MEKANSIZ ZAMANLAR ZAMANSIZ MEKANLAR ARASINDAKİ PLAZA ÇALIŞANI BEYAZ YAKA'LAR
Öz
Kişiler arası iletişimin zaman ve mekana göre değiştiği görülmektedir. Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde son dönemde yerleşen plaza çalışma hayatı ve plazada çalışanların kullandığı plaza kültürü kavramı ortaya çıkmaktadır. Plaza kavramı modernleşme ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Plazalar kentlerin büyük bir parçasını oluşturduğundan dolayı plaza kavramı incelenirken kent ve kentsel değişim dönüşüm kavramları da önem kazanmaktadır. Plaza’da çalışan kişiler kendi aralarında yarattıkları mekansız bir zamanda sıkışmış bir hayatı yaşamaktadır. Bu konuda David Harvey’in kavramı “Zaman ve mekan” sıkışması ortaya çıkmaktadır. David Harvey Umut Mekanları kitabında bu mekan ve zaman sıkışmasından sıklıkla bahsetmektedir. Bu zamansız plaza mekanların geçen zamanlar, insanların iletişim seviye ve düzeylerini etkilemektedir. Modernleşen insanın yalnızlaşmasının ve yabancılaşmasının bu süreçte ortaya çıktığı görülmektedir. Çalışma kapsamında plazada çalışan beyaz yaka olarak tabir edilen kişiler araştırılmıştır. Plaza mekanları üzerinden kişilerin iletişim dillerinin bu mekan algısı ile değişim süreçleri incelenmiştir. Önce insanlar kentleri değiştirmiştir, daha sonra kentler insanları değiştirmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ALBAYRAK, G. C. (2002). Az Gelişmiş Ülkelerde Uygulanan IMF Politikalarının Globalizasyon Sürecine Etkisi, Marmara Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi
- ALVER, K. (2009). 'Ütopya: Mekan ve Kentin İdeal Formu', Sosyoloji Dergisi, 3, 18, 139-153.
- AKYÜZ, V. (2005). İslam Geleneğinden Günümüze Şehir Hayatı ve Yerel Yönetimler Cilt 1, Ilke Yayıncılık, İstanbul.
- AKYÜZ, V. (2005). İslam Geleneğinden Günümüze Şehir Hayatı ve Yerel Yönetimler Cilt 2, Ilke Yayıncılık, İstanbul.
- ATÇI, D., ÇAKICI, A.C., ERTAŞ, Ç. (¿). “Fast Food Çalışanlarının İş Sorunlarının İş ve Yaşam Tatminlerine Etkisi: Mersin Şehir Merkezinde Bir Araştırma”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 161-173.
- AYDOĞAN, F. (2009). 'Tüketim Kültürünün Gölgesinde kentler', Marmara Üniversitesi İ.B.B.F. Dergisi, 25,2, 203-215.
- AYTAÇ, Ö. (2007). “Kent Mekanlarının Sosyo Kültürel Coğrafyası”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17, 2, 199-226.
- BECK, U. (2011). Başka Bir Modernliğe Doğru, İthaki Yayınları, İstanbul.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Şebnem Gürsoy Ulusoy
*
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
0000-0003-3288-6857
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Ağustos 2018
Gönderilme Tarihi
19 Ocak 2018
Kabul Tarihi
26 Şubat 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 1
Cited By
HAKAN BIÇAKCI’NIN DOĞA TARİHİ ROMANINDA PLAZA’DA ÇALIŞMA HAYATI
Uluslararası Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.37999/udekad.1400775