Kuaför Ve Güzellik Salonu Çalışanlarının Bulaşıcı Hastalıklar Konusunda Bilgi Düzeyleri Ve Uygulanan Korunma Yöntemleri
Öz
Kuaför ve güzellik salonları hizmet alan ve veren arasında doğrudan fiziksel temasın en yoğun olduğu sektörlerinden biridir. Hijyen koşulları yetersiz kaldığı takdirde hem çalışanları hem de müşterileri için ciddi riskler ortaya çıkabilmektedir. Sirkülasyonun da yüksek olduğu bu işletmelerde birçok kişiye hastalık bulaşabilir. Dolayısıyla sektör çalışanlarının bilinçli olması hem kendilerinin hem de müşterilerinin korunması için çok önemlidir. Bu çalışmada, Çiğli ilçesinde faaliyet gösteren kuaför ve güzellik salonlarının çalışanlarının bulaşıcı hastalıklarla ilgili bilgi düzeylerini ölçmek ve uygulanan koruma yöntemlerini tanımlamak amaçlanmıştır. Bu amaçla Çiğli İlçesinde Berber ve Kuaförler Odası’na bağlı olan tüm iş yerleri ziyaret edilerek, çalışanlarına anket uygulanmıştır. Toplanan veri SPSS 22 ile analiz edilmiştir. Sonuçlar bilgi seviyesinin düşük; uygulamaların ise yetersiz kaldığını göstermektedir. Bulgular ışığında, yazarlar, bilinç düzeyini ve koruma yöntemlerinin kalitesini iyileştirmek için bir takım öneri getirmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aksakoğlu, G. (1983). Bulaşıcı Hastalıklarla Savaş İlkeleri. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
- Aktuğ Demir, N., Kölgelier, S., Demir, L. S., Özçimen, S., & İnkaya, A. Ç. (2014). The Knowledge and Behavior of Hairdressers and Barbers on Blood-Borne Diseases. Viral Hepatit Dergisi, 20(2), 67-71.
- Almasi, A., Dargahi, A., Mohammadi, M., Amirian, F., Shokri, A., & Tabandeh, L. (2016a). Comparative study of awareness, attitude, and performance of hairdressers in west regions of Iran in terms of personal hygiene, decontamination of tools and devices, and general status of building. Journal of Chemical and Pharmaceutical Sciences, 9(4), 3056-3062.
- Almasi, A., Dargahi, A., Mohammadi, M., Asadi, F., Poursadeghiyan, M., Mohammadi, S., . . . Yarmohammadi, H. (2017). Knowledge, Attitude and Performance of Barbers about Personal Health and Occupational Health. Arch Hyg Sci, 6(1), 75-80.
- Almasi, A., Mohamadi, M., Poursadeghiyan, M., Sohrabi, Y., Mohamadi, S., & Komijani, M. (2016b). The Survey of Knowledge, Attitude and Performance Of Female Barbers in Relation to Job's Environmental Health: A Case Study of Malayer City. Iranian Journal of Health, Safety & Environment, 3(3), 573-577.
- Ataei, B., & Shirani, K. (2012). Evaluation of Knowledge and Practice of Hairdressers in Men's Beauty Salons in Isfahan about Hepatitis B, Hepatitis C, and AIDS in 2010 and 2011. Advanced Biomedical Research, 1, 75.
- Ataei, B., Shirani, K., Alavian, S. M., & Ataie, M. (2013). Evaluation of Knowledge and Practice of Hairdressers in Women’s Beauty Salons in Isfahan About Hepatitis B, Hepatitis C, and AIDS in 2010 and 2011. Hepatitis Monthly, 13(3).
- Aydın, İ. (2005). Bulaşıcı Hastalıklar Bakım ve Korunma. Ankara: Palme Yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ayşe Vurucuoğlu
Bu kişi benim
Türkiye
Dilek Özdemir Güngör
*
İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
İpek Camuz Berber
İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Levent Bekir Kıdak
İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
22 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi
23 Ocak 2018
Kabul Tarihi
22 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1