Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DOKTORLARA UYGULANAN İŞYERİ ŞİDDETİNİN ŞİDDET TÜRÜ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: KOCAELİ İLİNDE BİR ÇALIŞMA

Yıl 2021, Cilt: 13 Sayı: 2, 569 - 590, 01.04.2021

Öz

ÖZ Amaç: Sağlık işyeri şiddeti günümüzde hızla yayılan toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık çalışanları özellikle de doktorlar bu sebeple büyük bir risk altındadır. Sağlıkta şiddet çeşitli şekillerde görülebilmektedir. Şiddet; fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, sözel şiddet ve cinsel şiddet olmak üzere 4 başlıkta toplanmaktadır. Bu çalışma ile doktorlara uygulanan işyeri şiddetinin uygulanan şiddetin türü açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini 2011 doktor, örneklemini ise 200 doktor oluşturmaktadır. Araştırmada Dünya Sağlık Örgütü’nün kullandığı şiddet ölçeği geliştirilerek doktorlara uygulanmıştır. Sonuçlar SPSS 21 programı kullanılarak faktör analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmanın bulguları demografik ve işyeri şiddetine dair bulgular olmak üzere 2 ana başlık altında incelenmiştir. Demografik bulgularda; araştırmada uygulanan ankette katılımcılara yaş, cinsiyet, medeni durum, işyerinde çalışma süresi, çalıştığı yer, doktor olarak çalıştığı süre, çalıştığı bölüm, göreviniz gibi sorular yöneltilmiştir. Katılımcıların ayrıca çalışma saatleri, kurumdaki günlük ortalama hasta tetkik sayısı, hastalarla yüz yüze etkileşimde olma durumları, genellikle hizmet verdikleri hasta cinsiyeti, kurumlarında şiddete maruz kalma endişesi yaşama gibi sorular da yöneltilmiştir. İşyeri şiddetine dair bulgular bölümünde, doktorlara sağlık sektöründe çalışma yaşamları boyunca şiddete maruz kalma durumları, uğradıkları şiddet olayının türü, son 12 ayda herhangi bir şiddete maruz kalma durumları, en son yaşadıkları şiddet olayının ne olduğunu, şiddet uygulayıcısının cinsiyeti, şiddet olayının gerçekleştiği saat, mekan, haftanın hangi günü gibi sorular yöneltilmiştir. Sonuç: Çalışmanın sonuçlarına göre, doktorların yoğun olarak sözel şiddete maruz kaldığı, bunu fiziksel ve psikolojik şiddetin izlediği belirlenmiştir. Şiddetin sürekli maruz kalınması durumunda kanıksandığı ve bazen şiddet olarak değerlendirilmediği de çalışmanın tespit edilmiş çarpıcı sonuçlarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaynakça

  • 1. AbuAlRub RF and Khawaldeh A.T.A. (2013). Workplace Physical Violence among Hospital Nurses and Physicians in Underserved Areas in Jordan. Journal of Clinical Nursing, 23, 1937-1947.
  • 2. Al_Omari H. (2015). Physical and Verbal Workplace Violence against Nurses in Jordan. International Nursing Review 62, 111-118.
  • 3. Arkan, Ç. (1987). Sosyal Hizmet Açısından Şiddet ve Bir Türü Olarak Evlilikte Kadına Yönelik Şiddet. SHYO Dergisi. 5 (1): 73. Ankara.
  • 4. Campbell, A. & Muncher, S. (1994). Men and The Meaning of Violence. Archer, J. (Ed). Male Violence. London and New York: Routledge.
  • 5. Dönmezer, S. (1996). Çağdaş Toplumda Şiddet ve Mafya Suçları. Cogito. Sayı: 6-7. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, Kış-Bahar. Imran N., Pervez M.H., Farooq R., Asghar A.R. (2013). Aggression and Violence towards Medical Doctors and Nurses in a Public Health Care Facility in Lahare, Pakistan: A Preliminary Investigation. Khyber Med. Univ. J.; 5(4): 179-184.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Tülin Bayraktar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bayraktar, T. (2021). DOKTORLARA UYGULANAN İŞYERİ ŞİDDETİNİN ŞİDDET TÜRÜ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: KOCAELİ İLİNDE BİR ÇALIŞMA. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(2), 569-590.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)