Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye ve Almanya Matematik Dersi Öğretim Programlarının Geometri Öğrenme Alanı Bağlamında Karşılaştırılması

Yıl 2021, Cilt: 13 Sayı: 1, 225 - 260, 01.01.2021

Öz

Bu çalışmada, Türkiye ve Almanya'da (Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde) uygulanan 5. ve 6. Sınıf matematik dersi öğretim programları geometri öğrenme alanı bağlamında karşılaştırılmış ve alt öğrenme alanları, kazanımlar, uygulama önerilerine yönelik benzerlik ve farklılıklar ortaya konmuştur. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği bu çalışma, konusu bakımından bir ülkeler arası karşılaştırmalı eğitim çalışmasıdır ve doküman incelemesi ile toplanan veriler betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, Türkiye’de uygulanan programın öğrenme alanlarının nicel olarak fazla olduğu, buna rağmen iki ülkenin öğrenme alanlarının çoğunlukla birbiriyle örtüştüğü, bunun yanında Almanya programının Türkiye'de ele alınan öğrenme alanlarının ötesinde konular içerdiği gözlemlenmiştir. Geometri öğrenme alanına yönelik alt öğrenme alanları karşılaştırıldığında ise Türkiye programında alt öğrenme alanlarının nicel olarak daha fazla olduğu, daha ayrıntılı sunulduğu, konuların iki sınıf düzeyine gereğinden fazla bölünerek dağıtıldığı görülmüştür. Almanya programında ise alt öğrenme alanlarının daha basit ve genel ifade edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Her iki ülkenin geometri öğrenme alanına yönelik kazanımları karşılaştırıldığında ise her iki programda da öğrencilere kazandırılması gereken davranış ifadelerinin kısa, net ve geniş zaman şeklinde olduğu, ancak Türkiye programının kazanım sayısının Almanya programının kazanım sayısından fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye programındaki kazanımların sayısal olarak fazla olduğu görülse de her iki ülkenin kazanımlarının çoğunlukla birbiri ile örtüştüğü dikkatleri çekmiştir. Türkiye programındaki kazanımların daha ayrıntılı sunulduğu, Almanya programındaki kazanımların ise daha genel ve birleştirilmiş bir şekilde tek bir kazanım altında ele alındığı görülmüştür. Ayrıca, Türkiye programındaki kazanımların sınıf bazında ayrıştığı görülürken, Almanya programında ise böyle bir ayrışmanın olmadığı belirlenmiştir. Diğer taraftan, Almanya programında gerçek yaşam durumlarına ve dinamik geometri yazılımlarına ilişkin çalışmalara kazanımlar düzeyinde yer verildiği, Türkiye programında ise kazanımların açıklamalarında bir uygulama önerisi olarak sunulduğu görülmüştür. Buna karşın Türkiye programında öğrencilerden beklenen işlem becerisinin Almanya programına göre daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.

Kaynakça

  • 1. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu. (1973, 24 Haziran). Resmi Gazete (Sayı: 14574). http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.1739.pdf Erişim tarihi: 01.11.2020.
  • 2. Bakioğlu, A., Keser, S., & Doğan, B. (2017). Küreselleşme bağlamında eğitimde karşılaştırma, amaç ve metot. İçinde A. Bakioğlu (Ed.), Karşılaştırmalı eğitim politikaları, göstergeler, bağlamlar (s. 11-44). Konya: Eğitim Yayınevi.
  • 3. Bostancı, Ü. Y., Kuzu, O., & Sıvacı, S. Y. (2020). Sekizinci sınıf öğrencilerinin geometriye yönelik öz-yeterlik algıları ve geometrik akıl yürütme becerilerinin incelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 54, 282–310.
  • 4. Cantürk-Günhan, B., & Açan, H. (2016). Dinamik geometri yazılımı kullanımının geometri başarısına etkisi: Bir meta-analiz çalışması. Türk Bilgisayar ve Matematik Eğitimi Dergisi, 7(1), 1–23.
  • 5. Crossley, M., & Watson, K. (2003). Comparative and international research in education: Globalisation, context and difference. London: Routledge Falmer, Taylor & Francis Group.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Yasemin Çiçek Bu kişi benim 0000-0003-0914-6682

Okan Kuzu Bu kişi benim 0000-0003-2466-4701

Nihat Çalışkan Bu kişi benim 0000-0003-2327-2546

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çiçek, Y., Kuzu, O., & Çalışkan, N. (2021). Türkiye ve Almanya Matematik Dersi Öğretim Programlarının Geometri Öğrenme Alanı Bağlamında Karşılaştırılması. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), 225-260.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)