Derleme

DİJİTAL TOPLUMDA YÖNETİMSELLİĞİN YENİ AYGITLARI: NEOLİBERALİZM, ŞEFFAFLIK VE BÜYÜK VERİ

Cilt: 16 Sayı: 3 19 Temmuz 2024
PDF İndir

DİJİTAL TOPLUMDA YÖNETİMSELLİĞİN YENİ AYGITLARI: NEOLİBERALİZM, ŞEFFAFLIK VE BÜYÜK VERİ

Öz

Bu çalışmada, dijital toplumun yönetimsel stratejisi olarak neoliberalizmin toplumsal yaşamı ekonomikleştirmesi süreci ve bireylerin tek tek yönetiminde psikopolitik örüntüleri, hangi söylem ve pratikler yoluyla gerçekleştirdiği bütüncül bir şekilde incelenmektedir. Öte taraftan, çalışmanın bir başka boyutunu da şeffaflık toplumu oluşturmaktadır. Çalışmada şeffaflığın, siyasetten gündelik yaşama her yerde etkin bir yönetimsel aygıt olarak işlediği, toplumu ve bireyi saydam bir yapıya dönüştürerek, neoliberal iktidarın kontrol politikasında önemli bir soğurma nesnesine nasıl dönüştürdüğü tartışılmaktadır. Şeffaflık toplumunun oluşmasında önemli bir katman oluşturan dijital teknolojiler, aynı zamanda her şeyin hesaplanabilir ve planlanabilir nitelikte olması gerekliliğini savunan big data olgusunun da ortaya çıkmasına zemin yaratmıştır. Big data, şeffaflığı besleyen bir aygıt olduğu kadar aynı zamanda neoliberalizmin yeni pazarlama stratejisini de oluşturmaktadır. Hesaplanabilir veya veriye dönüşen her şey, dijital topumda ticari bir meta değeri taşır. Mevcut çalışma, dijital toplumun yeni yönetimsel aygıtları olarak birbirine girift olan neoliberalizm, şeffaflık ve big data olgularının toplum ve bireyi soğurma noktasında ne tür bir tekno-politik mantığın çıktıları olduğunu kavramaya yönelmektedir. Bu bağlamda, nitel yöntemin sunduğu olanaklar ekseninde, neoliberalizm, şeffaflık ve big data denkleminin günümüz dijital toplumlarında oluşturdukları soğurma iklimi yorumsamacı bir desenle ele almak, çalışmanın yürütülme mantığını oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Çalışma herhangi bir etik beyana gereksinim oluşturmayan nitelikte bir çalışma.

Kaynakça

  1. Foucault, M. (2019). Biyopolitikanın doğuşu Collége De France dersleri (1978- 1979) (A.Tayla, Çev.). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. Fuchs, C. (2021). Büyük veri kapitalizmi çağında Karl Marx. İçinde D. Chandler. ve C. Fuchs (Ed.). Dijital nesneler dijital özneler, (ss. 75-101). Notabene Yayınları. Harvey, D. (2015). Neoliberalizmin kısa tarihi (A. Onocak, Çev.). Sel Yayınları. Haiven, M. (2018). Radikal hayalgücü ve iktidarın krizi (K. Kelebekoğlu, Çev.). Sel Yayıncılık. Lyon, D. (2006). Gözetlenen toplum: Günlük hayatı kontrol etmek (G. Soykan, Çev.). Kalkedon Yayınları Revel, J. (2012). Foucault sözlüğü (V. Urhan, Çev.). Say Yayınları. Rousseau, J. J. (1986). İnsanlar arasındaki eşitsizliğin kaynağı (R. N. İleri, Çev.). Say Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim Teknolojisi ve Dijital Medya Çalışmaları

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

19 Temmuz 2024

Gönderilme Tarihi

23 Mart 2024

Kabul Tarihi

10 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 16 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Göçer, F. (2024). DİJİTAL TOPLUMDA YÖNETİMSELLİĞİN YENİ AYGITLARI: NEOLİBERALİZM, ŞEFFAFLIK VE BÜYÜK VERİ. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16(3), 331-346. https://izlik.org/JA35TM43HH
AMA
1.Göçer F. DİJİTAL TOPLUMDA YÖNETİMSELLİĞİN YENİ AYGITLARI: NEOLİBERALİZM, ŞEFFAFLIK VE BÜYÜK VERİ. İAÜD. 2024;16(3):331-346. https://izlik.org/JA35TM43HH
Chicago
Göçer, Ferhat. 2024. “DİJİTAL TOPLUMDA YÖNETİMSELLİĞİN YENİ AYGITLARI: NEOLİBERALİZM, ŞEFFAFLIK VE BÜYÜK VERİ”. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 16 (3): 331-46. https://izlik.org/JA35TM43HH.
EndNote
Göçer F (01 Temmuz 2024) DİJİTAL TOPLUMDA YÖNETİMSELLİĞİN YENİ AYGITLARI: NEOLİBERALİZM, ŞEFFAFLIK VE BÜYÜK VERİ. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 16 3 331–346.
IEEE
[1]F. Göçer, “DİJİTAL TOPLUMDA YÖNETİMSELLİĞİN YENİ AYGITLARI: NEOLİBERALİZM, ŞEFFAFLIK VE BÜYÜK VERİ”, İAÜD, c. 16, sy 3, ss. 331–346, Tem. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35TM43HH
ISNAD
Göçer, Ferhat. “DİJİTAL TOPLUMDA YÖNETİMSELLİĞİN YENİ AYGITLARI: NEOLİBERALİZM, ŞEFFAFLIK VE BÜYÜK VERİ”. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 16/3 (01 Temmuz 2024): 331-346. https://izlik.org/JA35TM43HH.
JAMA
1.Göçer F. DİJİTAL TOPLUMDA YÖNETİMSELLİĞİN YENİ AYGITLARI: NEOLİBERALİZM, ŞEFFAFLIK VE BÜYÜK VERİ. İAÜD. 2024;16:331–346.
MLA
Göçer, Ferhat. “DİJİTAL TOPLUMDA YÖNETİMSELLİĞİN YENİ AYGITLARI: NEOLİBERALİZM, ŞEFFAFLIK VE BÜYÜK VERİ”. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 16, sy 3, Temmuz 2024, ss. 331-46, https://izlik.org/JA35TM43HH.
Vancouver
1.Ferhat Göçer. DİJİTAL TOPLUMDA YÖNETİMSELLİĞİN YENİ AYGITLARI: NEOLİBERALİZM, ŞEFFAFLIK VE BÜYÜK VERİ. İAÜD [Internet]. 01 Temmuz 2024;16(3):331-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35TM43HH


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)