Çeviri

Müslim’in Hocası Saîd b. Mansûr’un Sünen’ine Ait Bir El Yazması-Muhammed Hamidullah

Cilt: 10 Sayı: 2 27 Ekim 2026
    Çevirmenler:
  • Beyza Tuncay
PDF İndir
TR

Müslim’in Hocası Saîd b. Mansûr’un Sünen’ine Ait Bir El Yazması-Muhammed Hamidullah

Öz

Bu çalışma, tarihsel bir şahsiyet olarak Hz. Muhammed’in biyografisini inşa etmede karşılaşılan yöntemsel güçlükleri, İslami gelenek ile modern Batı akademisinin geliştirdiği yaklaşımlar ekseninde ele almaktadır. 19. yüzyıl oryantalizminin erken dönem İslami anlatılara duyduğu aşırı iyimser güven, Ignaz Goldziher ve Joseph Schacht gibi araştırmacıların hadis ve siyer malzemesinin hicri 2. ve 3. yüzyıllardaki fıkhi ve kelami tartışmaların yansıması olduğunu ileri sürmesiyle derinden sarsılmıştır. Henri Lammens ve Patricia Crone gibi revizyonist akademisyenler ise siyer anlatılarının büyük oranda Kur’an metnini tefsir etme çabasından ve kıssacıların (kussâs) katkılarından türetildiğini savunmuştur. Kur’an’ın somut tarihsel detaylar sunmada yetersiz kalması karşısında, Montgomery Watt gibi araştırmacılar metinlerde "sahih bir tarihsel çekirdek" aramış; Harald Motzki ve Gregor Schoeler gibi çağdaş isimler ise isnad ve metin analizleriyle erken dönem rivayet katmanlarına ulaşmaya çalışmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hadis, İslam Araştırmaları (Diğer)

Bölüm

Çeviri

Çevirmenler

Beyza Tuncay
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

27 Ekim 2026

Gönderilme Tarihi

1 Şubat 2024

Kabul Tarihi

1 Mart 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Müslim’in Hocası Saîd b. Mansûr’un Sünen’ine Ait Bir El Yazması-Muhammed Hamidullah (B. Tuncay, çev.). (2026). Hadis ve Siyer Araştırmaları, 10(2), 231-241. https://izlik.org/JA53XP29FP
AMA
1.Müslim’in Hocası Saîd b. Mansûr’un Sünen’ine Ait Bir El Yazması-Muhammed Hamidullah. Hadis ve Siyer Araştırmaları. 2026;10(2):231-241. https://izlik.org/JA53XP29FP
Chicago
Beyza Tuncay. 2026. “Müslim’in Hocası Saîd b. Mansûr’un Sünen’ine Ait Bir El Yazması-Muhammed Hamidullah”. Hadis ve Siyer Araştırmaları 10 (2): 231-41. https://izlik.org/JA53XP29FP.
EndNote
(01 Ekim 2026) Müslim’in Hocası Saîd b. Mansûr’un Sünen’ine Ait Bir El Yazması-Muhammed Hamidullah. Hadis ve Siyer Araştırmaları 10 2 231–241.
IEEE
[1]“Müslim’in Hocası Saîd b. Mansûr’un Sünen’ine Ait Bir El Yazması-Muhammed Hamidullah”, Hadis ve Siyer Araştırmaları, c. 10, sy 2, ss. 231–241, Eki. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53XP29FP
ISNAD
“Müslim’in Hocası Saîd b. Mansûr’un Sünen’ine Ait Bir El Yazması-Muhammed Hamidullah”. Hadis ve Siyer Araştırmaları. Trc. Beyza Tuncay 10/2 (01 Ekim 2026): 231-241. https://izlik.org/JA53XP29FP.
JAMA
1.Müslim’in Hocası Saîd b. Mansûr’un Sünen’ine Ait Bir El Yazması-Muhammed Hamidullah. Hadis ve Siyer Araştırmaları. 2026;10:231–241.
MLA
“Müslim’in Hocası Saîd b. Mansûr’un Sünen’ine Ait Bir El Yazması-Muhammed Hamidullah”. Hadis ve Siyer Araştırmaları, çeviren Beyza Tuncay, c. 10, sy 2, Ekim 2026, ss. 231-4, https://izlik.org/JA53XP29FP.
Vancouver
1.. Müslim’in Hocası Saîd b. Mansûr’un Sünen’ine Ait Bir El Yazması-Muhammed Hamidullah. Hadis ve Siyer Araştırmaları [Internet]. 01 Ekim 2026;10(2):231-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53XP29FP