Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DÜRTÜLERİ  ÜZERİNE KOLAYA KAÇMA - LIPTON ICE TEA REKLAMI BAĞLAMINDA İNCELEME

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 25 - 38, 01.05.2021

Öz

Bir insan doğumdan  lüme kadar tüketim ihtiyacı i indedir. Yeme, i me, barınma gibi temel ihtiya lar
doğrultusunda meta ürün kavramıyla karşı karşıya kalmıştır. Gelişen enformasyon ağı ile hızlı
bilgilere ulaşmak istenmiştir. İnsanın ürün gruplarında ki tercihinin belirlenmesinde reklam  ncülük
etmiştir. Satın almak istediği ürünü  nce tanımak,  zelliklerini ve kullanım aşamalarını bilemek
istemektedir. Reklam bu konuda kullanıcının bazı sorularının cevaplarını yanıtlayan bir iletişim kanalı
olmuştur. Reklam, ürünü satılan bir işletmenin en  nemli tanıtım aracı olmakla birlikte faaliyetlerini
k ra de d nüştürmüştür.  reticiler dijitalleşen yenidünya düzeninde enformasyon aracılığı ile
ürünlerini hızlıca hedef kitleye ulaştırmayı başarmıştır. Bir ürünü satın almak isteyen kişi ürün
hakkında şüphe ile yaklaşmaktadır. Teknolojik uygulamalar vasıtasıyla reklam algıda değişiklik
oluşturduğu anlaşılmıştır. Tüketici reklamda tanıtımı yapılan ürünlerde şüpheyle yaklaşması medyaya
karşı tutumunu g stermektedir. Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı ile veri toplama y ntem ışığında
yeme, i me ve giyinme reklamı incelenmiştir. 25-40 yaş aralığı kullanıcılar ile odak grup  alışması
yapılmış olup verdikleri cevaplar bağlamında analiz ger ekleştirilmiştir.

Kaynakça

  • Aydede, C. (2009). Teorik ve Uygulamalı Halkla İlişkiler Kampanyaları. Kapital Medya Hizmetleri Anonim Şirketi. İstanbul.
  • Aslaner, A.G., Aslaner, D.A. (2020). Gelenekselden Dijitale Türkiye’de Reklamcılık. Yalova Sosyal Bilimler Derisi, s:17-30
  • Altıner Yolcu, F.Z.(2018). Tüketicinin Korunması Kavramının Tarihsel Gelişimi ve Bu Gelişimin Türk Hukukuna Yansıması. Marmara  niversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, s:1111-1124.
  • Babür Tosun, N.(2010). İletişim Temelli Marka Y netimi. Beta Basım Yayım Dağıtım Anonim Şirketi. İstanbul.
  • Büyükuslu, A.R. (2017). Dijital Kapitalizm. Der Yayın Evi. İstanbul
  • Cam, M.O., Arabacı, L.B. (2020).Tutum  l eği Hazırlamada Nitel ve Nicel Adımlar. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, s: 64-71
  • Çakır, H. (1996). Türkiye’de Reklamın Tarih esi. İstanbul  niversitesi İletişim Fakültesi Dergisi
  • Çakır, M.,  akır, F., Usta, U. (2010). Üniversite Öğrencilerinin Tüketim Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Organizasyon ve Y netim Bilimleri Dergisi, s: 87-94.
  • Güngör, N. (2020). İletişim Kuramlar Yaklaşımlar. Siyasal Kitap Evi. Ankara.
  • Halis, M. (2013). Toplam Kalite Y ntemi & Iso 9000 Kalite Y netim Sistemleri. Se kin Yayıncılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi. Ankara.
  • Koçaraslan, H.(2020). Reklamın Pazarlama Etiği A ısından İncelenmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, s: 179-187
  • Özsaçmaci, B., Yener, D., Dursun. (2019). Hedonizm, Hedonik Tüketim Ve Tüketimde Materyalist Eğilimler  zerine Bir Araştırma. Third Sector Social Economic Review, s: 71-88.
  • Kaya, F.(2018). Reklam ve Pazarlama Stratejileri Bir Reklamda Olması Gerekenler. Mecmua, s:99-11
  • Koç,E. (2013). Tüketici Davranışları ve Pazarlama Stratejileri Global ve Yerel Yaklaşım. Seçkin Yayıncılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi. Ankara.
  • Kara, H., Aycan, N.(2016). Opinions of Social Studies Teacher Candidates on Philosophy Course:
  • Mugla Sıtkı Kocman University Sample. Muğla Sıtkı Kocaman  niversitesi Eğitim Fakültesi Dergisis:12-25
  • Sayımer, İ. (2008). Sanal Ortamda Halkla İlişkiler. Beta Basım Yayım Dağıtım Anonim Şirketi. İstanbul.
  • Samancı, M.(2020).Kürsel Bir Salgın: Covid-19.Samsun Sağlık Bilimler Dergisi, s: 6-11
  • Şengün, H.İ., Karahan, M.(2013). Hedonik (Hazcı) Tüketim Alışkanlıkları Ve Tüketiciler Bu Tür Alışkanlıklara Motive Nedenleri. Dicle  niversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi, s: 13-26
  • Şahin, Ş., Suher, K.,Bir, A.A. (2009). Odak Grup Y ntemi: Uygulamacılar A ısından Bir Değerlendirme. Galatasaray  niversitesi İletişim Dergisi, s: 51-74
  • Taşkıran, N., Bolat, N. (2013). Reklam Ve Algı İlişkisi: Reklam Metinlerinin Alımlanmasında Duyu Organlarının İşlevleri Hakkında Bir İnceleme. Beykent  niversitesi Sosyal Bilimler Derisi, s:49-69
  • Tekdemı̇r Dokeroglu, O., G k earslan, A. (2020). Basılı Reklam Ara larında Mizah Kullanımı Üzerine Bir Değerlendirme. Journal Of Arts, s: 313-332.
  • Temel, A.C.(2019). Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Sosyal Medya Kullanımı ve Gen lik. Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırma Dergisi. s:71-88
  • Tüfek i,  .K.,Oyman, T.(2020).Reklamlarda Kullanılan Duygusal  ekiciliklerin Elektroensefalografi (Eeg) İle Araştırılması.Pamukkale  niversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. S:561-584
  • Taşkıran, N.,Yılmaz, R.(2013).99 Soruda Reklam ve Reklamcılık. Der Yayın Evi. İstanbul.
  • Yengin, D., Bayrak, T. (2017). Sanal Ger eklik-VR. Der Yayın Evi. İstanbul.
  • Yengin, D. (2014). Yeni Medya ve Dokunmatik Toplum. Der Yayın Evi. İstanbul.
  • Yurtsızoğlu, Z. (2020). Spor Takımı Taraftarı Lise  ğrencilerinin, Hedonik Tüketim Eğilimi. Cumhuriyet  niversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, s:146-162.
  • URL-1 https://bit.ly/3agOfkt (Erişim Tarihi 12.12.2020)
  • URL-2 http://bit.ly/34iOYhb (Erişim Tarihi 12.12.2020)
  • URL-3 https://bit.ly/2WjjQd1(Erişim Tarihi 10.12.2020)
  • URL-4 http://bit.ly/38ewPTb (Erişim Tarihi 10.12.2020)
  • URL-5 https://bit.ly/34eEvn9 (Erişim Tarihi 12.12.2020)
  • URL-6 https://bit.ly/2IX8to6 (Erişim Tarihi 12.12.2020)
  • URL-7 http://bit.ly/3sGCQkI (Erişim Tarihi 12.01.2021)
  • URL-8 http://bit.ly/3sGCQkI (Erişim Tarihi 15.01.2021)
Toplam 36 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hasan Karahan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2021
Gönderilme Tarihi 22 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karahan, H. (2021). TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DÜRTÜLERİ  ÜZERİNE KOLAYA KAÇMA - LIPTON ICE TEA REKLAMI BAĞLAMINDA İNCELEME. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi, 1(1), 25-38.

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)