Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ÇOCUKLARDAKİ DİSLEKSİ SORUNUNUN İLETİŞİM AÇISINDAN ANALİZİ: İLKOKUL ÇAĞINDAKİ DİSLEKTİK ÇOCUKLARIN İLETİŞİM PROBLEMLERİ

Yıl 2021, Cilt: 13 Sayı: 1, 59 - 86, 01.01.2021

Öz

Bu çalışmada; İlkokul çağındaki özel öğrenme güçlüğü olan çocukların, sosyal çevrelerinde, aile ortamlarında, eğitim kurumlarında ve diğer ortamlarda yaşadıkları iletişim sorunlarının ne olduğunu anlamaya çalışmak ve buna paralel olarak bu problemlerini aşabilecekleri, kendilerini toplumda bulabilecekleri, yeterli düzeyde koşulları sağlayacak kurumların etkilerini ele almaya çalışmaktır. Bu bağlamda rehabilitasyon merkezlerinin ve diğer kurumların önemini halkla ilişkiler çerçevesinde değerlendirip, doğru, etkili ve olumlu halkla ilişkiler faaliyetlerinin, özel öğrenme güçlüğü çeken çocuklara yönelik çalışmaların tezimiz nezdinde yaratacağı olumlu sonuçları değerlendirmek ve bu faaliyetlerin özel öğrenme güçlüğü (disleksi) problemi olan çocukların iletişim ve diğer tüm faktörler dahilinde toplumda edinecekleri olumlu neticeleri değerlendirmek. Özel öğrenme güçlüğü olan çocukların problemlerinin, okul ve aile dayatmalarının yanında yeteri kadar bilinçlenmemiş, empati gücü zayıf toplumsal etmelerle katlanarak artığı gerçeği kaçınılmazdır. Bu bağlamda sağlıklı bir iletişim ve yaklaşımın yaratacağı olumlu etki ele alınmıştır. Çalışmada Esenyurt bölgesinde özel öğrenme güçlüğü olan çocukların velileriyle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır.

Kaynakça

  • 1. Anık , C. (2014). İletişim sosyolojisi ve kuramsal temeller. İstanbul: Derin yayınları.
  • 2. Cain, D. (2014). birey odaklı psikoterapiler. İstanbul: Okyanus yayın.
  • 3. Changeux, J. P. Ricoeur, P. (2009). Neden Nasıl Düşünürüz. İstanbul: Metis yay.
  • 4. Durkheım, E. (2016). Eğitim ve sosyoloji. İstanbul: pinhan yayıncılık.
  • 5. Eagleman, D (2013). beynin gizli hayatı. istanbul: domingo.
  • 6. Gür, G. (2013). Disleksili bireylerde erken tanı konmasının önemi ve disleksi eğitimlerinde yurt içi ve yurt dışı uygulamaların incelenmesi ve karşılaştırılması. Çukurova üniversitesi sosyal bil. ens.
  • 7. Piaget , J. (2011). Çocukta akıl yürtme ve karar verme. ankara: Palme yayın.
  • 8. Sarıpınar , E. (2006). Özgül öğrenme güçlüğü; okuma güçlüğünde akademik beceri ve duyusal motor işlevleri değerlendirme testlerinşn kulanılabilirliği. Ankara üniversitesi sosyal bil. enst. psikoloji ana bilimdalı.
  • 9. Vassaf , B. (2011). Öğrenme yetersizliği. İstanbul: melisa yayın.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hakan Avşar Bu kişi benim 0000-0002-8980-3453

Özden Cankaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Avşar, H., & Cankaya, Ö. (2021). ÇOCUKLARDAKİ DİSLEKSİ SORUNUNUN İLETİŞİM AÇISINDAN ANALİZİ: İLKOKUL ÇAĞINDAKİ DİSLEKTİK ÇOCUKLARIN İLETİŞİM PROBLEMLERİ. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), 59-86.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)