Derleme

Solid organ nakli ve vaskülarize kompozit allotransplantasyon: Dünü ve bugünü

Cilt: 2 Sayı: 1 1 Şubat 2017
  • Burak Sercan Erçin
  • Kubilay Doğan Kılıç
  • Yiğit Özer Tiftikçioğlu
  • Ahmet Biçer
  • Yiğit Uyanıkgil
  • Alessandro Thione
  • Tahir Gürler
PDF İndir

Solid organ nakli ve vaskülarize kompozit allotransplantasyon: Dünü ve bugünü

Öz

Solid organ nakline göre yeni ve deneysel olan vaskülarize kompozit allotransplantasyonda sadece klinik yönde gelişmeler olmamıştır. Bu derlemede, klinik uygulamalar sonrası elde edilen başarı ve başarısızlıklar derlenmeye çalışıldı ve bunları destekleyici ya da sorunlarına çare olacağı düşünülen deneysel çalışmalar da beraberinde anlatıldı. Birbirine paralel seyreden bu deneysel ve klinik çalışmalar sonrasında solid organ naklinde olduğu gibi alıcı-verici kriterleri, rejeksiyon evrelemeleri ve rejeksiyonu önleyici tedaviler araştırılmış ve halen araştırılmaya devam edilmektedir. Son 20 yılda klinik uygulamalar ve çalışmalar oldukça cesaret verici niteliktedir. Solid organ nakli, ileri organ yetmezliği olan çoğu hastada altın standart tedavi iken; vaskülarize kompozit allotransplantasyon, uzuv kaybı sonrası fiziksel ve psikososyal eksiklik hisseden hastalarda kendi dokuları ile onarımın mümkün olmadığı durumlarda tamamlayıcı bir seçenek olarak düşünülebilir. Bu derlemede, vasküler kompozit ve solid organ allotransplantasyonunda endikasyon, yan etki, red, hasta ve greft sağkalımı açısından farkları ve benzerlikleri ve son yıllardaki gelişmeleri araştırıldı.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Burak Sercan Erçin Bu kişi benim

Yiğit Özer Tiftikçioğlu Bu kişi benim

Ahmet Biçer Bu kişi benim

Yiğit Uyanıkgil Bu kişi benim

Alessandro Thione Bu kişi benim

Tahir Gürler Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Şubat 2017

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Erçin, B. S., Kılıç, K. D., Tiftikçioğlu, Y. Ö., Biçer, A., Uyanıkgil, Y., Thione, A., & Gürler, T. (2017). Solid organ nakli ve vaskülarize kompozit allotransplantasyon: Dünü ve bugünü. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Transplantasyon Dergisi, 2(1), 7-13. https://doi.org/10.5606/fng.transplantasyon.2017.002
AMA
1.Erçin BS, Kılıç KD, Tiftikçioğlu YÖ, vd. Solid organ nakli ve vaskülarize kompozit allotransplantasyon: Dünü ve bugünü. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Transplantasyon Dergisi. 2017;2(1):7-13. doi:10.5606/fng.transplantasyon.2017.002
Chicago
Erçin, Burak Sercan, Kubilay Doğan Kılıç, Yiğit Özer Tiftikçioğlu, vd. 2017. “Solid organ nakli ve vaskülarize kompozit allotransplantasyon: Dünü ve bugünü”. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Transplantasyon Dergisi 2 (1): 7-13. https://doi.org/10.5606/fng.transplantasyon.2017.002.
EndNote
Erçin BS, Kılıç KD, Tiftikçioğlu YÖ, Biçer A, Uyanıkgil Y, Thione A, Gürler T (01 Şubat 2017) Solid organ nakli ve vaskülarize kompozit allotransplantasyon: Dünü ve bugünü. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Transplantasyon Dergisi 2 1 7–13.
IEEE
[1]B. S. Erçin vd., “Solid organ nakli ve vaskülarize kompozit allotransplantasyon: Dünü ve bugünü”, İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Transplantasyon Dergisi, c. 2, sy 1, ss. 7–13, Şub. 2017, doi: 10.5606/fng.transplantasyon.2017.002.
ISNAD
Erçin, Burak Sercan - Kılıç, Kubilay Doğan - Tiftikçioğlu, Yiğit Özer - Biçer, Ahmet - Uyanıkgil, Yiğit - Thione, Alessandro - Gürler, Tahir. “Solid organ nakli ve vaskülarize kompozit allotransplantasyon: Dünü ve bugünü”. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Transplantasyon Dergisi 2/1 (01 Şubat 2017): 7-13. https://doi.org/10.5606/fng.transplantasyon.2017.002.
JAMA
1.Erçin BS, Kılıç KD, Tiftikçioğlu YÖ, Biçer A, Uyanıkgil Y, Thione A, Gürler T. Solid organ nakli ve vaskülarize kompozit allotransplantasyon: Dünü ve bugünü. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Transplantasyon Dergisi. 2017;2:7–13.
MLA
Erçin, Burak Sercan, vd. “Solid organ nakli ve vaskülarize kompozit allotransplantasyon: Dünü ve bugünü”. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Transplantasyon Dergisi, c. 2, sy 1, Şubat 2017, ss. 7-13, doi:10.5606/fng.transplantasyon.2017.002.
Vancouver
1.Burak Sercan Erçin, Kubilay Doğan Kılıç, Yiğit Özer Tiftikçioğlu, Ahmet Biçer, Yiğit Uyanıkgil, Alessandro Thione, Tahir Gürler. Solid organ nakli ve vaskülarize kompozit allotransplantasyon: Dünü ve bugünü. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Transplantasyon Dergisi. 01 Şubat 2017;2(1):7-13. doi:10.5606/fng.transplantasyon.2017.002