme, dinleme, kullanılabilir bir ses aralığını geliştirebilme, melodik anlamda temel kavramları geliştirme, bedensel yaratım ve çalgı çalma gibi müzikal becerilerinin erken dönemden itibaren bütünsel olarak desteklenmesi önem taşır. Okul öncesi sınıflarında, müzikal etkinliklerin çocukların içinde bulundukları müziksel gelişim dönemlerini dikkate alarak, doğal olarak gelişmekte olan becerilerine uygun, bu becerileri geliştirecek ve çok daha ileri düzeye taşıyacak biçimde planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle bu çalışma, “MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı”nın çocukların müzikal becerilerinin gelişimi yönünden değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: “MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı”; kazanımlar, öğrenme süreci ve değerlendirme basamakları dikkate alınarak doküman analizi yöntemiyle incelenmiştir. Müzikal becerilerin desteklenmesi bilişsel gelişim için “müzikal biliş”, sosyal-duysal gelişim için “müziğin sosyal fonksiyonu”, motor gelişim için “müzikal hareket/bedensel yaratım”, dil gelişimi için ise “sesbilgisi ve farkındalığı” boyutları açısından ilgili alan yazınla karşılaştırması yapılmış ve sonuçlar yorumlanmıştır. BULGULAR: Araştırma sonucunda, okul öncesi eğitim programında yer alan kazanımların müzikal becerilerden “müzikal biliş”, “müziğin sosyal fonksiyonu”, “müzikal hareket/bedensel yaratım” ve “ses bilgisi ve farkındalığı” yönünden doğrudan ilişkili kazanımlarla desteklenmediği bulunmuştur. Buna bağlı olarak müzikal becerilerin öğrenme sürecine bütün gelişim alanlarına ait ilgili kazanımlarla nasıl ilişkilendirilerek entegre edileceğine ilişkin rehberliğin yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Değerlendirme yönünden ise, programın çocukların, müzikal ilgi, bilgi, beceri ve tutumlarının değerlendirilmesi yönünden güçlendirilmesi gerekliliği bulunmuştur. SONUÇ: “MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı”nın; kazanımlar, öğrenme süreci ve değerlendirme basamakları yönünden, çocukların müzikal becerilerinin gelişimi ve desteklenmesi konusunda güçlendirilmesi gereksinimi tespit edilmiştir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Sözel Bildiri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Haziran 2015 |
Gönderilme Tarihi | 23 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Uluslararası Katılımlı 3. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Kongre Kitabı |