MEVSİMSEL BİTKİ GÖRÜNÜMLERİNİN TERCİH VE ALGISAL FARKLILIKLARININ BELİRLENMESİ
Öz
Bu çalışmada, Trabzon ili Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsündeki bazı taksonların mevsimsel görünümlerinin tercih ve algısal farklılıklarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla 2015 ve 2016 yılının farklı mevsimlerinde, belirlenen taksonlara ait ağaçlar fotoğraflanmıştır. Bu fotoğraflar KTÜ, Peyzaj Mimarlığı öğrencilerine anket yöntemi kullanılarak tercih ve algılanma düzeyleri belirlenmiştir. Anlamsal farklılaşım tekniği ile de görsel algılamadaki farklılıkları tespit edilmiştir. Değerlendirme sonucu elde edilen veriler analiz edilerek görsel algılamadaki farklılıklarına göre yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda, farklı mevsim görünümlerinin kullanıcıların tercihini etkilediği ve mevsimsel görünümler arasında algısal farklılıklar olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acar, C., Demirbaş, E., Dinçer, P., Acar, H.(2003). “Anlamsal Farklılaşım Tekniğinin Bitki Kompozisyonu Örneklerinde Değerlendirilmesi”. Turkish Journal of Forestry. A(1), 15-28.
- Acar, C., Güneroğlu A. N. (2009). “Trabzon Kentindeki Çizgisel Bitki Kompozisyonlarının Tür Çeşitliliği ile İşlevsel ve Görsel Değerleri Üzerine Bir Araştırma”. Ekoloji Dergisi, 18(72).
- Acar, C., Sakıcı, C. (2008). “Assessing landscape perception of urban rocky habitats”. Building and Environment, 43, 1153-1170.
- Altman, I., Wohlwıll, E. J. (1983). Behavior and the Natural Environment. New York: Plenum Press. ISBN 0-306- 41099-0.
- Brown, T.C., Daniel, T.C. (1984). Modeling forest scenic beauty: concepts and application to ponderosa pine. USDA forest service research paper RM-256.
- Daniel, T.C., Boster, R.S. (1976). Measuring landscape esthetics: the scenic beauty estimation method. USDA forest service research paper RM-167.
- Dee, C. (2001). Form and Fabric in Landscape Architecture. Spon Press, London
- Düzenli, T., Bekçi, B. (2016). "Evaluating Landscape Planting Compositions In An Campus Openspace", Journal of Balkan Ecology, no.4, pp.379-394.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Emine Tarakçı Eren
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Elif Merve Alpak
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Tuğba Düzenli
*
Bu kişi benim
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Yayımlanma Tarihi
31 Ağustos 2018
Gönderilme Tarihi
3 Ocak 2018
Kabul Tarihi
15 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 1
Cited By
Düzce ve Yakın Çevresindeki Bazı Endemik Bitki Türlerinin Mevsimsel Değişim Potansiyelinin Belirlenmesi
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
https://doi.org/10.29130/dubited.551678Yenilebilir meyve özelliği olan odunsu bitki taksonlarının peyzaj mimarlığındaki önemi: KTÜ Kanuni Kampüsü örneği
Turkish Journal of Forestry | Türkiye Ormancılık Dergisi
https://doi.org/10.18182/tjf.1005955