Araştırma Makalesi

İNTERNET HABERCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA GAZETECİLİĞİNİN EŞİK BEKÇİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Cilt: 2 Sayı: 2 1 Mayıs 2022
PDF İndir

İNTERNET HABERCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA GAZETECİLİĞİNİN EŞİK BEKÇİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Öz

İnternet ile birlikte haberin okuyuculara sunulmasından okuyucuların gazeteciler arasında olan iletişimine kadar pek çok değişim yaşanmıştır. İnternet haberciliği kitlenin haberi almasını hızlandırarak haber kültüründe köklü dönüşümler yaşanmasına neden olmuştur. Bu dönüşümle beraber okuyucuların haberi okuma zamanını kısalmıştır. İnternet haber platformları kullanıcıların bu isteklerini karşılaya bilmek için habercilikte otomasyona gitmek zorunda kalmaktadır. Böylece dijital gelişmelerle internet haberciliği yapay zekayı kullanmaya başlamıştır. Artık yapay zekâ haberciliği daha hızlı bir forma dönüşerek haberin veriliş şeklini değiştirmiştir. Yapay zekanın birçok alanda kullanılmasıyla başlayan süreç ile internet haberciliğinde sunulan haberler robotik bir süreçten geçmektedir. Bu gelişmelerle birlikte internet haberciliğinde robotik habercilik, birçok ulusal medya kuruluşunda kullanılmaya başlamıştır. Yapay zekâ tarafından haber metinlerinin oluşturulması ve haber kuruluşları, web sitelerinde otomatik olarak yayınlanması bu karmaşık sistemlerin düzenlenmesi ve denetlenmesini de zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada, yapay zekâ algoritmasıyla üretilmiş haber içeriklerinin dili ve tekniği ve editöryel bir işlemden geçmeden okuyucuya ulaşmasının sonuçları iki aşamalı akış kuramı çerçevesinde içerik analiz yöntemiyle incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altun, D. (2019), Sanal gerçeklik ve yapay zeka. G. Telli (Ed.), Yapay zeka ve gelecek içinde. 139-157. İstanbul: Doğu Kitapevi.
  2. Atabek, N. (2002), “Kamuoyu, Medya ve Demokrasi”. Kurgu Dergisi. Sayı 19, 223- 238.
  3. Aktaş, C. (2007), İnternet’in Gazeteciliğe Getirdiği Yenilikler. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademi Dergisi, 5(1), 30-41.
  4. Akyazı, A. (2018), “Gazetecilikte Dijitalleşe ve Haber Üretimine Yansıması: Robot Gazeteciler, Dijital Medya ve Gazetecilik., Eğitim Yayınevi.
  5. Ayhan. A. ve Aydın K.Ö. (2015), "İnternet Gazetelerindeki Okur Yorumlarına Yönelik Bir Analiz (özgecan Aslan Cinayeti Örneği)", Global Media Journal TR Edition, 6(11): 75- 89.
  6. Aydın O.Ş. (2013), Teknoloji, Haber, Nesnellik, İletişim ve Teknoloji, Kırmızı Kedi Yayınları, İstanbul.
  7. Aydoğan, D. (2013), Türkiye’de dijital Gazetecilik: Habercilik: Habertürk ve Hürriyet Gazeteleri Örneği. The Turkish Online Journal of Design Art Communicatin, 3(3).
  8. Aydın, Şarkı (2011), Teknoloji Haber Nesnellik, (Sivas, Ala&binatlı, Cüneyt &Dikmen Güzelcik, Ebru & Öztürk, Gülay & Çakır Özdemir, hilal &Sarmaşık, Jale & Hepkon, Zeliha, İletişim ve Teknoloji Kitabı içinde), İstanbul: Kırımızı Kedi Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim ve Medya Çalışmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2022

Gönderilme Tarihi

2 Şubat 2022

Kabul Tarihi

26 Şubat 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Şayir, O. (2022). İNTERNET HABERCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA GAZETECİLİĞİNİN EŞİK BEKÇİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi, 2(2), 117-134. https://izlik.org/JA72HJ69YS
AMA
1.Şayir O. İNTERNET HABERCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA GAZETECİLİĞİNİN EŞİK BEKÇİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. JCSR. 2022;2(2):117-134. https://izlik.org/JA72HJ69YS
Chicago
Şayir, Oğuz. 2022. “İNTERNET HABERCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA GAZETECİLİĞİNİN EŞİK BEKÇİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 2 (2): 117-34. https://izlik.org/JA72HJ69YS.
EndNote
Şayir O (01 Mayıs 2022) İNTERNET HABERCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA GAZETECİLİĞİNİN EŞİK BEKÇİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 2 2 117–134.
IEEE
[1]O. Şayir, “İNTERNET HABERCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA GAZETECİLİĞİNİN EŞİK BEKÇİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”, JCSR, c. 2, sy 2, ss. 117–134, May. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72HJ69YS
ISNAD
Şayir, Oğuz. “İNTERNET HABERCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA GAZETECİLİĞİNİN EŞİK BEKÇİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 2/2 (01 Mayıs 2022): 117-134. https://izlik.org/JA72HJ69YS.
JAMA
1.Şayir O. İNTERNET HABERCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA GAZETECİLİĞİNİN EŞİK BEKÇİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. JCSR. 2022;2:117–134.
MLA
Şayir, Oğuz. “İNTERNET HABERCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA GAZETECİLİĞİNİN EŞİK BEKÇİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy 2, Mayıs 2022, ss. 117-34, https://izlik.org/JA72HJ69YS.
Vancouver
1.Oğuz Şayir. İNTERNET HABERCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA GAZETECİLİĞİNİN EŞİK BEKÇİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. JCSR [Internet]. 01 Mayıs 2022;2(2):117-34. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72HJ69YS

Copyright © Author(s). Licensed under CC BY-NC-ND 4.0.